A svéd kávésütemények között nosztalgikus és egzotikus különlegességnek számít a Budapest-tekercs. Egy sütemény, ami hazánkban alig-alig ismert, viszont Svédországban népszerű. Megmutatjuk, hogyan készítheted el ezt a különleges desszertet könnyedén, amiben pont jól egyesül a svéd édességkultúra, a mi közép-európai hagyományainkkal.

A svéd cukrászdák kínálatában gyakran találkozhatunk egy édességgel Budapestbakelse (péksütemény), Budapeststubbe (fatörzs) vagy éppen Budapestrulle (tekercs) néven, amit gyakran a kávéhoz fogyasztanak.

A Budapest-tekercs alapját egy mogyorólisztes habcsóklap adja, amibe tejszínkrémet és gyümölcsöt tekernek. Az eredeti recept szerint mandarint.

Málnával és áfányával is készülhet a Budapest-tekercs Fotó: Fredriks Fika

Svéd, a magyar vonatkozású sütemény

A sütemény, ami hazánkban kevésbé ismert, gyakran csodálkozást vált ki, vajon mitől magyar ez a sütemény? A desszert eredete szerint alig.

A Budapest-tekercs állítólag Vetlandából származik, Ingvar Strid cukrász költeménye, aki sosem magyarázta meg, miért nevezte el Magyarország fővárásról a süteményt.

Annyit viszont tudni, hogy Ingvar Strid rengeteget utazott, sokféle gasztronómiai behatás, információ érte, megismerte a diós alapú Eszterházy-tortát is, és tisztában lehetett azzal is, hogy hazánkban elérhető a törökmogyoró, amit lisztként használt fel a habcsókos alaphoz.

Tavaszhoz kapcsolódik

A mandarinra is van magyarázat: a gyümölcskonzervek, köztük a mandarin elterjedése Svédországban az ötvenes évekre tehető, amikor a sütemény receptjét összeállította Ingvar Strid. Az sem kizárt, hogy esetleg találkozott valamilyen magyar citrusos recepttel, hiszen főleg a citrom és a narancs hazánkban is gyakran használt összetevő a desszertek, sütemények ízesítőjeként. A korabeli receptkönyvekben narancsos tortával is találkozhatunk. Ahogyan narancs vagy citromhéjjal ízesített habcsókos desszertekkel is.

Svédországban mindenesetre annyira kedvelt lett a Budapest-tekercs, hogy saját ünnepnapja is lett május elsején, a Budapestbakelselsen dag eseményeit a Facebookon is nyomonkövetjetünk.

Budapest-tekercs: így készül a svédek habcsókos kávésüteménye

A Budapest-tekercs eredetileg mandarinnal készült, de számos cukrászdában kínálják eperrel, málnával, ribizlivel vagy áfonyával. Mi is bátran kísérletezhetünk ízlésünk szerint.

Tészta
30 dkg porcukor
1 ek vaníliás cukor
150 gramm mogyoróliszt
3 ek kukoricakeményítő
6 tojás fehérje
30 dkg porcukor

Töltelék
4 dl tejszínhab
350 gramm mandarin (nagyjából négy közepes gyümölcs)
50 gramm étcsokoládé

Díszítés
porcukor
1-2 mandarin gerezdekre szedve

Elkészítés
Tegyünk egy sütőpapírral bélelt tepsit a kezünk ügyébe. Melegítsük elő a sütőt légkeverésen 160 fokra vagy simán 170 fokra.

A mogyorólisztet és a kukoricakeményítőt keverjük össze egy tálban. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a porcukrot, amivel addig verjük tovább, amíg fényes és kemény habot kapunk.

Forgassuk a habcsók masszájába a kukoricakeményítős mogyorólisztet, és tegyük egy habzsákba. A tekercs rövidebb oldaláról haladva noymjunk sorokat egymás mellé szorosan a sütőpapírral lefedett tepsibe, formázzunk a sávokból egy téglalap formát.

Tegyük a sütő közepébe és mintegy 20 perc alatt, amíg a habcsóklap enyhe barnás színt kap süssük. Hagyjuk az így sütött tortalapunkat kihűlni.

Addig pucoljuk meg és vágjuk kis darabokra a mandarint, majd készítsünk elő egy tálcát és fedjük le egy másik sütőpapírral. Erre fordítsuk a kihűlt tekercsalapot, és húzzuk le róla a rásült sütőpapírt.

Verjük fel a tejszínhabot a vaníliás cukorral és kenjük el egyenlő arányban a habcsóklapon, majd pakoljuk meg a lecsepegtetett mandarin darabokkal. Tekerjük fel a süteményt a habcsóklap rövidebbik oldaláról.

Olvasszuk fel a csokoládét a mikrohullámú sütőben, és csorgassuk a csokoládét a tekercsre. Hagyjuk egy kicsit piheni, majd vágjuk egyenlő részekre. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral és tegyünk rá további mandarin gerezdeket.

Ha elkészíted a receptet, írd meg nekünk hogyan sikerült, ízlett-e? A véleményedre is kíváncsiak vagyuk, oszd meg velünk, szerinted lehet ez a sütemény magyar eredetű?

Fotó és recept forrása: Arla