A svédeknek fontosak a péntek esték. Előre készülnek rá, hogy családi, baráti vagy munkatársi körben együtt töltsék el az estét. Erre külön kifejezésük is van: fredags+mys, azaz péntek + kellemes. Ilyenkor jókat esznek-isznak, beszélgetnek, társasjátékoznak vagy közösen moziznak és ölelkeznek. Mert a mys ölelést is jelent. A taco tematikájú vacsorák a kedvenceik.
A mexikói taco éppen annyira része a svéd konyhának, mint az olasz spagetti, a francia croissant, a japán sushi vagy a török falafel. A taco felkészültségük már-már vetekedik egy bennszülött mexikóiéval. Elég csak annyit beírni a Google internetes keresőbe, hogy Taco Fredagsmys és az máris ontja magából a recepteket.
Hívei a Texmex ízeknek. A Texmex az amerikai konyha ételeinek gyűjtőneve, ahol keveredtek a texasi és mexikói ételhatások . Tipikus ízek a tortilla, a fajitas, a nacho, a taco, a salsa, a guacamole és a bab. Az Old El Paso volt az első márka, ami Svédországban piacra dobta a fűszeres ételeket. Már 1982-ben kínáltak mexikói ételeket a svéd fogyasztóknak. Nagyjából akkor, amikor a kellemes péntek estéknek hagyománya lett az országban. Erről ITT olvashatsz többet.
De már jóval túlléptek a chilis-marharagús, babos és a sajtos változaton is. Náluk van taco mangósalsa-val, koktélrákkal és vajas kukoricával is. Mondhatnánk, hogy taco svédesen, bár ez erős túlzás lenne, mert messze nem svédesítik úgy a konyhájukat, mint mi magyarosítjuk a miénket. Éppen csak hozzátesznek az autentikus texmexhez némi hazait: rákot.
Taco svédesen: péntek esti menüsor
Csirke paprikával és chilivel
Elkészítési idő: 25 perc. Szükségünk van hozzá: 4 csirke filére, 3 evőkanál olívaolajra, 1/2 vörös hagymára (apróra vágva), 1 gerezd fokhagymára (apróra vágva), 3 lehetőleg különböző színű kaliforniai paprikára, 4 evőkanál édes chili szószra, 1/2 dl vízre, 1 csirke húsleves kockára vagy 1 evőkanál szárított zöldség ízesítőre, sóra
Tegyünk így: A csirkehúst aprítsuk fel meglehetősen apróra, és pirítsuk meg olajon (lehetőleg kerek aljú serpenyőben) a finomra vágott hagymával és fokhagymával együtt. A burgonyát hámozzuk meg, szeleteljük fel, vágjuk apróra és keverjük össze a csirkehússal. Adjuk hozzá az édes chili szószt, a vizet és a húsleveskockákat. Hagyjuk az egészet összeforrni, szükség esetén sózzuk.
Lime és fokhagyma őrölt garnélarák korianderrel
Az elkészítése 10 perc. Nagyon finom, különösen egy krémes guacamole mellé. Szükségünk van hozzá: 400 g hámozott garnélarákra, 2 evőkanál olívaolajra, 1-2 chilire, 1 gerezd fokhagymára, 1 lime-ra és 1 csokor friss korianderre.
Fogjunk hozzá egy serpenyőt vagy egy wok-ot, ebben gyorsan süssük át pár perc alatt pici olajban a garnélarákokat. Húzzuk félre. Egy üvegtálban keverjük össze a kimagozott, apróra vágott chilit és a fokhagymát. Facsarjuk rá a lime levét és vágjuk rá a friss koriandert.
Mango salsa
Az elkészítése 10 perc. Még a fagyasztott, felolvasztott mangó is bevált egy ilyen salsához. Szükségünk van hozzá: 2 mangóra, 1/2 kígyóuborkára, 250 g koktélparadicsomra, 1/2 chilire (kimagozva és apróra vágva), 1/2 lilahagymá-ra (apróra vágva), 1/2 lime kifacsart levére, 1 teáskanál sóra, 1 teáskanál cukorra, 1 csokor friss korianderre
Tegyük a következőt: A mangót és az uborkát meghámozzuk, kimagozzuk, majd apró darabokra vágjuk. Összekeverjük a felszeletelt koktélparadicsommal és az apróra vágott, kimagozott chilivel és lilahagymával. A lime levét kevés sóval és egy csipet cukorral ízesítjük. ezt öntsük a mangóra és befejezésként szórjunk meg bőven friss korianderrel.
Guacamole
Elkészítési idő: 5 perc. Fontos, hogy megtaláljuk hozzá a tökéletes érett avokádót, a többi már megy könnyedén!
Szükségünk van hozzá: 3 avokádóra, 1/2 vöröshagymára (apróra vágva), 1 evőkanál majonézre, 1/2 dl tejfölre, 1/2 lime levére és sóra
Tegyük a következőeket: Az avokádót pépesítsük az apróra vágott hagymával, keverjük össze a majonézzel, a tejföllel és a lime levével. Ízesítsük sóval.
Hideg fokhagymás szósz
Elkészítése idő: 5 perc. A lágy tejföl, a csípős fokhagyma és az édes méz együtt becsapja az ízlelőbimbókat!
Szükségünk van hozzá: 3 dl tejfölre, 1 gerezd fokhagymára (apróra vágva), 1 teáskanál folyékony mézre és sóra.
Keverjük össze az összes hozzávalót, és ízesítsük egy kis sóval.
Csöves kukorica vajjal
A friss kukoricával lenne íz igazi, de ha nincs más a fagyasztott is megfelel
Főzzük meg a kukoricát és még melegen kenjük meg extra sózott vajjal és finomra zúzott fokhagymával tálaljuk.
Ha mindent tálakba szedve az asztalra tettünk, akkor el is készült a kellemes péntek esti menüsor: Taco svédesen.
Recept: Anna Jonassen
Fotó: Peter Phillips