Április utolsó napján a svédek országszerte máglyákat építenek, hogy alkonyatkor meggyújtsák azokat. Énekelnek, táncolnak, esznek-isznak a tűz körül. Az ünnepnek pogány és vallási eredete is van, azonban ma már sokkal inkább egy kulturális és társadalmi esemény, a tél végének és a tavasz kezdetének az ünnepe.

Svédországban jóval később köszönt be a tavasz, mint nálunk és jóval rövidebben is. A svédek nem is nagyon tesznek különbséget a tavasz és a nyár között, mert a tavasz nem képez olyan hosszan átmenet a tél és a nyár között, mint nálunk. Szinte pillanatokon belül köszönt be északon a jó idő. Gyakran fordul elő, hogy már megjelennek a tavaszi virágok, ugyanakkor még egy utolsó havazással mégis számolhatnak a svédek április végén. Aminek a Valborg hozza el a végét, mert a május általában kiszámíthatóbb, melegebb és naposabb, mint a megbízhatatlan, szeszélyes április.

A Valborg éjszakája a svédeknél ma már leginkább a tavasz érkezését jelenti. A valborgsmässoafton svédül azt jelenti, hogy „A walborgi vásár estéje” amit a svédek egyszerűen csak Valborg-nak hívnak. Amikor a svédek napközben kihajtják az állatokat, összeszedik a máglyára valót, este pedig meggyújtják azokat. A tűz szólhat a tél elűzéséről, a tavasz köszöntéséről, a rossz szellemek és boszorkányok távol tartásáról is. Miközben a svédek nézik a tüzet, tavaszi dalokat énekelnek, táncolnak, esznek és isznak. Vagyis az ünnepnek van egy pogány és egy vallási eredete is, nézzük meg ezeket külön-külön röviden, hogy megértsük, miért is olyan összetett ez az ünnep.

Valborg éjszakája: a termékenység ünnepe

A svédek Valborg éjszakája hasonlít a kelták Bealtaine napjához. A Bealtaine ünnep a kelta kultúrában a tavasz és a termékenység újjászületését szimbolizálta, és az emberek nagyon fontosnak tartották az ünnepet. A Bealtaine pogány ünnepen általában tüzet gyújtottak, és az emberek körbeállták őket, hogy átugorják a lángokat, vagy az állatokat a tűz fölött vezették át, hogy megóvják őket az egész évben előforduló betegségektől és az ártó szellemektől. Az ünnephez különféle rituálék is társultak, mint például a gyógyító és tisztító fürdők. A svédeknél sem volt ez másként április 30-án Valborg éjszakáján. Az első valborgi tüzeket eredetileg azért gyújtották meg, hogy elűzzék a ragadozókat és a természetfeletti lényeket. A tüzek körül nagy zajt csaptak énekléssel, kiabálással, dobveréssel és fazék fedelének zörgésével. 

Szent Valburga

Szent Valburga (latinul: Walburga) angolszász hercegnőként született egy püspöki családba. Valburga misszionáriusként került Németországba, ahol Wunibald nevű testvérével megalapított az Eichstätt-i apátságot, amely az első benedikti apátság volt Bajorországban. Az Eichstätt-i apátság ma is létezik, az egyházi élet egyik fontos központja ma Bajorországban. Az apátságban eltöltött évei során Valburga a betegeket gyógyította, a szegényeket segítette, és az egyházi oktatásban is részt vett. Valburga élete számos legendával van körülvéve, az egyik legismertebb történet szerint a halála után 40 nappal kinyitották a sírját, amiből a legenda szerint a mai napig csodatevő olaj szivárog. Állítólag ez a történet is hozzájárult ahhoz, hogy Valburga-t szentté avassák. Halála után május elsején avatták szentté, majd a dátumhoz kapcsolódóan megemlékeztek róla.

Például elnevezték róla az ezen a napon tartott vásárt, amikor a városi kereskedő- és iparoscéhek új előkelőségeket, a falvakban pedig új vént választottak. A Walpurgis vásár fontos esemény volt, amelyet előző este, április 30-án ünnepeltek, mégpedig úgy, hogy az emberek összegyűltek és máglyát gyújtottak. Ez az ünnepi esemény Svédországba a 15. században került át.

Walburgia éjszakáját Németország és Svédország mellett Norvégiában és Finnországban, Csehországban, Észtországban és Lettországban is ünneplik.

Valborg éjszaka Hågelby parkban 2021-ben Fotó: Fotó: Dennis Erixon

Boszorkányszombat

Valburga azaz Valpurgis szentté avatása feltételezhetően i. sz. 870. május 1-én történt. A szentté avatást megelőző éjszakát hívják a mágia ellen is védelmet nyújtó szentről elnevezve Valpurgis – éjszakának, illetve közkeletű néven boszorkányszombatnak. Ugyanis az ősi, még a kereszténység előtti pogány rítusokban gyökerező népi babona szerint ezen az éjszakán, a boszorkányok összegyűltek, hogy egyesítsék az erejüket. Máglyát pedig azért kellett gyújtani, hogy elégessék az emberek minden boszorkánynak hitt nő seprűjét, hogy ne tudjanak elrepülni a találkozóra, és az embereknek ártani.


Boldog születésnapot Carl Gustaf!

Április 30-a azért is érdekes a svédeknek, mert ezen a napon ünnepli XVI. Károly Gusztáv svéd király is a születésnapját, ami külön érdekessé teszi ezt a napot, ahogyan az is, hogy másnap május elsején a munka ünnepét tartják, ahogyan mi magyarok is. Svédországban 1939 óta munkaszüneti nap ez, sokan a munkavállalók jogaiért szervezett rendezvényeken töltik a napot.

A svéd király születésnapjának reggelén a Stockholmi Királyi Palota előtt nagy tömeg gyűlik össze, hogy köszöntse a királyt. Ilyenkor a palota erkélyén megjelenik a királyi pár, a koronahercegnő Viktória, és a testvérei is, hogy üdvözöljék a tömeget. Ezen a napon a svéd nemzeti lobogót az ország minden táján kitűzik, és az ünneplők gyakran viselik a nemzet , sárga és kék színeit.

Valborg éjszakát Stockholmban számos helyen ünneplik, de a legnépszerűbb helyszín a Skansen szabadtéri múzeum és állatkert. Itt a látogatók élőzenét hallgathatnak, tűzijátékot tekinthetnek meg és a hagyományos Valborg-tüzet is meggyújtják a Stockholms Studentsångare diákkórus kíséretében. Emellett a város számos parkjában és zöldterületén is rendeznek Valborg-napi eseményeket, a pontos helyszíneket és programokat általában az önkormányzati honlapokon, események listáján és a turisztikai információs irodáknál találhatjuk meg.

STOCKHOLM 2022.04.30
Silvia királyné, Gabriel herceg, Carl XVI Gustaf király, Estelle hercegnő és Oscar herceg a király születésnapján Stockholmi palotából.
Foto: Jonas Ekströmer

A Valborg ünneplés formái az ország különböző részein és városonként eltérőek. A Valborg éjszaka nem családi, hanem nyilvános esemény. Bár vannak, akik inkább otthon maradnak családi és baráti körben grilleznek. Az, hogy a svédek hogyan ünneplik Valborgot, részben az életkortól függ. Valborg ünnepe különösen nagyszabású Uppsalában és Lundban, a két nagy egyetemi városban. Uppsalában szórakoztató rafting versenyt rendeznek a diákok. A diákok és a fiatalok számára az Ekonomikumparken népszerű hely a nap eltöltésére Uppsalában, míg Lundban a Stadsparken a kirándulóhely. A hangulat nagyon ünnepi, olyan, mintha egy zeneifesztiválon lennének.

Az ünnep elengedhetetlen része a gasztronómia is. A napot gyakran eperrel és pezsgővel kezdik reggelire, és előkerülnek a grillezők, hogy húsokat, kolbászokat, halakat és zöldségeket süssenek a szabadban. És az alkohol természetesen este sem marad el. A Valborg egyértelműen a sötét és világos, a hideg és a meleg határát jelenti; annak, hogy végre itt a tavasz, illetve a nyár.

Forrás: ITT és ITT és ITT