A svédek, akárcsak mi magyarok péntekre kellőképpen elgyötörté válnak a hétköznap nyüzsgésében, amitől ők tudatosan meg akarnak szabadulni ahhoz, hogy a hétvége már csak a pihenésről szóljon. A svédek ezért péntek este elvonulnak a világ elől: kényelmes öltözékkel, zamatos falatokkal, frissítő italokkal, kellemes hangulatot adó kellékekkel. Családi vagy baráti körben egy fredagsmys-re avagy kellemes péntek estére.

A svédek nem bízzák a véletlenre a péntek estéjüket. Már akár a hét közepétől készülnek a fredagsmys-re, amit tényleg így lehet a legjobban magyarra fordítani: kellemes-hangulatos péntek este. Általában előre megtervezik, kivel töltenék el az estét, milyen jellegű ételeket fogyasztanának és milyen programot választanának arra, hogy igazán kellemes péntek estéjük legyen. Otthon, vagy vendégségben. Mert a péntek estéken nem feltétlenül csak a szűk családi kör van jelen. A tágabb családtagok éppúgy együtt péntekezhetnek, mint a barátok vagy a munkatársak. Kinek, hogyan esik jól. Kinek, hogyan Lagom, vagyis pont jó.

Kezdésnek annyi személyes élményt elárulnék az első fredagsmys estémről, hogy nem tudtam miben van részem. Arról sem tudtam, hogy neve van a „dolognak”. Egy biztos, hogy nagyon jól éreztük magunkat, pont az olyan apróságok miatt, amiket mi most itt összeszedtünk:

Tematika szerint

A svédek a tervezett péntek értelmében alapanyagokat vásárolnak a tematikus vacsorához, és a programhoz. Hazafelé betérnek a kedvenc pékségükbe, piacra, élelmiszerboltba mennek be különféle rágcsálnivalóért, esetleg étterembe, hogy hazavigyék a kész ételt, bár a fredagsmys része az is, hogy együtt készítsék el a svédasztal bőségét. Ilyen készen vett étel lehet például a japán sushi, vagy a mexikói taco.

Vásárolnak az asztalra virágot, hogy az otthon szép és lakályos legyen, ha szükséges feltöltik a gyertya-és mécseskészletüket, és bemennek az állami alkoholboltba is, az ünnepi hangulatért. Merthogy a fredagsmys tulajdonképpen egy kisebb ünnep minden pénteken.

És mielőtt átadnák magukat a fredagsmys-nek még gyorsan rendbe is teszik, kitakarítják a lakást, hogy tényleg meleg, otthonos hangulatot tudjanak teremteni önmaguknak és esetleges vendégeiknek.

A legkényelmesebben

Ahhoz, hogy tényleg el tudják engedni a hetet, és megfelelő egyensúlyt tudjanak teremteni a munka és a szabadidő között, ahhoz péntek este a lehető legkényelmesebb körülményt teremtik meg önmaguknak a svédek.

Ehhez azon túl, hogy bevásárolnak és kitakarítanak, átöltöznek. Ha vendégségben töltik a fredagsmys-t akkor is puha, meleg, bő ruhákat öltenek magukra. Mindenképpen olyat, amiben nem feszengenek, amiben maradéktalanul jól érzik magukat. A Fredagsmys egyébként ősztől-a nyár kezdetéig jellemzőbb program, akkor amikor már visszatérve a nyaralásból, mindenki számára újra beindul a hétköznapi élet, a munka, az iskola, és beáll az egész napi szürkület, sötétség. És fokozatosan a hideg időjárás.

Mindezt hogy ellensúlyozzák, begyújtják a kandallókat hadd ropogjon benne a meleget adó tűz. Rengeteg gyertyát, mécsest gyújtanak és hangulatos lámpafényt kapcsolnak az ablakokban, hogy a lágy fény kellőképpen ellazítsa őket.

Ha nem tévét néznek, hanem beszélgetnek, társasjátékoznak akkor általában zenét is kapcsolnak, hogy az is növelje a kellemes hangulatot. Az est fényét képezik a finom italok is. A gyerekeknek a különféle gyümölcsitalok, a felnőtteknek a sör, a forralt borok (glögg) vagy a pezsgő.

Snack, vagyis könnyű ételek sokasága

A Fredagsmys lényege a szeretetteljes, jó társasági hangulat mellett az is, hogy tényleg jókat egyenek. De valahogy úgy, hogy a lehető legkevesebb időt töltsék el a konyhában még úgy is, hogy a fredagsmys hangulatához az is hozzátartozik, hogy együtt készítik az ételeket, vagy tálalják fel ízlésesen.

Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy ízlésesen tálaljanak fel, még akkor is, ha nem az asztal köré ülve esznek. Mert, pont hogy olyan ételeket választanak, ami gyorsan elkészül és még kényelmesen is fogyasztható. Tányérról, tálból a fotelben, kanapén ülve beszélgetve, egy jó mozit nézve, vagy a szőnyegen ülve társasjátékozás közben is be lehet kapni.

A legnépszerűbbek a taco esték, amikor különféle mexikói húsos szószokat fogyasztanak tortilla lapba töltve, sok zöld salátával, mert manapság már arra is figyelnek, hogy ne legyen túl hizlaló, ne legyen egészségtelen a péntek esti menü. Szoktak halas, rákos ételeket is fogyasztani, népszerűek a mártogatós snackek is.

Arra, hogy lehetőleg ne legyen túl nehéz, hizlaló az étel azért is figyelnek, mert az este folyamán nem maradhatnak el nassolni valók sem, főleg a tévé előtt ülve, mint a pattogatott kukorica, a chipsszek, kekszek és a különféle édességek, a bonbonok és a sütemények. Mint a kávés kókuszgolyó, a fahéjas csiga, a palacsinta vagy vanília szósszal leöntött gyümölcsös piték.

Receptek sokasága telíti el a svéd gasztronómiai oldalakat és magazinok konyharovatát a fredagsmys receptekkel. Ezekből mi is hozunk többet is az elkövetkező hetekben.

A fredagsmys hagyománya

A svéd családok a munkahét végeztével mindig is szerették közösen tölteni az időt a gyertyák fényében, hogy valahogyan túlvészeljék a sötétet és a hideget. Beszélgettek, történeteket meséltek egymásnak, énekeltek. A rádió majd a televízió megjelenése egy-egy plusz lehetőséget adott az északiaknak a péntek esti programhoz.

Ez a kilencvenes évekre egyfajta programmá vált, főleg azután, hogy a svéd kormány az állami televízió mellé beengedte a kereskedelmi csatornákat is, és valódi verseny indult el a nézők figyelméért. Különféle televíziós műsorokat, vetélkedőket és mozifilmeket kezdtek adni péntek esténként. A fredagsmys külön műsoridőt kapott. Ekkortájt jelent meg először a fredagsmys kifejezés is.

Ezt a tradíciót lovagolta meg az OLW chips gyártó cég is azzal, hogy reklámjaiban tudatosan használni kezdte a fredagsmys kifejezést arra, ahogyan a családok, barátok kieresztik magukból a fáradt gőzt péntek esténként, természetesen a cég által gyártott chips társaságában. A fredagsmys kifejezés egyébként 2006-ban került be a svéd szavak, kifejezések szótárába. Ma már a fredagsmys a Lagom életstílus részévé vált, vagyis azé a megfontolt boldogságé, hogy péntek esténként jó tudatosan is leereszteni, úgy, ahogyan nekünk a legjobb.

És ma már nem csak Svédországban tartanak kellemes-hangulatos péntek estéket, hanem a világ számos helyén is. Például nálunk itt a Lagom Neked Magazinnál, és erre hívjuk az olvasót is a BINGÓ játékunkkal:

Játsszon velünk! Kövesse lépésről-lépésre az őszi Bingó játékunkat, hogy meglelhesse a fredagsmys, a hangulatos péntek örömét. 

BINGÓ játékunkban a lagom filozófiájának megfelelő egyszerűen megvalósítható ötleteket találhat.
Nyomtassa ki a kártyát és ikszelje be azt, amit már megvalósított.

Bingó kártyánkat a Fenntarthatóság - Szubjektíventől, Mucsi Boglárka tervezte.

Pici svéd nyelvlecke a végére:

A Mys kifejezés kapcsolatban áll a mysig (kényelmes) melléknévvel és a mysigt (hangulatos) melléknévvel, és az att mysa igével, ami azt jelenti ölelgetni/bújni. Rengetegféle mys létezik: höst (ősz), jul (karácsony) vagy a kväll (este) mys.


Kép: Santa Maria