Gyakran írunk arról, hogy a lagom országában zordabb a tél, mint hazánkban. Ahogyan arról is, hogy az időjárás nem lehet ok arra, hogy legalább egy kis időt ne töltsünk kint a szabadban. Ami után különösen jól esik az otthon melege. Olyan tárgyakat hoztunk, amik a februárunkat tehetik szebbé, örömtelibbé.

Mikor ezeket a sorokat írom, éppen sűrűn havazik, és arra gondolok, azt kívánom, hogy maradjon ebből a hóból délutánra annyi, hogy legalább egy kisebb hóembert építhessünk. Az elmúlt két hétben kétszer volt szerencsénk már a hóhoz, először a Normafához mentünk fel egy kis hógolyózásért, másodjára pedig a havazás után közvetlenül a kertbe és a közeli utcákban hógolyóztunk gyorsan, mielőtt még azonnal eltűnt az összes hó. Mind a két esetben hazaérve gyertyát gyújtottunk, forró fürdőt vettünk és meleg teát főztünk.

A február ilyen, ha szerencsések vagyunk hullik a hó, fehér a táj, ha viszont nem, akkor lehangoló szürke, ami ellen mi magunk tehetünk valami színeset. Ehhez hoztunk skandináv, vagy legalábbis északi ihletésű tárgyakat.

A február hangulatát a szójagyertya emeli

Bár nem északon élünk, a tél még nálunk is tart, mi több az elmúlt években gyakran elhúzódott március végéig-április elejéig is. A szürkeséget, a sötétséget a svédek a nagy ablakokkal, az ablakba állított és lógatott világítással, a sok gyertyával igyekeznek ellensúlyozni. Bekei Krisztina nevével fémjelzett Neat Stone Design szójagyertyait kézzel készítették pamutkanóccal, vegán és állatkísérlet-mentes illóolajokkal illatosítva. A szójagyertyák a paraffinos gyertyákkal ellentétben tisztán égnek és nem mérgezőek. Az őszi/téli kollekciójukból egyik kedvencünk a sütőtökös-gyömbéres-fahéjas változat. A 100 grammos gyertya 25 óra égési időt nyújt. A szójaviasz gyertyák tovább tartanak, mint a hagyományos viaszgyertyák. Február hónapra még maradt nekünk is belőle.

A gyertyaoltó biztonságos megoldást nyújt

Ha már sűrűn gyújtunk gyertyát, főleg, ha hagyományos viaszgyertyát, akkor azok eloltásánál, ne fújjuk el a lángot, inkább használjunk gyertyaoltót, amivel egyszerűen csak elzárjuk az oxigént a láng elől. Így véletlenül sem kerülhet viaszcsepp a szemébe, nem fröccsenhet az arcára. Ugyanakkor megakadályozza azt is, hogy a kanóc meghajoljon és megégjen, és nagy füsttel aludjon ki a láng. Az IKEA-ban kapható a képen látható fekete változat. A Körsbärsträd gyertyaoltóval biztonságosan, cseppmentesen és korom nélkül olthatod el a gyertya lángját.

Könyv

Az otthoni szabadidős programok egyike lehet egy-egy jó könyv. A 2022-ben alapított Ø Kiadó (kiejtése: ő, ami dánul szigetet jelent), skandináv és északi hangulatú irodalommal foglalkozik. Tavaly februárban adták ki a dán író Bergsveinn Birgisson harmadik könyvét. Az alig több mint száz oldalas kis könyv óriási siker lett. A Helga levelére című kisregény a melankolikus, hideg esték kötete.

Bjarni, a már idős izlandi gazda elkezdi felkapargatni a régi sebeket, és válaszol egykori szeretője évtizedekkel korábban írt levelére. Keresetlenül őszinte válaszában végigveszi élete örömeit és fájdalmait, magyarázatot próbálva találni arra, hogy minden vágya ellenére miért választotta a szerelem és a modern város helyett elhidegült feleségét és a még hidegebb, évszázadok óta változatlan vidéki életet. A kiadó megfogalmazásában Bergsveinn Birgisson kísértetiesen gyönyörű, költői merengése a természetről, emberi kapcsolatokról és döntéseink következményeiről nem felejthető könnyen.

A kisregényből színdarab és film is készült. A színdarabot Izlandon mutatták be először, ahol a mű játszódik. Két év alatt az Izlandi lakosság több, mint tíz százaléka megnézte.

Zárjuk ki a külvilágot

Egy zajmentesítő fejhallgató régóta a skandinávok kedvence. Mi is bátran használhatjuk otthon, hogy ne zavarjuk a családot zenehallgatás vagy filmnézés közben. A február még bőven szólhat az otthonmaradásról, és arról, hogy elvonuljunk. A dán Bang & Olufsen Beoplay H4 fejhallgatója autentikus és finoman hangolt akusztikai teljesítményt nyújtó fülhallgatója segíthet ebben. Az 1925-ig visszanyúló hangmérnöki örökségükön alapuló fejhallgatót mindegy, hogy vezeték nélkül vagy vezetékes funkcióban használjuk, mi a pillanat varázsában maradhatunk. Bőr, alumínium, rozsdamentes acél és fonott textilből készült. A kiváló minőségű és erős anyagok használata biztosítják a tartós kényelmet és a nagyszerű tartósságot, akár 19 óra játékidőt is bír.

A zajmentesítő fejhallgatóval kizárhatjuk a külvilágotFotó: Alena Ozerova