A klasszikus és elegáns svéd szendvicset általában előételként szolgálják fel, vagy önálló fogásként találkozunk vele egy nyáresti, könnyű vacsorán. Fő összetevője a garnélarák-saláta a skagenröra, amit klasszikusan a fehér kenyérből készült pirítóson tálalnak. De finom rozskenyéren is.

Feltételezhető, hogy egy olyan névvel, mint a Toast Skagen, ez a klasszikus skandináv étel Dániából származik, hiszen Skagen egy észak-dániai halászkikötő neve a Skagerrak tenger partján. De valójában ez az elegáns, vajas pirítósból álló előétel krémes kagyló vagy garnélarák salátával, na meg egy adag kaviárral Svédországból származik. Elmeséljük miért kapta, ez az ikonikus svéd étel a nevét, egy dániai halászkikötőről:

Elöljáróban viszont térjünk ki arra, hogy a toast szó alatt most szigorúan a magyarul pirítósnak hívott kenyeret értjük, amire mindenféle finomságot halmozva szendvicset készítünk, és a toast itt nem jelenti azt a szendvicset, amikor egy toast sütőben két kenyér szelet közé pakolva melegszendvicset sütünk. A Toast Skagen egy nagyon is hideg, frissen készített, mondjuk úgy egy nyitott szendvics. A Toast Skagen a skandináv tengerpart eleganciája.

A legenda szerint

A legenda szerint a Toast Skagen, vagyis a Skagen pirítóst egy Tore Wretman névre hallgató svéd séf készítette először, aki nemcsak a gasztronómiában remekelt, mellette a tengerészetben is kiválóan szerepelt. Majdnem.

Tore Wretman valamikor az 1950-es évek végén a Salta Marina nevű vitorlásával elindult egy amatőr regattán (vitorlásversenyen) az észak-dániai halászkikötő, a Skagen partjainál. A verseny eleinte jól indult, mert Wretman egy másik jobbnak ígérkező útvonalat választott, amin gyorsabban haladt és hatalmas előnyre tett szert, a többi versenyzővel szemben. A vitorlás fedélzetén felfokozott volt a hangulat, a győzelem biztosnak tűnt.

Ám hirtelen elállt a szél, és az előny hátrányba csapott át. A hajó fedélzetén az ünnepi hangulat is elszállt, Wretman akkor találta ki, hogy készít a legénység számára valamilyen különleges ételt – végül is a gasztronómiához ért a legjobban.

Persze abból tudott gazdálkodni, amiket a vitorlás konyháján talált: kenyér, kagyló, tojás, saláta és kaviár. Először készített egy kagylósalátát, kenyérszeleteket pirított, amiket megkent vajjal, rájuk halmozta a salátát, és a legvégén kaviárt szórt rá. A szendvicsnek a Toast Skagen nevet adta, ami néhány héten belül felkerült a stockholmi Riche étterem étlapjára, ahol azóta is kóstolhatjuk. Nem csak a Riche-ben, hanem egész Skandináviában népszerű étel.

Skagenröra, a Toast Skagen alapja

A Toast Skagen lelkét a tejszínes kagylósaláta adja. Ami az éttermekben, pubokban készülhet kagylókból, otthon pedig akár garnélarákból is. Egyes skagenröra receptek teljesen majonéz alapúak, más receptek pedig crème fraîche vagy tejföl kombinációjából áll. A Skagenröra-t általában sóval, fehér borssal, citromlével, apróra vágott vöröshagymával és friss kaporral vagy petrezselyemmel keverik össze.

A Skagenröra-t olykor tovább bolondítják: reszelt salota hagymával vagy tormával, Tabasco szósszal, kapribogyóval vagy konyakkal. A tetejére kaviár helyett akár kapribogyót is tesznek. Sok helyen a salátából készült szendvicset nem is Toast Skagennek, hanem csak a saláta nevén, Skagenröra nevezik.

A Skagenröra, vagyis a garnélarák-saláta, a Toast Skagen alapja, önmagában is finom Fotó : Mitt kökToast Skagen: A skandináv tengerpart eleganciája

Hozzávalók 4 adagra


4 szelet fehér toast kenyér
320 g fagyasztott, főtt vagy frissen főtt pucolt garnélarák
2 ek majonéz
2 ek Crème fraîche vagy tejföl
evőkanál dijoni mustár
150 g maréna kaviár, de lehet vörös vagy fekete is
50 g friss kapor
1 citrom
vaj
esetleg 1 tk konyak

Elkészítés

Vágjuk le a kenyérszeletek héját. A kenyereket egy serpenyőben kevés vajon mindkét oldalán pirítsuk aranybarnára. Tegyük papírtörlőre.

Ha a garnélarákok nagyok, akkor vágjuk fel azokat ízlés szerinti darabokra. Figyeljünk arra, amennyiben mirelittel dolgozunk, hogy ne legyen vizes a garnéla, nehogy eláztassa a salátánkat. Ehhez a legjobb kiolvadás, vagy előfőzés után konyharuhán megszárítani. Az is lehetséges, hogy pár perc alatt sütőben óvatosan megszárítjuk. Van, aki úgy szereti, hogy egészen krémes a saláta, és ezért nagyon apróra vágja a garnélát, vagy akár össze is zúzza a rákokat, esetleg készen kapható garnélakrémet használ, míg mások nagyobb darabokban hagyják a majonézes alapban a garnélákat.

Tegyünk félre négy szál kaprot a díszítéshez. A többi kaprot pedig vágjuk apróra, és keverjük össze a garnélával, a majonézzel és a mustárral, borsozzuk, és ha szükséges sózzuk. Adjuk hozzá, ha szeretnénk a konyakot. Vigyázzunk a kaviár is lehet sós! Ha úgy gondoljuk kis salota hagymát is reszelhetünk bele.

Az így elkészült salátát halmozzuk a pirított kenyérszeletekre. Díszítsük mindegyiket egy-egy szál kaporral, és tálaljuk egy-egy szelet citrommal.

A legfinomabb Toast Skagen-t Stockholmban a Lisa Elmqvistben ehetjük. Itt a kézzel hámozott garnélarákból, majonézes chili szószból készült saláta a kenyéren laktózmentes változatban kapható. 100 gramm 60 svéd koronába kerül jelenleg. Illetve a korábban már említett stockholmi Riche-ben is kóstolhatjuk, pont ott, ahol először került étlapra ez a szendvics. Jelenleg makréna kaviárral tálalják és 295 svéd koronáért kóstolhatjuk meg.

Fotó: https://foodieadvice.com/