A svédek humora utánozhatatlan. Egyszerűen őszinte, olykor sete-suta, máskor pedig groteszk, nem alpári, inkább kicsit sötét megnyilvánulással. Humoruk tárgya pedig minden, amin kínjukban nevethetnek. Ilyen az időjárás is.

Azokra a tavaszi képekre, amiket mi már akár márciusban posztolhatunk a kezdődő mezei virágzásról, a fák és bokrok rügyezéséről, a talajból előbújó nünükékről, a sárguló somról, az elsőként rügyező-virágzó fáról, addig Svédországban hó, eső, latyak ellenére az import holland virágok jelentik márciusban még a tavaszt.

Ha grillezés, akkor tavasz

Egy-másfél hónap csúszásban van a svédek időjárása a miénkhez képest, a hóvirág például márciusban még teljes pompájában virágzik Svédországban, míg a nálunk most nyíló nárcisz ott áprilisban nyílik, szinte egyszerre a tulipánnal.

Az igazi tavasz pedig, a svéd humor szerint akkor érkezik el, amikor a grillkellékek megjelennek az üzletek polcain. Ha csak kicsit süt már a nap, akkor máris kezdődik a grillszezon.


Tavasz Svédországban

Ahogy említettem a svéd humor igencsak sajátságos. Szívesen nevetnek a svédek azon, ami rosszul érinti őket.

Gondoljunk például a halálra, Morgan Larsson: Az utolsó szög – koporsókészítés svéd módra című megrendítő t regényében a főszereplő Samuel Miller kéthetes nyári kurzust szervez Készítsd el a saját koporsódat! címmel. Samuel szerint koporsókészítés közben felszínre tör a halálfélelem, és azzal, hogy a résztvevők kénytelenek beszélni az érzéseikről, önkéntelenül megbarátkoznak a halál gondolatával is.

Egy halálosan komoly könyv

A svédek humorában téma az időjárás is, mint például a hóban töltött tavasz, amit a népszerű svéd vlogger, művész Jonna Jinton 2018-ban figurázott ki egy videóban.

Ez ma is a kedvencünk:

Tavasz Svédországban