Van egy kicsi zöld, kissé süppedős szőnyegünk az előszobában, amit azért szeretünk különösen, mert rálépni olyan érzés, mintha puha mohán lépkednénk. Észrevettük magunkon, sokszor azzal a gondolattal kerüljük ki, hogy ne sérüljön a szőnyeg bolyha, mintha csak élne. Annyira szép a színe, hogy nem egyszer jutott eszünkbe az is, talán fel kellene tenni a falra. Ám megláttuk a Mosstre zuzmóképeit és mohafalait, amik valóban élnek. Kíváncsiak lettünk arra, hogyan készülnek az élő mohafalak. Riportot hoztunk.

Az Instagram követése állandó inspirációt nyújthat a legkülönfélébb témákban, és egy-egy tematikán belül is gyakran találkozhatunk meglepő dolgokkal. Mint a @mosstrehungary lélegzetelállító valódi mohaképeivel, dekorációs falaival, amire lehetetlenség nem felkapni a fejünket.

Hiszen erdőjáráskor a legtöbben ellenállhatatlan vágyat érzünk arra, hogy hazavigyünk legalább egy kis darabkát a természetből, amiről végül azért mondunk le, mert tudjuk, otthon nem élne tovább úgy a letépett virág, a felszedett moha, a leszakadt faág, mint az erdőben.

A Mosstre viszont úgy viszi be az otthonokba, irodákba, üzletekbe az élő dekorációt, hogy azzal nem sérti fel az erdőt, és mintegy tíz-tizenöt évig biztosítja, hogy a választott zuzmódekorációra pillantva, a természet lágy ölén érezhessük magunkat. Táci műhelyükben készülnek a rénszarvas mohafalak, zuzmódekorációk, amit valódi, asztalos szabta képkeretekbe helyeznek.

Miért éppen rénszarvas mohafalak?

Zuzmót, mohát bevinni a lakásba nem egy mindennapi elképzelés. Arról, miből, honnan jött az ötlet feltenni a zuzmót a falra, Deák Eszter Lea a Mosstre Hungary tulajdonosát kérdeztük: – Valami olyannal szerettünk volna foglalkozni, ami természetközeli, támogatja a fenntarthatóságot és különleges. Egy amerikai cég volt a segítségünkre, akik régóta foglalkoznak zuzmókkal.

A zuzmók az élővilág egyik legkülönösebb csoportját alkotják. Szervezetük gombafonalak és fotoszintetizáló szervezetek szimbiózisával alakult ki. Az együttélés az évmilliók során olyan szoros kapcsolatot eredményezett egyes gombák és moszatok között, hogy jellemző testfelépítésű, sajátos anyagcseréjű, önállóan szaporodó élőlényekké váltak.

A Mosstre zuzmóképei és zuzmófalai gondozásmentes, időtálló, minőségi megoldást nyújt arra, hogy a természet közelebb legyen hozzánk. – A természet apró darabjaként javítja a közérzetünket, nyugtató hatással van ránk és családtagjainkra, munkatársainkra egyaránt – kezdi Eszter – nem gyúlékony, bogármentes és időtálló.

Eszter a folytatásban kihangsúlyozza: – A száraz levegőtől a zuzmó megkeményedik, amitől sérülékenyebbé válik. De a megfelelő páratartalom mellett rövid idő alatt visszanyerik zuzmódekorációink a puha tapintásukat. A skandináv zuzmó ideálisan negyven-hatvan százalékos páratartalom között tartja meg kellemes, puha tapintású állagát. Hosszan tartóan, akár tíz-tizenöt évig megőrzik eredeti szépségüket locsolás, gondozás és napfény igénye nélkül a rénszarvas mohafalak.

A rénszarvas kedvenc eledelével dolgoznak

Kiderül, tényleg nincs szükség termékeinknek a napfényre, bátran betehetjük sötét fürdőszobába, előszobába, hosszú folyosóra, hogy feldobja azok egyhangúságát. Nem számít, hogy nincs fény, végül is, ha belegondolunk, a sűrű erdők aljnövényzetéhez, ahol a zuzmók leginkább megtalálhatók, sem jut be túl sok fény.

A mohafalak ideálisak tárgyalók, kávézók és rekreációs szobák, terek dekorálására. Minden légtérben segíti a pozitív légkör megteremtését. Honlapjukon látunk olyan fotót is, hogy irodában két íróasztal elválasztójaként építették be a mohafalat.​ Nem kérdés, hogy a Mosstre hivatásának tartja a lakberendezés új formáját, hiszen fenntartható jövőről szólnak fakeretes mohaképeik, részben  vagy egészben befedett mohafalaik.

– A rénszarvas zuzmók Norvégiából érkeznek. Próbálkoztunk más fajtával is, például kínaival, ami olcsóbb, viszont borzalmasan büdös. A rénszarvas zuzmót Norvégia fenyőerdeiből, a környezet megóvására nagy hangsúlyt fektető, kizárólag rénszarvas mohát termelő cégtől rendeljük. Így mindig ugyanazzal a kiváló minőséggel tudunk dolgozni – vezet be bennünket a beszerzés rejtelmeibe Eszter, aki még azt is elárulja, hogy autóval érkeznek a mohák.

​Mégpedig nagyjából ugyanakkora darabokban, amiket a Mosstre gondosan átválogat. – Lehet a zuzmók között fenyőtüske, faág vagy éppen megrághatta a rénszarvas, hiszen az izlandi zuzmó, más néven rénszarvas moha pont róluk kapta a nevét, a rénszarvasok kedvenc eledele. A zuzmóinkban nem telepedik meg semmilyen bogár, rovar és a port is taszítja. Mindezt a speciális tartósításnak köszönhetően. Puha tollseprűt szoktunk javasolni ha még is porosodna – de itt is inkább a fakeret portalanítása miatt. Felújítási munkálatoktól és kritikusan nagy portól azért természetesen óvni kell. 

Fehéren érkezik a zuzmó

Többféle moha és zuzmó ismeretes. Bár a Mosstre kifejezetten a rénszarvas mohával dolgozik, egyedi kérésre akár gömbmoha vagy más növényből készült természetes dekorációt vagy teljes növényfalat is tudnak alkotni. A rénszarvas moha különlegessége, hogy a levegőben szálló por nem rakodik rá. Így nyugodtan helyezhetjük takarítás szempontjából nehezen elérhető helyre is.

A skandináv erdőkben, minél északabbra utazunk annál gyakrabban találkozhatunk a fehér színű mohával. A Mosstre is fehér mohával dolgozik. – Ha a mohára gondolunk elsőként a zöld szín jut az eszünkbe, éppen ezért a zöld többféle árnyalatára festjük a mohát megrendelés szerint. A megszokott élénk vagy mélyzöld mellett akár türkizre is. De készítettünk már levendula színű mohafalat is, például egy lila árnyalatában berendezett hálószobában – sorolja Eszter.

​Bármilyen meglepő ezeket a dekorációkat a Mosstre inkább beltérbe javasolja, kültérben az időjárás viszontagságai a tartósítás ellenére rongálná a zuzmódekorációk minőségét. A közvetlen napfény, a magas vagy a túl alacsony páratartalom vagy a termékek elázása csökkenthetik élettartamukat. A közvetett napfény kárt nem okozhat, de károsíthatja a termékek élettartamát, fakíthatja színüket.

A rénszarvas mohafalak részben hangszigetelésnek is jók. Nem csak hangulatában, de a hangos szomszéd vagy az iroda túlzott nyitottsága ellen is segíthet a jól elhelyezett mohafal. Nem csak a szemnek, de a fülnek is kedveznek. Cégek esetében, akár mohából készült logók elkészítésére is van lehetőség, ami igazán eredeti megoldást nyújthat egy belépő, egy tárgyaló esetében.

Forrás: ITT

Kép és további információ: www.mosstre.com
A cikk eredetileg a Szoknya & Nadrág Magazinban jelent meg ITT
További lakberendezési ötletet ITT talál a magazinunkban.