A Midsommar – Szent Iván éjjele az egyik legjelentősebb ünnep Svédországban. Az év legrövidebb éjszakájára lelkesen készülnek a svédek, a tábortűz, a finom falatok mellett nagy hangsúlyt kapnak a virágok is. Virág van mindenhol: a tűz körül, az ünnepi asztalon, az ünneplők hajában és még a párna alatt is.

Svédországban nem fixen június 24-én tartják a Midsommar ünnepét, hanem június 19. és 25 között, a nyári napforduló idejére eső pénteki napon. Napokig, de akár hetekig készülnek rá. Szervezik, hogy hol és kivel töltsék az ünnepet. Szűk családok, tágabb családok és nagy közösségek is összegyűlnek. Idén június 24-e esik péntekre, így a svédek pont akkor ünnepelnek most, mint mi. Nyárközép éjszakáján, de leginkább már előtte nappal finom ételekkel, jó társasággal, tánccal a nyárfa, este a tűz körül, ünneplik, hogy végre itt van a nyár. És virágok mindenhol.

VIRÁG MINDENHOL

A hagyományok szerint a lányok ilyenkor a szabadban virágot szednek, hogy a hajukba koszorút fonjanak. Vagy megvásárolják a virágot a boltban. Az sem kizárt, hogy házhoz rendelik a kész koszorúkat. De ha maguk készítik, akkor egy nappal Midsommar előtt vagy akár már kora reggel elmennek gyűjteni, amikor még harmatos a fű, hogy csokorba szedjék a különféle mezei virágokat és zöldeket, amiket a hűtőben vagy sötét, száraz helyen nylonba csomagolva tárolják felhasználásig.

A férfiak hatalmas nyárfát állítanak, hasonlót a mi májusfánkhoz. Friss virágokkal, borostyánnal és nyírfalevelekkel borítják be. Nemzeti színű szalagot kötnek rá. A virágok az ünneplésben jelentős szerepet játszanak, a virágkoszorút nemtől és életkortól függetlenül viselik ezen a napon. A díszítésre használt népszerű nyári virágok a rózsa, a prériharang, a bogáncs, a veronika, a bazsarózsa és a szegfű.

A svéd zászló és a virágok

A svéd emberek különösen fontosnak tartják a hagyományaik őrzését, továbbadását. Az ünnepeken sosem feledkeznek meg a nemzetségükről, és tradicionálisan felhúzzák a svéd lobogót. És ahová lehet még odanyomják, teszik, rakják nagyban és kicsiben. Ott lobog a zászló a ház homlokzatán a bejárat felett, nemzeti színű szalagot kötnek a nyárfára és a virágkoszorúkra, mini papír zászlókon a torta tetején, apró falatokba szúrva és a koktélok díszítésében is ott vannak.

Hagyományos asztaldíszítés Midsommar ünnepére Fotó: Interflora

Virágok a párna alatt

A Midsommari néphagyományok közé tartozik az a szokásuk, hogy éjszakára a hajadon lányok és akár a fiúk is, hét különféle mezei virágszálat raknak a párnájuk alá, hogy álmukból kiderüljön ki lesz a párjuk. Akivel nyárközép éjszakáján álmodik a lány vagy a fiú, később azzal osztja meg az életét. A virág lehet például

Virágkoszorú a lányok és fiúk hajában

Svédországban nyáron népszerű virágkoszorút fonni és viselni. A nyárközép éjszakájára a koszorúkat általában virágokkal és zöldekkel kötik meg a lányok, hogy romantikus és vadregényes legyen a megjelenésük. A mirtuszkoszorút leggyakrabban acéldrót köré kötik. Vannak virágok, amelyek kifejezetten alkalmasak virágkoszorúkhoz, ilyen a bazsarózsa, – ne lepődjünk meg- a krizantém, a réti palástfű, a préri tárnics, a bogáncs és a különféle zöldalapok, amelyek sokáig elállnak egy koszorúban! 

Virágkoszorúk: hajba, ajtóra, asztal középre, poharakba, a jégkockákba vagy csak úgy… Fotó: Interflora

Fotó: Anna Hållams