A pisztácia jelenleg meghódítja a világot. Nem maradhat ki belőle a svédek klasszikus fánkja, a semla sem. Ami most mandulakrém töltelék helyett pisztáciakrémet kap. Ráadásul svédasztalosan – mindenki ízlése szerint rakhatja össze a saját semla zsemléjét.

A svédek fánkja, a semla egész évben nagyszerű választás egy különleges alkalomra. Most hozott receptünkben az éppen teret hódító pisztácia adja a koronáját, a klasszikus mandulatöltelék helyett.

Fontos tudni, hogy ez a változat is rendkívül intenzív, aromás. Ezért is ajánljuk, svédasztalosan tálaljuk, hogy ki-ki ízlése szerint tölthesse meg a maga pisztáciakrémes semla zsemléjét.

Nem variáltunk a tészta receptjén. A korábban magazinunkban már megjelent, kipróbált semla receptjét hoztuk el alapnak, amihez a pisztáciakrémet kölcsön vettük Helena Lyth népszerű svéd gasztrobloggertől. Ha gluténmentes változatra lenne szükségünk, arra is van receptünk: ITT


Pisztáciakrémes semla


Semla zsemlék
50 g élesztő vagy 7 gramm porélesztő
3 dl langyos tej
1 l dl porcukor
½ teáskanál őrölt kardamom
1 kk só
3 tojás
20 dkg puha vaj
12–13 dl átszitált búzaliszt
A formázott zsemlék lekenésére: 1 tojás

Pisztáciás massza
200 g héjas pisztácia
0,5 dl kristálycukor
0,5 dl porcukor
1-2 ek tojásfehérje

Elkészítés

Törjük össze az élesztőt egy öblös bögrében. Adjuk hozzá a langyos tejet, egy csipet cukrot, és addig keverjük, amíg az élesztő feloldódik. Takarjuk le, és hagyjuk, hogy pár perc alatt felfusson. Öntsük át egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a porcukrot, kardamomot, a sót, a tojást, a puha vajat, majd végül az átszitált búzalisztet. Keverjünk össze az egészet sima tésztává, és gyúrjuk néhány percig. Takarjuk le, és hagyjuk nagyjából 45 percig kelni.

Lisztezett felületen gyúrjuk át a tésztát, és osszuk fel 30 darabra. Formázzunk egyszerű gombócokat, zsemlét, és tegyük őket egy sütőlapra. Takarjuk le és hagyjuk még 30 percig kelni.

Félóra múlva állítsuk a sütőt 250 fokra. És kenjük le a zsemléket a felvert tojással.

Tegyük a zsemléket a sütő közepére és süssük készre nagyjából 8-10 perc alatt. Éppen, hogy csak színt kapjanak. Vegyük ki és hagyjuk őket a rácson lehűlni.

Ezalatt készítsük el a pisztáciamasszát: Forraljunk fel vizet egy serpenyőben, öntsük bele a meghámozott pisztáciát, és hagyjuk forrni egy percig. Ezután öntsük le a vizet, és várjunk egy kicsit, hogy a pisztácia a még a melegen maradt edényben felpuhuljon, majd nyomjuk ki a pisztácia szemeket a vékony héjukból. Ezután a még enyhén nedves pisztáciából gyúrjuk kissé össze.

Jöhet egy kézi vagy gépi daráló. Daráljuk át benne a pisztáciát, majd adjuk hozzá a cukrot és a porcukrot. Gyúrjuk masszává annyi tojásfehérjével, amennyit felvesz.

Térjünk vissza a semlazsemlékhez. Minden zsemlének vágjuk le ferdén a tetejét és tegyük félre a kalapokat. Vájjuk ki a zsemle-alsók belsejét. Tegyük egy tálba a morzsára tört tésztát, adjuk hozzá a pisztácia masszát és esetleg annyi langyos tejet, amivel könnyű masszát kapunk. Tegyük a pisztáciás masszát egy tálba.

Verjük fel a tejszínt kemény habbá, tehetünk hozzá habfixálót is. A felvert habot töltsük habzsákba. És jöhet a svédasztal.

Rakjuk ki az asztalra a zsemléket melettük a kalapokkal. Rakjuk mellé a tálat benne a pisztáciás masszával. És a felvert habot a zsákban. Készítse el mindenki ízlése szerint a maga pisztácia krémes semla szendvicsét.

Tolhatjuk toronymagasan a tejszínhabot a vékonyan visszatöltött pisztáciakrémes zsemlékre, vagy éppen fordítva a vastagon kent pisztáciakrémre a vékonyan mért tejszínt, de mehet akár fele-fele arányban is a két töltelék. A végén ne felejtsük a kalapokat feltenni a semla tetejére.

Az eredeti semla-hoz tej dukál. Szerintünk a pisztáciakrémes semla változathoz kimondottan jólesik a hideg tej, vagy mentes ásványvíz.

Kínáljuk svédasztalosan, hogy mindenki a maga ízlése szerint rakhassa össze az intenzív ízű pisztáciakrémes semla-t

Forrás: ITT

Fotó: Helena Lyth