A téli erdőről könnyebb azt képzelni, hogy a zöld lombkoronák nélkül kopárok. De a téli erdők varázslatát a roppanó hideg levegő adja. Már a legkisebb téli erdőbe is belépni annyi, mint elzárkózni a munkától, az otthoni gondoktól, a stressztől, hogy feltöltődjünk, kikapcsolódjunk. Éljünk Svédországban vagy Magyarországon.

Svédország erdeinek hatalmas a vonzerejük. A végtelen kiterjedésű fenyőerdők és a tavak ezrei ideális feltételeket biztosítanak a feltöltődésre, télen éppúgy, mint nyáron. Magyarország jóval kevesebb erdővel rendelkezik, de a roppanóan friss hideg levegő hazánkban is elérhető.

Séta a varázslatos téli erdőben

A téli erdőben az a legszebb, hogy nem igazán kell egy óriási erdő ahhoz, hogy egy rövid kikapcsolódást nyerjünk abból az őrülten gyors világból, amelyben ma élünk. Még a legkisebb erdőbe is belépni annyi, mint kikapcsolódni a munkahelyi, magánéleti gondoktól munkától, felszabadulni az állandó nyomás alól. Még ha csak rövid időre is, de nem szabad kihagyni. Ízlelni a csendet, nézni a deres faágakat, gyönyörködni az örökzöld fenyőkben, hallani a lábunk alatti reccsenést, ahogy haladunk beljebb a téli erdőbe. Amiben nehezebb előre halani, mint nyáron. A téli havas erdőben sétálni munkásabb, de legalább felmelegít a mozgás.

Ám ha nem is esik a hó, télen csendes a természetjárás. Nem zümmögnek a rovarok, így még a madarakat is jobban lehet hallani. És nem kell aggódnia a kullancsok, a méhcsípések és a szúnyogok miatt. 

Piknik a téli erdőben

Vihetünk magunkkal termoszban meleg kávét, kakaót, teát vagy éppen fűszerezett almabort. Egy gőzölgő csésze forró csokoládé különösen finom, ha egy fagyos erdő közepén kortyolgatjuk – főleg, ha mini mályvacukrot is teszünk rá. Arról nem beszélve, hogy a forró bögre szorongatása felolvasztja a jéghideg ujjainkat.

Kész ételt is vihetünk magunkkal. Süssünk héjában sült burgonyát indulás előtt. Csomagoljuk be a forró, sült burgonyát fóliába, majd tekerjük bele konyharuhába, amiben néhány órán keresztül melegen marad. Vihetünk magunkkal vajat, reszelt sajtot, kockára vágott sonkát, sót és borst is hozzá.

A téli piknikhez csomagoljunk egy vízálló nylont, amire rárakhatunk egy takarót, amire leülhettünk az erdőben, hiszen még az étkezésre kialakított fapadok is nyirkosak a téli erdőben. Ne felejtsük a fertőtlenítő kézgélt, konyhai papírtörlőt, egy szemeteszsákot, hogy legyen miben hazavinni a hulladékot, termoszbögréket és tálakat.

Nyomvadászat

Az erdei állatok rejtőzködnek és csak ritkán mutatkoznak meg. De a nyomaik mindenhol ott vannak az erdőben, sőt a téi erdőben még jobban kivehetőek. Különösen gyerekekkel szórakoztató felfedezni az otthonukat. Figyelni a lábnyomaikat, az ürüléküket, a madártollakat, elhullatott agyarakat, csontokat, fognyomokat vagy éppen karomnyomokat.

Ehhez segítségünkre lehet az Állatnyomok életnagyságban könyve, ami 65 vadon élő állati nyomot segít felfedezni a téli vagy akár a nyári kirándulásaink során.


Tájékozódás

Fontos megjegyeznünk, hogy mindig tájékozódjunk indulás előtt az úti célunkról, mert a havazás, a fagy veszélyhelyzetet teremthet az erdőkben. A fákra rakódott vizes hó miatt ágak törhetnek le. Vagy, ha a havazást nem előzi meg fagy és az erdőtalaj felázik, akkor helyenként kisebb-nagyobb fák dőlhetnek ki a plusz súly miatt. Nézzünk utána mindig az adott erdészet honlapján. A magyar állami erdészetek elérhetőségeiről ITT tájékozódhatunk.

Fotó: Getty Images

Pont jó programok 24 napon át. Csempéssz be a Lagom Adventi Kalendárium segítségével egy- egy apróságot, amivel közelebb kerülhetsz a karácsony hangulatához!

Meríts programötleteket a kalendáriumból, olvasd el az azokhoz kínált cikkeinket, és ha van kedved, akkor játssz velünk a következő módon:

Hasonlóan a Bingó játékainkhoz: Küldj egy fotót arról, neked melyik volt a kedvenced és hogyan valósítottad azt meg!