Mys: ez az a kifejezés, amit a svédek használnak arra a zen állapotra, amit a dánok a hygge szóval mondanak el. A svédek boldogságának a titka, a lagom mellett a mys-ben rejlik. De mi az a mys?

Mys. Úgy ejtik: müs. Így önmagában nem találjuk meg a svéd értelmező szótárban. Viszont a mys kifejezés kapcsolatban áll a mysig (kényelmes) és a mysigt (hangulatos) melléknevekkel, továbbá  az att mysa igével, ami azt jelenti ölelgetni/bújni. Rengetegféle mys létezik: höstmys (ősz), jul (karácsony), a kväll (este) mys vagy a tacomys.

Az első 1969-ben kiadott svéd-magyar szótárba ne is keressük ezt a kifejezést, mert a svédek szótárába is csak 2006-ban került be, de oda sem önmagában.

A svéd Norstedts Akadémia Kiadó: Första svesnka Ordbok, azaz Első Svéd Szótár című, 2006-ban megjelent kiadványában ezt találhatjuk a mysig,mysigt, mysiga címszó alatt:

Ha valami hangulatos, akkor kellemes és szép. Ez egy úgynevezett hangszimbolikus képződmény. Ez azt jelenti, hogy amikor meghallja a hangulatos szót, éreznie kell, hogy valami szép dologról szól, még akkor is, ha nem tudja, mit jelent a hangulat. Ilyen lehet a Höstmys: hangulatos ősz. Kvällsmys: hangulatos este. Fredagsmys: hangulatos péntek, kvällsmys- hangulatos este, vagy a julmys: kellemes karäcsony

A myst, mysig, mysigt szavak kiejtését érdemes meghallgatni ebben a Mit jelent a hangulatos? – Tanulj svédül! című vlogból:
Lagom és a Mys

És ez pontosan így is van. Mert míg a svédek a mindennapjaikat a lagom „törvényei” szerint élik, azaz mindenből csak a megfelelő adagot, vagyis a se nem sok, se nem kevés, hanem a pont elég, pont jó mennyiséget, minőséget veszik alapul, addig amikor arról van szó, hogy most átadják magukat a kikapcsolódásnak, az ünnepnek, akkor igyekeznek – persze még mindig az aranyközépút megtartásával – de igazán kellemes hangulatot teremteni maguk körül. Ilyenek például a péntek esték, amit mindig alig várnak. 

Kényelmes öltözékben, sokféle zamatos falatokkal, frissítő italokkal és más, szinte már ünnepi, meghitt, kellemes hangulatot nyújtó kellékekkel –gyertyafényben, hangulatvilágítás mellett virágokkal, apró díszekkel– és jó programokkal megteremteni a tökéletes péntek estét. Családi vagy baráti körben. Erről ITT írtunk bővebben. 

A svédek boldogság titka a lagom mellett a mys-ben rejlik, hasonlóan a dánok hygge-jéhez. 

Hangulatos esték svéd módra

Nem kell nagy dolgokra gondolni. Tényleg nem. Egy-egy meleg pokróc, néhány gyertya, igaz, szebbnél szebb gyertyatartókban, amit hosszú évek során gyűjtenek össze. Egy üveg finom ital, például pezsgő, és ínycsiklandó falatok. Semmiből sem kell sok, éppen annyi, amennyi aznap estére a társaságnak jóleső mennyiség. Ez lehet csak néhány habos semla sütemény, egy tálnyi popcorn, vagy néhány kekszféle. Mindegy, hogy rák, sütemény vagy éppen színes sonkákat, szalámikat- sajtokat és zöldségeket  tálalnak fel, ha sokféle is van az asztalon abból sincs rengeteg. 

Mindezt megmutatjuk képekben is, az Instagramon rákerestünk a kvällsmys- a kellemes este kifejezésre:

Kép: ITT