Az önkéntesekből és gyakornokokból álló civil szervezet célja a skandináv kultúra, értékek és életmód népszerűsítése, valamint hazánk és a skandináv országok közötti kapcsolatok erősítése. Mindezt végtelenül kedvesen.

A Skandináv-Házba érdemes betérnie mindazoknak, akik érdeklődnek az északi kultúra iránt. Legyen szó a mindennapi életről, az irodalomról, zenéről, történelemről, képzőművészetről vagy nyelvtanulásról öt északi nyelven.

A dán, svéd, norvég, izlandi vagy finn nyelvórák kis létszámú, hat-tizenkét személyes, jó hangulatú csoportokban telnek. Személyes tapasztalatom van az órákról, Szalai Eszter svéd nyelvtanár óráin én magam is megfordultam jó párszor. Északi nyelven tanulni sosincs késő. A Skandináv-Házba látogatni pedig mindig jó, hiszen kedves a fogadtatás.

Hazánk legészakibb pontja

A Skandináv-Házban minden korosztály találhat magának érdekes programot, olvasni valót. A programok és nyelvórák szervezettek, és garantált, hogy senki nem unatkozik. A berendezés egyszerű és barátságos, a könyvespolcokon számos északi szerző és kiadó művével találkozhatunk, a felnőtteknek szólóak mellett a gyerekeknek is van miből jócskán válogatniuk, ottolvasásra.

Gondolok itt például a Ø Kiadó gondozásában megjelenő könyvekre, mint amilyen Bergsveinn Birgisson: Válasz Helga levelére című kiadványa, amiről ITT írtunk korábban.

Illetve az észak (így kis betűvel) a Skandináv-ház tudományos és kulturális folyóiratára, ami 2017-től jelenik meg. Művészet- és társadalomtudományi írásokat, valamint műfordításokat, északi vonatkozású verseket, esszéket, rövidebb szépirodalmi műveket és interjúkat közöl. Ezek csupa olyan írások, amik segítenek megérteni az északi népek gondolkodását, társadalmuk működését, segíti esetleg saját kapcsolódásunkat a skandináv országokkal, népekkel.

Az irodalom gyakran kerül elő a Skandináv Ház programjai között, máris eszembe jut az az izgalmas kihívás, amikor egy svéd, dán, norvég, finn, észt, izlandi, feröeri, számi vagy grönlandi könyv felhasználásával, avagy kompozícióba illesztésével lehetett fotókat készíteni egy pályázatra.


Vikingek és a gyerekek

Skandináv-Ház fennállása óta húsz év alatt 37 gyerekprogramot szervezett eddig. Most aktuális programjuk márciusban kezdődött és a nyár elejéig tart. A négy alkalomból álló viking program 9-14 éves gyerekeknek szól. A programokat szombatonként tartják, a jelentkezés már meghirdetéskor betelt, a fiam éppen még befért a programba.

Az első alkalommal a gyerekek a Vikingek megjelenéséről hallhattak előadást, és megkóstolhatták a népszerű északi süteményt a fahéjas tekercset. Második alkalommal pedig a Vikingek hódításairól hallhattak előadást.

A gyerekek megtudhatták, hogy a vikingek voltak az első európaiak, akik eljutottak az amerikai kontinensre, hogy a kelet-római császároknak és Szent István királynak is viking testőrsége volt, hogy a több királyságból álló Anglia első összefogása pont a vikingek ellen alakult, és vajon ki mások használhattak először iránytűt Európában, ha nem a Vikingek? Hát persze, hogy az északi népek ősei.

Az előadás után a gyerekek viking kardot készíthettek papír, papírmasé és hungarocell felhasználásával, amit kedvük szerint le is festhettek, díszíthettek. Továbbá a gyerekek megismerkedhettek a vikinghajók felépítésével. A negyedik és egyben majd utolsó alkalommal pedig egy Budapesten állomásozó viking hajóra is fellátogathatnak majd.

Skandináv-Ház és a PesText Nordic

A PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál programjai is kötődik a Skandináv-Házhoz. Május 19-20- a között között a program részeként szervezik a kétnapos PesText Nordic napokat, amikor is a Három Holló Kávéházba érkezik a dán Sissel-Jo Gazan, a svéd Malte Persson, az izlandi Einar Már Guðmundsson, Lilja Sigurðardóttir, valamint a norvég Helga Flatland.

Velük olyan népszerű magyar írók, költők, műfordítók beszélgetnek, mint Molnár T. Eszter, Terék Anna, Vajna Ádám, Néző László, Bak Zsófia. A beszélgetések angolul haladnak, de a szervezők biztosítanak tolmácstechnikát a közönségnek.

A helyszínen kaphatók lesznek a szerzők kötetei, és dedikálásra is lesz lehetőség. A program Facebook-eseménye ITT érhető el.Forrás: Skandináv-Ház
Fotó: Lagom Neked