A lagom jegyében, egyszerűen elkészíthető süteményhez kevés hozzávaló kell. A málnás-áfonyás pite vaníliaszósszal igazán mennyei.
A málnás-áfonyás pite azok közé a sütemények közé tartozik, amit a svédek tényleg szívesen sütnek. Szinte nincs olyan ház, ahol ne sütnék meg legalább egyszer a nyár folyamán.
Pite tészta:
7 dl gluténmentes süteményliszt (pl. Schär) vagy 5 dl búzaliszt
0,5 dl porcukor
0,5 tk só
200 g vaj
0,5 dl víz
Töltelék:
Fél kiló áfonya
Fél kiló málna
1 dl porcukor
2 evőkanál burgonyaliszt
+1 tojás a tészta kenéshez sütés előtt
Elkészítés:
Keverje össze a száraz hozzávalót a pite tésztához egy tálban. Adja hozzá a vajat és morzsolja össze kézzel, vagy keverje/dagassza össze egy konyhai robotgéppel. Adja hozzá a vizet, és gyorsan dolgozza össze a tésztát. Fedje le, vagy csomagolja folpackba, és 30 percig pihentesse a hűtőben
Ha letelt a félóra, melegítse elő a sütőt 200 fokra. A tésztát ossza két részre, a tészta egyik felével béleljen ki egy körülbelül 28 cm átmérőjű tortaformát. Villával szurkálja meg és a sütő közepére helyezze be 10 percre.
Ezalatt keverje össze az áfonyát és a málnát a cukorral és a burgonyaliszttel. Vegye ki a pitét a sütőből és egyenletesen terítse szét a gyümölcsös masszát a tortaformában.
A tészta másik részét nyújtsa ki, vágja csíkokra, és rácsmintásan fedje le vele a pitét. A felvert tojással kenje le a tetejét, és süsse 25-35 percig. A málnás-áfonyás pite vaníliaszósszal tálalva mennyei igazán.
A recept és a fotó forrása: ITT
@fredriksfika receptjei az Instagramon is elérhetőek!