A sáfrányos Luca macskája a svédek Luca napi finomsága. Glöggel, forralt fűszeres-gyümölcsös borral vagy kávéval kínálják. Korán reggel már az elsőszülött lány elindul gyertyával a fején a szülőkhöz egy tálca Luca macskájával a kezében. A sáfrányos zsemlékhez biztos receptet hoztunk Fredrisk Fika svéd séftől. Leírva és videón mutatva.
A svéd Luca napi hagyományokról ITT olvashat. Amennyiben glutén és tejmentes receptre lenne szüksége ITT azt is talál, mert a Lussekatter süteményről senki nem maradhat le!
Hozzávalók 32 svéd sáfrányos zsemléhez
Fredriks Fika receptje
1 g sáfrány
1 tk porcukor
50 g friss élesztő vagy 14 g száraz élesztő
500 g tej
180 g porcukor
1 teáskanál só
200 g lágy vaj
840-900 g univerzális liszt
A tetejére: 1 tojás és 32 mazsolaszem
A lussekatter elkészítése
Egy mozsárban törjük össze a piros sáfrányt a cukorral. Melegítsük langyosra a tejet és adjuk hozzá a sáfrányt.
Az élesztőt morzsoljuk egy mély tálba, és öntsük hozzá a langyos tejet. Adjuk hozzá a cukrot, a sót, a vajat és majdnem az összes lisztet.
A tésztát jó percig 10 percen át dolgozzuk össze robotgép segítségével (vagy fogjuk be a család legerősebb, legkitartóbb emberét a dagasztásba). Amikor elég könnyű a tésztánk, akkor fedjük le a tálat, és mintegy félórán át hagyjuk kelni a tésztát.
Miután a duplájára nőtt a tészta gyúrjuk át, és osszuk 32 egyenlő részre. Minden darabot nyújtsunk ki, és a videón látható módon tekerjük alvó macskává.
A Luca macskáit fektessük sütőpapírral bélelt tepsibe, és konyharuhával letakarva újabb fél órán át kelesszük. Mielőtt a sütőbe tolnánk kenjük le a felvert tojással és díszítsük mazsolával a süteményeket.
Süssük Luca macskáit 220 Celsius fokon 7-8 percig. A zsemléket egy konyharuha alatt rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Smaklig mårtid! – Jó étvágyat!
Kép: Ninafirsova