Abban semmi újdonság nincs, hogy falfesték helyett tapétát válasszunk a falra. Az viszont igencsak eredeti, hogy a tapéta kizárólag a mennyezetre kerüljön. Vagy oda is. A mennyezeti tapéta személyes megjelenést kölcsönözhet az otthonunknak.

A mennyezeti tapétákkal egyre több helyen találkozhatunk, a lakberendezési magazinokban, az Instagram és Pinterest bejegyzésekben. A svéd Boråstapeter pedig nemrég egy teljes mennyezeti tapéta kollekciót dobott a piacra. Ahogyan a szintén svéd Sandberg is kínál kifejezetten mennyezeti tapétákat.

A mennyezet tapétázása divatosabb, mint valaha, és egyszerű módja annak, hogy karaktert adjon a helyiségnek. A mennyezeti mintákat a gyártók kifejezetten a szoba ötödik falához, a plafonhoz tervezték. A Boråstapeter szerint ebben a témában nincs fent vagy lent. A falak és a mennyezet teljesen össze is olvadhatnak.

Boråstapeter mennyezeti tapéták

A Boråstapeter a legrégebbi svéd tapétagyártó cég, és egyben az egyik legnépszerűbb design tapétagyártó világszerte. A Boråstapeter képeinek, motívumainak témái elismert és jól ismert tervezőktől származnak. Több mint egy évszázados története során a vállalat a minőségi kivitelezésre helyezi a hangsúlyt. Egyedülálló és időtlen dizájnukhoz, amelyek a világ minden táján díszítik a falakat, a svéd múltból és hagyományokból merítenek ihletet. A legjobb minőségű, ökológiailag feldolgozott papírból készült tapéták a természet, a svéd történelem és hagyományok ihlette mintákat, valamint a legújabb trendeknek megfelelő modern motívumokat hordoznak.

A Boråstapeter úgy véli, a mennyezeti tapétával kitágíthatjuk a teret, vagy éppen ellenkezőleg, egyfajta kuckós hangulatot teremthetünk vele. Az egyedi készítésű mennyezeti tapéták, melyeket többek között a fák lombkoronájából és az égbolt gyönyörű csillagképeiből ihletett meg. De találhatunk náluk felhő, madár vagy éppen virág motívumokat is.

A Boråstapet Csillagkép tapétája olyan, mint egy gyönyörű mennyezeti festmény az éjszakai égről

Sandberg tapéta – a svéd királyi udvarban

A svéd Sandberg egy különleges tapéta márka. Legfontosabb értéke, hogy töretlenül klasszikusan megmarad a természetes anyagok használatánál és a hagyományos gyártási eljárásoknál. A tapéta gyártás folyamatában kézi eljárással viszik fel a papírra a festékeket, így mindenik tapéta páratlan textúrával és a kézzel készített érzés tudatával rendelkezik. A Sandberg, a svéd királyi udvar hivatalos beszállítója, kizárólag Ulricehamn-ban állítja elő tapétáit és csak környezetbarát vízbázisú festékeket használ. Mintáik tökéletes kiegészítői a skandináv lakberendezésnek, de bármilyen stílusban alkalmazhatjuk a tapétáikat a falak egyedi hangulatú díszítéséhez. Mennyezetre is.

A gyerekszobában a csillagok a plafonon is folytatódnak. Tapéta a Sandbergtől
A Sandberg tapétát az örökzöld fenyő ihlette, ami még a zord hidegben is ragyog
Bár a berendezés kissé ijesztőre sikeredett, a mennyezeti felhőket mi is szívesen elfogadnánk hálószobába, gyerekszobába egyaránt a Sandbergtől

Tapétázás együtt

A mennyezeti tapéta újszerű, meglepő módja egy szoba, egy helyiség hangulatának megváltoztatására. A világos mennyezeti tapéta magasabbá varázsolja a helyiséget, míg a sötétebb tapéta otthonossá teszi a teret.

Ha bizonytalanak vagyunk abban, hogy csak képről ragadja meg a fantáziánkat és vajon élőben is tetszene nekünk, akkor próbáljuk ki a mennyezeti tapétát egy kis helyiségben, például egy háztartási helyiségben, fürdőszobában vagy gardróbban. A mennyezeti tapéta még egy mosókonyhának is más hangulatot adhat.

Ami meg a kivitelezést illeti, hívjunk szakembereket, vagy magunk is nekiállhatunk, de semmiképpen se tapétázzunk mennyezetet egyedül. A Boråstapet tanácsa szerint a mennyezetet mindig a rövidebb oldalon kezdjük tapétázni. A tapétadarabokat vágjuk előre megfelelő méretre, mielőtt elkezdenénk felrakni őket a ragasztózott mennyezetre.

Használjunk bármilyen tapétát, jó tudni, hogy a tapéta etikettjén láthatjuk a felrakáshoz szükséges ikonokat, amelyek elárulják, hogy a ragasztóval a tapéta hátoldalát vagy a falat kell-e kenni. A két módszer között nem választhatunk szabadon, fontos, hogy kövessük a gyártó előírását. A BoråsTapet tapéta esetében a falat kell kenni. Ha a tapéta hátoldalát kell kenni, a tapéta hátoldala papírból készült. Ebben az esetben a ragasztónak át kell járnia a tapétát, fel kell puhulnia, mielőtt felhelyeznénk a falra.

Hogyan tapétázzuk a plafont?

Ha új típusú tapétát választottunk, aminél a falat kell csak ragasztóval kenni, a tapétát szárazon helyezhetjük a falra. Ezzel a módszerrel könnyebb a felrakás. Az előkészítést viszont itt sem spórolhatjuk meg. Vagyis tapétázás előtt Győződjünk meg arról, hogy a plafon tiszta, száraz és vízszintes, egyenletes. Ha a mennyezet mészfestékkel vagy ragasztófestékkel van festve, ezt a tapétázás előtt el kell távolítani. Az esetleges lyukakat vagy egyenetlenségeket gittel töltsük ki, és csiszoljuk simára a felületet. A ragasztót vékony, egyenletes rétegben hengereljük végig a plafonon, egyszerre elég egy-két réteg szélességben felvinni csak.
 
Kezdjük a tapétázást balról jobbra. Helyezzük az első csíkot a mennyezet szélén, az előzetesen húzott vonal mentén. Használjunk hengert a légbuborékok kinyomásához és elsimításához. Vágjuk le a felesleges tapétát a szélek mentén egy tapétakéssel, és töröljük le a felesleges ragasztót puha, nedves szivaccsal. Az első csík felhelyezése a legfontosabb, hiszen a következők ehhez fognak igazodni. Ezért létfontosságú, hogy az első csík tökéletesen egyenes legyen. Ha az elsővel megvagyunk haladjunk tovább csíkról-csíkra, míg be nem fedjük a teljes mennyezetet.

 

Fotó: Boråstapeter