Tudjuk a svédekről, hogy szeretik az epret. A Pavlova torta is illik a világos, hosszú nyári éjszakákhoz. A csokoládé pedig mindezt tovább édesítheti, vagy éppen keserítheti ízlésünk szereti. Használhatunk tej- vagy étcsokoládét hozzá. A tejszínhabról és az eperről semmiképpen se feledkezzünk meg.

A Pavlova torta egy klasszikus desszert, amely mindig nagy sikert arat a vendégek körében. A habcsók önmagában finom, nem csak karácsonykor. A Pavlova torta csokoládéban sem kíván sokkal másabb elkészítést, mint a hagyományos recept. Tulajdonképpen csak bele kell mártani a közepes méretű tortákat olvadt ét-, tej vagy akár fehércsokoládéba. Rányomni egy nagy adag tejszínt és megszórni eperrel vagy más általunk kedvelt gyümölccsel. Különleges alkalmakon mentalevéllel és ehető virágokkal fejelhetjük meg.

Nyári Pavlova torta csokoládéban, tejszínnel és eperrel

Pavlova tészta, avagy a habcsók hozzávalói:

3 tojásfehérje
1 kávéskanál 12 %-os ecet
1,5 dl porcukor
100 g tej vagy étcsokoládé

Töltelék:

2-3 dl tejszínhab
200 gramm eper

Díszítés:

menta
ehető virágok

A sütőt állítsuk 150 C°-ra. A tojásfehérjét az ecettel egy tálban verjük kemény habbá. Apránként adjuk hozzá a cukrot. A habverést addig folytassuk, amíg fényes és kemény habcsók tésztát kapunk.

Egy sütőpapírral bélelt tepsiben 4-6 körformába osszuk el a tésztát. Óvatosan ütögessük a tepsit a konyhapulthoz. Mindegyik habcsók közepébe nyomjunk egy kis bemélyedést.

Csökkentsük a sütőben a hőt 100 C°-ra. Tegyük a habcsókokat a sütő közepére és süssük-szárítsuk körülbelül 1 órán keresztül. Kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk kihűlni a habcsókot a sütőben, nyitott sütőajtó mellett.

Közben a csokoládét olvasszuk fel egy tálban, forró vízfürdő fölött vagy mikrohullámú sütőben. Mártsuk minden habcsók tetejét az olvadt csokoládéba. Hagyjuk megdermedni a csokit.

Verjük fel a tejszínt. Vágjuk félbe az epreket. A Pavlova tortákat töltsünk meg tejszínnel és eperrel.

Díszítsük mentával és ehető virágokkal.Ehető virágok Svédországban Fotó: Ica Maxi Hälla

Recept: Expressen.se
Fotó: Lisa Björner