Pár képben megmutatjuk mit is jelent a Lagom koncepció nyáron: hogyan érhető el, hogy minden pont elég legyen körülöttünk és mi jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ami persze nem jelenti azt, hogy ne fejlődhetnénk, ne lehetnének további vágyaink. De a „pont elég” is boldoggá tehet bennünket. Mert ahhoz, hogy megéljük a nyarat, kikapcsolódjunk, feltöltődjünk nem kell feltétlenül több az egyszerűen elérhető dolgoknál.

A természetben lenni

A kiegyensúlyozott élet kulcs a boldogsághoz. Ezt jól tudják a svédek. A személyes egyensúly megteremtésén túl egyfajta társadalmi megegyezést is jelent a számukra a lagom, amely az egyén és környezete számára is a fejlődést, fejlesztést nyújt megfelelő szociális és társadalmi értékek, valamint a magas szintű minőség megteremtése mellett.

Ehhez számukra a természet közelsége elengedhetetlen. A svédek nagyon szeretnek a természetben lenni, ha tehetik azonnal kimozdulnak, hogy erőt nyerjenek belőle. Télen-nyáron.

Tudják, jót tesznek magukkal azzal, ha kint vannak a szabadban. Így különösebb szervezés nélkül el is indulnak például úszni egyet. A jó fürdőzéshez nem is kell számukra más, mint egy tó és egy stég. Nincs szükségük hosszan tartó strandoláshoz sem ahhoz, hogy szimplán örülhessenek a nyárnak, a jó időnek, a melegnek, a víznek. Vegyük át ezt a filozófiát!


Főzés otthon

A lagom koncepció segíthet elkülöníteni az életünkben az elengedhetetlen dolgokat attól, ami nem szolgál jól bennünket. Ha magunk csináljuk az ételeinket, akkor abban is sokkal megfontoltabbak lehetünk, hogy mi az, amit beviszünk a szervezetünkbe és mi az amit nem.

A lagom nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a kedvenc ételeinkről – inkább csak azt, hogy mértékletesek maradjunk az étkezéseink során. Nyáron különösen adhatunk a fenntarthatóságnak a sok friss, helyi alapanyagnak köszönhetően.


Nyári lustaság

A lagom filozófiája szerint úgyis megengedhetjük magunknak az egyszerűséget, hogy olykor káosz van körülöttünk. Egy kis rendetlenség nem mindig rossz. Pláne a nyári vakáció alatt.

A lagom koncepciója nyáron sem másabb, mint az év többi részében. Azaz alakítsuk úgy a környezetünket, hogy azoknak a funkcióknak tegyenek eleget, amire éppen most szükségünk van. Legyen kényelmes helyünk az étkezésre, a pihenésre, a lazításra.

Nyáron nem kell feltétlenül beágyazni, elég ha letakarjuk az ágyunkat egy mutatós ágyterítővel. Jó bármikor elfeküdni az otthoni nyaralás során. Ahogyan hosszan, rohanás nélkül is étkezhetünk.


Egyszerűen kikapcsolódni

A lagom előtérbe helyezi azt a a gondolatot, hogy nem kell túl sok ahhoz, hogy valóban jól érezzük magunkat. Arról szól, hogy anélkül, hogy bármit túlzásba vinnénk, egyszerűen, mértékletesen is élvezhetjük azokat a dolgokat, amiket szeretünk.

Vegyünk magunkhoz egy jó könyvet, egy csésze jeges kávét, bicajozunk pár órát. Egy wellness szállodában egy-két nap is elég lehet, nem kell egy teljes hét ahhoz, hogy feltöltődjünk.

A nyaralás ne legyen teljesítményfüggő. Ha nincs kedvünk a hegymászáshoz, városnézéshez, kenutúrához, akkor ne tegyük. A lagom koncepció nyáron sem más mint télen, arról szól, hogy egyszerűen éljünk boldogan.


Egy kis extra

A nyár kedvez a kertészkedésnek. Az évszak bármelyik szakaszában nevelhetünk friss fűszernövényeket magról, vagy megvehetjük a kifejlett zöldeket kertészetekben is. 

A friss menta nagyszerű a jeges teába, limonádéba, a metélőhagyma a rántottának adhat plusz ízt, a bazsalikom pedig frissességet ad a pizzának vagy a mediterrán tésztaételeknek. Amit nem tudunk elfogyasztani azt vágjuk le még az elvirágzás előtt, szárítsuk le vagy tegyük a fagyasztóba, télre.


Persze meg is vásárolhatjuk a zöldeket, ahhoz, hogy ennyi kis plusszal dobjuk meg a tálalást, mintha csak étteremben lennénk.

A lagom nyári koncepció összességében nem szól többről, mint arról, hogy olyan egyszerűen akarjuk jól érezni magunkat, ami a rendelkezésünkre áll. Nincs értelme megfeszülni azért, hogy hullafáradtan ne tudjuk élvezni a nyarat, a szabadságot.

Kép: Pexels