A svédek szeretik az újdonságokat, a nemzetközi konyhát, így az amerikai cake pops – azaz a sütinyalókák is menő náluk, ahogyan nálunk is. Adventre szerintünk nagyszerű ötlet a hagyományos ünnepi sütemények mellett, helyett, vagy pont azok maradékából. A sütinyalókák alapanyaga lehet a szikkadt piskóta, keksz és még maradék mézeskalácsból is kiváló. Ne is habozzunk gyúrjunk sütinyalókát!
Adventi Bingó játékunk egyik programajánlata az, hogy süssünk-gyúrjunk sütinyalókát. A sütinyalóka elkészítése mondhatni gyerekjáték, igazából csak két dologra kell figyelnünk az elkészítése alatt: az arányokra és a hőmérsékletre, amihez viszont nem kellenek annál bonyolultabb konyhatechnikai eszközök, mint egy mérleg, egy tál és hűtő.
Így gyúrjunk sütinyalókát!
500 g citromos vagy kakaós szikkadt piskóta, 15 dkg Philadelphia vagy más natúr krémsajt
Borításként: 300 g csokoládé vagy csokoládé praliné, díszítésnek cukorkák
A szikkadt süteményt törjük morzsává és dolgozzuk össze a krémsajttal. Formázzunk belőle tetszőleges méretű golyókat, amiket egy tányérra helyezve a fagyasztóba rakunk mintegy fél órára. Ahogy közeledünk az idő végéhez, olvasszuk fel a csokoládét vízfürdőben vagy kis teljesítményen mikrohullámú sütőben.
A pálcikák egyik végét mártsuk bele a csokoládéba, és tegyük félre száradni őket. Ez a csokoládés rész tartja majd meg a pálcán később a golyókat. A pálcákat a száradáshoz állíthatjuk pohárba úgy, hogy a csokoládéba mártott száruk kilóg, és lehetőleg nem érnek egymáshoz, vagy szúrhatjuk a pálcikákat ha van, hungarocellbe is.
Ha megdermedt, rászáradt a pálcákra a csokoládé, akkor szúrjunk a csokoládés pálcarészbe egy-egy kekszes-sajtos golyót, majd mártsuk a golyókat az olvasztott csokoládéba. A csokoládés golyókat ezután forgassuk meg tortadíszbe, szórócukorba, végül tegyük őket a hűtőbe megszilárdulni.
Kép: ITT