A mese mindenkié. Szól a gyerekeknek és a felnőtteknek. Nem csak akkor, amikor a gyerekeknek felolvassák. Bármikor. Amikor szeretnének kikapcsolódni, feltöltődni. Az adventi mesék szórakoztató időtöltést nyújthatnak, mélyebb érzelmi kapcsolatokat is erősíthetnek, és segíthetnek mind a felnőtteknek, mind a gyerekeknek készülni az ünnepekre.

Az olvasás teljesen új világokba vezethet bennünket. Tükrözhetjük saját magunkat valaki más gondolataiban, vagy egy teljesen új univerzumot fedezhetünk fel. Az olvasással szárnyakat adhatunk gyermekeink képzeletének, de sajátunknak is. Közösen olvasni, együtt megismerni egy-egy történetet közelebb hozhat bennünket egymáshoz. A mese mindenkié.

Adventkor a meseolvasás kiváló módja annak, hogy megteremtsük a kényelmes és meghitt légkört mind a felnőttek, mind a gyerekek számára. A mesék ebben az időszakban nemcsak a szórakozást szolgálják, hanem több fontos szempontból is gazdagítják az ünnepi hangulatot.

A mese ereje a gyerekekben

Astrid Lindgren mondta: ”Egy gyermek egyedül a könyvével valahol bent a lélek titkos szobáiban saját képeket alkot, amelyek minden mást felülmúlnak. Ezekre a képekre az embereknek szüksége van. Azon a napon, amikor a gyerekek fantáziája többé már nem tudja megalkotni őket, azon a napon az emberiség szegény lesz. Minden nagy dolog, ami a világban történt, először egy ember fantáziájában történt, és hogy a holnap világa hogyan fog kinézni, nagyrészt annak a képzelőerőnek a mértékétöl függ, amit azok birtokolnak, akik éppen most tanulnak meg olvasni. Ezért van szüksége a gyerekeknek könyvekre.”

A gyerekek imádják a meséket, mert a különféle történetekben a képzeletük szárnyalhat, és új és izgalmas világokba kalauzolhatják őket. Az ünnepi mesék gyakran hordoznak fontos értékeket és tanulságokat, amelyekkel a gyerekek számára elmagyarázhatók az ünnep valódi jelentése és az empátia fontossága.

A mese hatása a felnőttekre

Az adventi időszak gyakran túl sok felhajtással jár, a meseolvasás pedig lehetőséget ad a felnőtteknek arra, hogy egy rövid időre kikapcsolódjanak, és elmerüljenek egy másik világban. A klasszikus mesék vagy az ünnepi témájú történetek olvasása felidézheti a gyerekkori emlékeket, nosztalgikus érzéseket kelthet és segíthet kialakítani az ünnepi hangulatot. A meseolvasás lehetőséget teremt a családok vagy baráti körök számára arra, hogy közösen élvezzék az ünnepi időszakot, és megosszanak együtt egy kis varázslatot.

Olvassunk új karácsonyi mesekönyveket

Nem kell új könyvet vásárolnunk ahhoz, hogy új történetekkel találkozzunk. Bizonyára akad olyan mesekönyv a polcon, amit még nem olvastunk, vagy annyira régen, hogy már nem emlékszünk rá. Így lehetne a régi mesék, akár újak.

Választhatunk svéd mesét is. A gyerekkönyvek népszerűek Svédországban. A gyerekkönyveket a sajtó naprakészen számon tartja, tartalmukat és értékeiket a kulturális oldalakon tárgyalják. Számos svéd gyerekkönyv aratott nagy sikert külföldön. Íme néhány -magyarul megjelent- svéd mese leírása:

Selma Lagerlöf: Nils Holgersson utazása a vadludakkal

Selma Lagerlöf, a későbbi Nobel-díjas írónő az 1900-as évek elején megbízást kapott egy iskolásoknak szóló földrajzkönyv megírására. Lelkesedéssel fogott a munkához, és bízott benne, hogy szebbet, jobbat adhat a gyerekeknek, mint az átlagos tankönyvírók, és megszeretteti velük szülőföldjüket. Így született meg a Nils Holgersson csodálatos utazása.

Nils Holgersson vásott, unatkozó kölyök. Törpeként feljut a magasba, és a vadludakkal bejárja egész Svédországot. Megtanul a tó jegén aludni, nélkülözni, közelről megismeri az állatokat és az emberek mindenféle fajtáját; ennek köszönheti, hogy talpig ember válik belőle. Selma Lagerlöf könyve Nils féléves vándorlását, csodálatos, izgalmas kalandjait meséli el.

Sven Nordqvist: Pettson sorozata

A szerző maga rajzolja meséjét. Nagyon mozgalmas és életszerű az illusztráció. Történeteiben változatos, humoros és kidolgozott rajzokkal találkozunk. A rajzolt oldalak részletgazdagsága már maga egy mesei élmény, a svéd vidéki élet minden bájával fűszerezve. Bármely gyerekszoba falát díszíthetné.

Meséi magával ragadják kis olvasóit és történetei által Pettson és Findusz rajongókká válnak.

Astrid Lindgren

Ismert svéd gyermekkönyv- és forgatókönyvíró kötetei, köztük a Harisnyás Pippi-történetek klasszikus, kötelező, illetve ajánlott olvasmányok minden olvasni tudó gyermeknek. Gyerekkönyveiből eddig 88 nyelven 45 millió példányt adtak el. A róla elnevezett emlékdíjat 2002 óta a gyermekirodalom Nobel-díjaként tartják számon.

Harisnyás Pippi mára fogalommá vált a gyerekirodalomban. Minden gyerek hatalmas lelkesedéssel olvassa a szeplős, copfos, hatalmas cipőt és felemás harisnyát hordó Pippi kalandjait. Ez persze nem is csoda: a világ legerősebb kislánya bármit megtehet, ami eszébe jut, és állandóan tele van ötletekkel. Egyedül él egy zegzugos, mesébe illő villában, a verandán lovat, a babaágyban élő kismajmot és az ágy alatt egy koffer aranypénzt tart.
Pippi mellett igazán nem lehet unatkozni vagy szomorkodni! Ha kedve tartja, száz palacsintát süt a barátainak, vagy felvásárolja a játékbolt teljes kínálatát a városi gyerekek örömére, de bármikor hajlandó fellépni a cirkuszban vagy móresre tanítani a betörőket. Azt hiszem, a szíve mélyén minden gyerek arra vágyik, hogy olyan lehessen, mint Harisnyás Pippi, vagy ha ez nem lehetséges, legalább legyen egy ugyanilyen barátja!

Harisnyás Pippi generációk kedvence lett, és bár a mai rohanó világban már egészen más hősöket választanak maguknak a gyerekek, azért reméljük, hogy kalandjai még hosszú-hosszú évtizedekig varázsolják el a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

Juharfalvi Emil

Emil, aki egy dél-svédországi tanyán cseperedik fel, jól ismert figurája a gyermekirodalomnak. Ő az örök rosszcsont, az ebadta, aki ha moccan is, már rögtön valami galiba támad körülötte. Minden érdekli őt, és mindent ki akar próbálni. Kalandozásait és csínytevéseit nyomon követheted három köteten keresztül.

Britta kiönti a szívét

Astrid Lindgren a könyve főszereplőjét leveleken keresztül mutatja be az olvasónak. Britta kap egy írógépet, amit arra használ fel, hogy levelezésbe kezdjen egy vele hasonló korú stockholmi lánnyal, akiről kevés dolgot tudunk meg. Egy ami bizonyos: a Kajsa nevet viseli. 

Britta Kajsának önti ki a szívét, a neki írt levelekből ismerhetjük meg a se nem kicsi, és még se nem nagylány életét. Az év legrövidebb napja pont elegendő arra, hogy kiolvassuk az ártatlan lelkű, melegszívű, egyáltalán nem hétköznapi, ellenkezőleg, nagyon is eredeti humorral és életfelfogással bíró Britta történetét. Britta történetéről ITT írtunk korábban.

Fotó: Alex Hilleskog