Nem mondok semmi újat azzal, hogy a Lagom a gasztronómiában is elkerülhetetlen. Pedig sokan állítják, hogy a svédeknek nincs gasztronómiájuk. A svédek ételei valóban egyszerűek, de én inkább nevezném azokat praktikusnak. Mert a receptjeik inkább kevés hozzávalóból és egyszerűen készülnek el. Tök, húsgolyó és krumpli, ennyiből kész is az ebéd.

Ahány svédet láttam főzni, szinte mindegyikük átvedlett séfnek arra a kis időre, míg a konyhában állt. Vagyis konyhai kötényt kötött maga elé, de legalábbis a zsebéből félig kilógott, vagy a vállán, könnyen elérhetően pihent egy konyharuha, ha kezet kellene törölnie, elérje azt. A kötényhasználatra Svédországban szoktam rá.

A tökben sült húsgolyók receptjével eddig nem találkoztam. Magam találtam ki – törekedve a lagomra, vagyis főzzünk egyszerűen, abból, ami otthon van, gyorsan, de finomat – és most a recept megírásánál megnéztem, vajon a svédek sütik -e a húsgolyót együtt a tökkel. És igen találtam hasonló receptet, a felkockázott narancssárga pézsmatököt (sonkatök) együtt főzik serpenyőben a húsgombócokkal. Találtam paradicsomszószos receptet is.

Tökben sült húsgolyók

A lagomra törekedve két személyre a következően készítettem a gyors ebédet:

1 zsenge spárgatök
12 csirkés mirelit húsgolyó az IKEA-ból
6 közepes újkrumpli
fél csomag petrezselyem
só, bors
olaj

Megmostam és kettévágtam a tököt, a magházát kivájtam. Egy tepsibe sütőpapírt fektettem, és ráraktam a két tökfelet. Besóztam, beborsoztam a zöldség mindkét felét, és a mélyedéseibe beleültettem a húsgombócokat. Az új burgonyákat lecsutakoltam, feldaraboltam, átforgattam olajban, sóztam borsoztam és a tök mellé halmoztam. Nagyjából húsz perc alatt készre sütöttem. Tálaláskor megszórtam friss petrezselyemmel.


Tökben sült húsgombócok