A sáfrányos Luca macskája a svédek Luca napi finomsága. Glöggel, forralt fűszeres-gyümölcsös borral vagy kávéval kínálják. Korán reggel már az elsőszülött lány elindul gyertyával a fején a szülőkhöz egy tálca Luca macskájával a kezében. A sáfrányos zsemlékhez biztos receptet hoztunk Fredrisk Fika svéd séftől. Leírva és videón mutatva.

A svéd Luca napi hagyományokról ITT olvashat. Amennyiben glutén és tejmentes receptre lenne szüksége ITT azt is talál, mert a Lussekatter süteményről senki nem maradhat le!

Hozzávalók 32 svéd sáfrányos zsemléhez
Fredriks Fika receptje

1 g sáfrány

1 tk porcukor

50 g friss élesztő vagy 14 g száraz élesztő

500 g tej

180 g porcukor

1 teáskanál só

200 g lágy vaj

840-900 g univerzális liszt

A tetejére: 1 tojás és 32 mazsolaszem

A lussekatter elkészítése

Egy mozsárban törjük össze a piros sáfrányt a cukorral. Melegítsük langyosra a tejet és adjuk hozzá a sáfrányt.

Az élesztőt morzsoljuk egy mély tálba, és öntsük hozzá a langyos tejet. Adjuk hozzá a cukrot, a sót, a vajat és majdnem az összes lisztet.

A tésztát jó percig 10 percen át dolgozzuk össze robotgép segítségével (vagy fogjuk be a család legerősebb, legkitartóbb emberét a dagasztásba). Amikor elég könnyű a tésztánk, akkor fedjük le a tálat, és mintegy félórán át hagyjuk kelni a tésztát.

Miután a duplájára nőtt a tészta gyúrjuk át, és osszuk 32 egyenlő részre. Minden darabot nyújtsunk ki, és a videón látható módon tekerjük alvó macskává.

A Luca macskáit fektessük sütőpapírral bélelt tepsibe, és konyharuhával letakarva újabb fél órán át kelesszük. Mielőtt a sütőbe tolnánk kenjük le a felvert tojással és díszítsük mazsolával a süteményeket.

Süssük Luca macskáit 220 Celsius fokon 7-8 percig. A zsemléket egy konyharuha alatt rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Smaklig mårtid! – Jó étvágyat!

Kép: Ninafirsova