Bizonyára fura lesz most olvasni ezeket a sorokat egy olyan országról, ami távol van tőlünk, és amiről először a jávorszarvasok, a bútorok és a húsgombóc jut a legtöbbek eszébe. Minden más, mint a temetkezés, vagy a Mindenszentek napja. A lagom életfilozófia a temetőkben is ott van. 

Svédországban mindenszentek napja minden évben október 31. és november 6. közötti szombatra esik. Ezen a napon a temetőkben országszerte gyertyát gyújtanak az elhunyt szeretteik és hozzátartozói emlékére. Ahogyan a világon számos helyen, így hazánkban is.

De míg nálunk leginkább két út figyelhető meg: vagy látogatnak és ápolnak egy sírt, egy urnarekeszt nagyon látványosan, vagy egyáltalán nem, azaz elhanyagolják a sírokat, addig Svédországban, mint minden másban ebben is arra törekednek, hogy Mindenszentek ünnepén is higgadtak, nyugodtak és összeszedettek maradjanak: megtegyék az elvárhatót. Ne tegyenek többet, de kevesebbet se annál. 

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne roskadoznának a svédországi boltok polcai a tömbgyertyákban, a mécsesekben, a gyertyalámpásokban, de egészen biztosan, hogy nem halmozzák fel a sírokat élő vagy száraz virágok tömegével. De gyertyát egészen biztosan gyújtanak. De csak egyet-egyet a sírnál vagy másokkal együtt egy közös ponton.

Skogskyrkogården Stockholm Gamla Enskede nevű városrészében fekszik. A hely neve magyarul azt jelenti: Erdei temető. A Skogskyrkogården a modern építészet egyik legfontosabb alkotása, és az UNESCO világörökség része. A temetőt Gunnar Asplund és Sigurd Lewerentz tervei alapján építették és 1920-ban nyitották meg.

A sírkertet 4600 méter hosszú kőfal veszi körbe, melyet 1923 és 1932 között építettek. Tervezéskor meghatározó mintát adott két német erdei temető: az Ohlsdorf Hamburg közelében és Waldfriedhof Münchenben. A Skogskyrkogården a „megtervezett élmény” példája, a dizájn a látogató oldalról szerzett tapasztalatai alapján épült. A táj formájában, az épületek kialakításában, a kert gondozásában egyfajta vigasztalást igyekszik nyújtani azzal, hogy emlékeztet az élet körforgásának, haladásának útjára és törvényszerűségére.

A Skogskyrkogården nemcsak temető, hanem egy élettel teli hely is. Laknak benne: nyulak, mókusok és róka is. Néha a szarvasok problémákat okoznak, amikor megeszik az elültetett virágokat. Skogskyrkogårdenben méhkasok is vannak. A tavirózsa tóban található Stockholm déli részének egyetlen nagyobb gőte populációja. 

Itt nyugszik a tervező Gunnar Asplund és Greta Garbo is.  

Forrás: ITT és ITT

Kép: Cecilia Larsson