Miután a svédek egy olyan országban élnek, ahol fél éven át sarkköri sötétség uralkodik, a legfontosabb számukra a fény, a világítás. Vonzódnak mindenféle, főleg meleg hangulatú fényhez egész évben. A Nobel-díj átadó hetében fényárban úszik Stockholm, ami több szempontból is fényt hoz a svédeknek, és mindazoknak, akik gyönyörködnek benne.

Nobel Week Lights stockholmi fényfesztiválon olyan műalkotásokat láthatunk, amelyeket a Nobel-díjas felfedezések inspiráltak. Ezek a fény műalkotások arra invitálják az ott élőket, és a svéd fővárosba látogatókat, hogy új szemmel fedezzék fel a várost, miközben közelebbről is megismerhetik a Nobel-díjasokat és azok munkásságát. Vagyis több szempontból is fényt nyújtanak, melegítik a lelket és tudást nyújtanak.

A stockholmi fényfesztiválon idén egy magyar alkotás, a Körös Design Connected/Összekötve című fényalkotása is jelen van. Írásunk címlapképén ezt láthatjuk. A 6 méter magas fényinstalláció egy neuron hálózat részletét formázza meg, melyen belül a fénynyalábok az idegsejtek közötti információ áramlást jelképezik. Ezt az alkotást a Körös design 2021-ben a pécsi orvosi kar új, ultramodern elméleti tömb közvetlen közelében épített fel.

A lagom mennyiségű fény

Kétségtelen a svédek ragaszkodnak a fényhez, vonzódnak a lágy pontmegvilágításhoz viszont van egy szabályuk ebben is, hogy tartsák a mértékletességet, mégpedig az, hogy elutasítják a fénycsőveket, a hideg fényű és búra nélküli mennyezeti lámpákat. A fénnyel nem spórolnak, már a kisgyerekeknek is megtanítják, hogyan kezeljék biztonságosan a gyertyákat, és mécseseket, de nem esnek túlzásba. (legfeljebb a mi szemünkben több a gyertya)

Mondhatni, még a Nobel Week Light alkalmával sem esnek túlzásba, ami idén 2022.0december 3-11-ig látható 16:220 óra között élőben, és online is követhető a rendezvény hivatalos honlapján és a közösségi média felületein: https://nobelweeklights.se/

A Nobel Week Lights kezdeményezője és producere Annika Levin, Alexandra Manson és Lara Szabó Greisman a Troika AB-tól. A projekt a Nobel-díj Múzeummal együttműködésben valósul meg, és Stockholm városa, valamint számos állami és magánpartner támogatja még.

Fotók a Nobel Week Lights rendezvényről

Fotók: Benoît Derrier