Ha meghalljuk a mosolygósan csengő Jokkmokk kifejezést, legtöbbünknek az IKEA népszerű étkezőasztal garnitúrája jut az eszünkbe. Ami egyébként több mint egy asztal négy székkel, sokkal inkább az a lappföldi város, amiről a bútor kapta a nevét.

Jokkmokk települése Észak-Svédországban fekszik egy lélegzetelállító helyen. A levegő kristálytiszta, a víz mélykék színben játszik, függetlenül attól mennyit mutat a hőmérő. Az északi településen, a 2010-es adatok szerint 2786-an élnek, főképp számik lakják, de az északkeleti régiójában meänkieli nyelvű lakosság is él.

A helyi levéltárakban erre a névre utaló vonatkozásokat már az 1600-es évekből találhatunk. A helynév tulajdonképpen azt a helyet jelöli, ahol a számik télen tartózkodtak. A Jokkmokk már egy svédesített kifejezés, a számik nyelvén a JÅHKÅMÅHKKE patakkanyart, folyókanyart jelent. Viszont a település nem folyó, még csak nem is patakkanyarban fekszik. Dehogy valójában mit jelent arra több féle válasz, ami nem is furcsa, hiszen többféleképpen is ejtik a számik a község nevét kérdés, honnan származnak: északi-számiul Johkamohkki, lulei-számiul Jåhkåmåhkke, finnül és meänkieliül Jokinmukka.

A számik

A számi kultúra határozott hagyományokkal él. A számikra, mint északi emberekre úgy gondolunk a leggyakrabban, ők azok, akik rénszarvasokkal foglalkoznak és színes, hagyományos ruhákat viselnek, de a számi nép és a kultúra ennél sokkal több. A számiknak rengeteg hagyományuk, színes vallásuk és kultúrájuk van, amely bizonyos mértékben hasonlít más őslakos népekhez, ugyanakkor rendkívül egyedi.

A számik azt mondják, ha a természettel összhangban éled az életed, végül rájössz, hogy a naptár négy évszaka nem elég. Ezért a számiknak nyolc időszakuk van, ami között mindig van egy évszak. A számi kultúrában minden a rénszarvas körül forog, és a nyolc évszak egyben leírja a rénszarvas életét, a borjak születésétől, a legeltetésükön át egészen addig, míg együtt élnek az emeberk és rénszarvasok a kemény, sötét télben. Ami előtt sürgősen mindennel készen kell lenni, mert ahogy a számik tartják: minden új nap egy nappal közelebb van a következő télhez.

Ha a számikat említjük, nem feledkezhetünk meg az 1605 óta minden évben megrendezett lapp vásárról, ami mindig február első szerdájára esedékes, már több mint 400 éve. A szerdától-vasárnapig tartó kirakodó vásárban mintegy ötszáz standnyi áru van felsorakoztatva. A jokkmokki vásárban a lapp késektől a szárított rénszarvashúsig szinte mindent megvehetünk. Sokan keresik a bőröket, a szürke posztót, a hagyományos számi ruhadarabokat, kabátokat, kesztyűket, cipőket és még horgászfelszereléseket is.

A Jookmooki vásár bepillantást nyújt a számi hagyományok és a modern kor között egyensúlyozó világba, amelyikben egyaránt fontosak a rénszarvasok és a motorosszánok. Idén a község Jokkmokk 416. piacát digitálisan valósította meg a COVID-19 miatt. A vásár honlapja ITT érhető el.

Jokkmokkban az élet

Bár kevesen lakják, mégsem gondolhatunk Jokkmokkra úgy, mint egy elhagyatott településre, akkor sem, ha távol esik más falvaktól, városoktól. Elég csak rákeresni az Instagramon a #jokkmook keresőszóra, vagy a város honlapjára: ITT, vagy figyelemmel kísérni a facebook oldalaikat jól láthatjuk, hogy ott is probléma a covid, kapható újhullámos kávé, a gyerekek minecraftoznak és találunk újrahasznosítással foglalkozó üzletet , szeretnek minigolfozni és náluk a tavaszi Facebook posztok arról szólnak, mikor és milyen módon teszik járhatóvá a különféle hóvastagsággal bíró utat ITT és ITT és ITT.

Jokkmokk települése láthatóan sokkal-sokkal több a róla elnevezett egyszerű és strapabíró tömör fenyő bútoregyüttesnél, de kétségtelen, hogy hűen visszatükrözi az északi népek egyszerű, de praktikus életét.

Forrás: ITT és ITT és ITT