Mindannyian tudjuk az a világ amiben most élünk az jóval zsúfoltabb teendőket kíván, és így stresszesebb mint valaha volt. A Lagom gondolkodás segíthet kilépni a most és azonnal megoldandók sokasága-bűvköre alól. Félretenni a to do list feladatsorát.

Beborítanak a teendők. A to do listánk tele van, mi több nem is egy létezik. Van külön munkával- tanulással kapcsolatos, a családdal megteendők, az otthoni feladatainkra összpontosító, a gyerekkel valóak, a szüleinket segítő. Minél hosszabb és minél több a lista, annál frusztráltabbak lehetünk.

Persze, jók ezek a listák. Legalább tisztábban vagyunk azzal, mi vár ránk. A Bullet Journal – határidőnapló vezetésével például ragyogóan lehet vezetni, átvezetni melyik kötelességgel hogy állunk. A pontokba szedett feladatok elején, a pontot iksznek írjuk át egy mozdulattal, ha végeztünk vele, vagy ha várat még magára, akkor nyíllal átvezetjük egy következő alkalomra.

De ettől még a feladataink nem fogynak el, és fogva tarthatnak bennünket. Mindaddig míg nem dobunk el belőlük néhányat. Úgy Lagom módra.

A Lagom a leghétköznapibb dolgokban is jelen van, mert a svéd egyszerűen akar élni, mert az egyszerűség mindennap fenntartható, szemben azzal, hogy folyamatosan kizsigereljük magunkat. Linnea Dune: Lagom című könyvében írja a Lagom azt is jelentheti, hogy újrarendezzük azt, ami a mindennapi életben számunkra a legfontosabb, és elengedjük azt, amire a helyzet megkívánja. A to do listánk is feleljen meg a Lagom „nem túl sok, nem túl kevés” elvének, hogy valóban élvezhessük mindazt, amit el kell végeznünk.

Márpedig ilyen apróságok mindannyiunk életében vannak, amik elengedhetők, amik felett szemet hunyhatunk, amiből nem csinálunk magunknak extra gondot. Például mosás előtt nem fordítjuk vissza színére a levetett ruhákat, legalább kevésbé kopik a színűk a mosógépben. Apróság, de ez csak az időnket rabolja. Vagy ha tudjuk, utálunk panírozni, akkor vagy lemondunk aznap a rántott húsról vagy készen beszerezzük azt. Egy születésnapi partira pedig elég egy sós és egy édes süteményt sütnünk, vagy készen vásárolnunk, mintsem kinyírnunk magunkat a terülj terülj asztalka megteremtésétől. Ahogy a kevésbé fontos munka e-mailekre pedig ráérünk később válaszolni.

A to do list bármikor átírható. Leegyszerűsíthető. Töltődjünk fel, keressünk kreatív inspirációt ahelyett, hogy üresen bámulnánk a számítógépet, vagy rosszul éreznénk magunkat a ránk nehezedő feladatok súlya alatt és össze-vissza kapkodnánk.

Megfogadjuk: Ha nincs elegendő időnk mindenre adott napon, akkor néhány feladat elvégzéséről egyszerűen lemondunk, és inkább időt adunk a feltöltődésre. Elnyújtózzunk a kanapén, kiülünk a kertünkbe, vagy sétálunk egyet, olvassuk a Lagom Neked Magazint vagy a Szoknya és Nadrág Magazint, hogy más perspektívát lássunk, ami áttörést adhat a számunkra a lendületességhez. Ihatunk mellé egy kávét, hiszen a FIKA-ra mindig érdemes időt szakítani.