Svédországban az adventi sütemények kínálatában egészen biztos, hogy szerepel valami sáfrányos. A Luca macskája névre hallgató hagyományos sáfrányos süteményt például Luca napján készítik el. Ez a vaníliás változat egy kicsit más, kevésbé száraz a vaníliás tölteléknek köszönhetően.
A Lucának sütött sáfrányos Lusekatter, a Luca macskája süteményre számtalan receptet ismernek a svédek, valahogy úgy, mint mi a mézeskalácsra. Alapja a kelttészta, amibe sáfrányt és vaníliát tesznek. Ebben a változatban viszoont a tésztát nem macskának formázzák, hanem csigára tekerik, és tölteléknek kap a fahéjas vagy kakaós csigához hasonló vaníliás tölteléket. A legújabb változatok szerint nem sziruppal, hanem cukros mascarponéval kenik le. Kedvelt advent és karácsony idején egyaránt.
Hozzávalók a tésztához
25 g élesztő
75 g szobahőmérsékletű vaj
2 és 1/2 dl tej
1 dl cukor
0,5 g sáfrány
1 kk só
8 dl liszt
Töltelék
100 g vaj
1/2 csésze kristálycukor
2-3 teáskanál vaníliás cukor
Sütés előtt a tetejére
1 tojás
maroknyi jégcukor
Szirup a tetejére
1 dl hideg víz
2 teáskanál akácméz (világos színű méz)
A vaníliás sáfrányos csiga elkészítése
A sütőt állítsuk 250°-ra. Egy tálban morzsoljuk el az élesztőt, és adjuk hozzá a vajat, a sáfrányt és a tejet. Dagasszuk jó alaposan át, egy jó 10-15 percig dagasztógéppel vagy kézzel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót. Hagyja pihenni a tésztát körülbelül 10 percig, amíg összeáll. Majd takarjuk le, és hagyjuk 30 percet a hűtőben pihenni.
Ezután a tésztát lisztezett deszkán dolgozzuk át, majd nyújtsuk ki téglalap alakúra. Keverjük össze a vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot. A vajas keveréket kenjük a kinyújtott tésztára. A tésztát tekerjük fel és osszuk 12 egyenlő részre.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a csigákat, és letakarva hagyjuk még másfél órát kelni. Ezután kenjük le a felvert tojással és szórjuk meg jégcukorral. Süssük a sütő közepén körülbelül 10-13 percig, míg aranyszínűre barnulnak.
Ezalatt az idő alatt a sziruphoz keverjük össze a langyos vizet a mézzel. A megsült csigákat kenjük le ezzel a sziruppal. A vaníliás sáfrányos csigákat a sütőrácson hagyjuk kihűlni. Tárolhatjuk fémdobozban, de le is fagyaszthatjuk, ha előre készülnénk.
Kép és recept: Amelie Almén