A svéd karácsonyi vásárok varázslatos vonzereje minden évben ezreket csábít az északi országba. Ahogy a hó betakar minden szeglet, úgy elevenednek meg az utcák, a terek a karácsony illatával, hangjával, látványával, és hozzák meg a hangulatot az ünnephez.

Ha valaha is álmodoztál egy igazán mesebeli hangulatú karácsonyról, akkor Svédországba kell utaznod egy karácsonyi vásárra, hogy ezt az álmodat valóra válthasd. A varázslatos hangulatukról és egyedi kínálatukról ismert piacok a svéd ünnepi szezon szerves részét képezik.

A svéd karácsonyi vásárok alkalma Németországból ered, amit Svédország – más hasonló európai országgal hasonlóan – nem egyszerűen átvett, hanem egyedi kulturális ünneppé formált. A svéd karácsonyi vásárok gyakran a települések legszebb tereire, terecskéire vagy legrégebbi városrészeire települnek, amelyek régiségük, időtállóságuk miatt önmagukban is hangulatosak. Ezt ölelik körbe a karácsonyi dekorációk, az ünnepi fények és díszek, amik ellenálhatatlanná teszik a rendezvényeket.

A svéd karácsonyi vásárok ugyanakkor nem csupán bevásárlói helyszínek; sokkal inkább a hagyomány és a közösségi szellem megtestesítői. Ezek a piacok hosszú és becses múltra tekintenek vissza, egészen a középkorig. Eredetileg gyűjtőhelyek voltak a kereskedők részére, ahol az árusok meg is ünnepelték a szezon sikerét. Idővel pedig a ma ismert ünnepi piacokká fejlődtek, amelyek tele vannak adventi, karácsonyi díszekkel, szezonális ételekkel, kézműves egyedi ajándékokkal, tradicionális és szezonális programokkal.

Nem szokatlan az sem, hogy egy kastényépületben, korabeli várban rendeznek vásárt. Például a Tjolöholmban, ahol a gyönyörűen feldíszített kastélyteremben a kastély saját teáját szolgálják fel felvágottakkal, pitékkel, pogácsákkal és finom péksüteményekkel, karácsonyi ízekkel.


Mintegy 947 helyszín

A karácsonyi vásároknak van egy közös weboldala, amiben jegyzik a helyszíneket. Idén mintegy 974 vásárt jelez a számláló. Érdemes a honlapot, vagy az adott település honlapját figyelni, ahová látogatni szeretnénk, mert a karácsonyi vásárok ideje egymástól teljesen eltérhető lehet.

Például a fővárosban az egyik legnépszerűbb helyszín az Állatkertben található Skanzenben van, ami idén november 24-től december 17-ig minden pénteken, szombaton és vasárnapig volt elérhető. A látogatók itt megismerkedhettek a régi svéd karácsonyi hagyományokkal és mesterségekkel, részt vehettek kézműves foglalkozásokon, és megkóstolhatták a hagyományos svéd ünnepi ételeket. Mindezt az állatok mellett.

A göteborgi Hönö szigetén a Klåva régi halászkikötőjében mindössze két napig, december első hetében van vásár. A gyerekek itt mályvacukrot grillezhettek, vattacukrot, gofrit és churrot kóstolhattak a díszesen kivilágított kikötőben. Ahol a Mikulással is találkozhattak.

Smålandon, Eksjöben december 9-10-én volt nyitva a vásár, ahol adventi koszorúkat, ezüst ékszereket, kerámiákat, nemezeléseket, kötött-szőtt ruhaneműt lehetett vásárolni. Marcipánt, füstölt halat és kolbászt, pitéket, sajttortát, lekvárokat, csokoládékat kóstolni, vásárolni. A vásárt tűzi játék zárta az Északi-hídnál, mindezt a város honlapjáról nem csak el is olvashatjuk, hanem meg is hallgathatjuk. Eksjö város weboldala kedvez a svédül tanulóknak.

Kevés karácsonyi vásár olyan hangulatos, mint a Stortorgets Julmarknad, amit Stockholm óvárosában Gamla Stanon rendeznek. Ez a hagyományos svéd karácsonyi vásár 1837-ben indult, és a legrégebbi az országban. A gyönyörű Stortorget téren elterülő svéd karácsonyi édességek és egyéb szezonális finomságok mellett különféle kézműves tárgyakat kínálnak. Idén november 25-től december 23-ig van nyitva minden nap.

Göteborg Liseberg, Skandinávia legnagyobb vidámparkja karácsonykor téli csodaországgá változik. Fények ezrei díszítik a parkot, ami káprázatos látványt nyújt. A rendszeres mulatságok mellett a piaci standokon a helyi kézműves termékektől a hagyományos svéd karácsonyi finomságokig minden megtalálható. A Liseberg idén november 18-19-én, 24-26-án és december 1-3-án. 6-10-én, 13-23-án és még karácsony után 26-30-án, mi több még jövőre 2024. január 2-7-e között is nyitva tart. Élvezhetjük a vásári kilátást az óriáskerék tetejéről, vagy lovaskocsiról is körbe nézhetünk a vásári hangulaton.


A svéd karácsonyi vásár varázslata

A svéd karácsonyi vásárokon lehetőség van egyedi kézműves termékeket beszerezni mint például fafaragásokat, akvarelleket, kerámiákat, nemezeléseket, gyapjúárukat és más hagyományos svéd kézműves termékeket. Ezek kiváló ajándékok lehetnek, vagy éppen otthoni dekorációk, használati eszközök. Mindegyik tárgy a svéd kézművesség és hagyomány történetét meséli el.

A svéd karácsonyi vásár sokaságában számos ínycsiklandó ételt és italt kínálnak: mézeskalácsot, a svéd forralt bort a glöggöt, hagyományos svéd sütiket, mint a sáfrányos zsemle vagy a fahéjas csiga. Kolbászokat, füstölt húsokat, tengeri finomságokat árulnak.

Gyakran rendeznek kulturális programokat, koncerteket és előadásokat. Élő zenekarok, kórusok és helyi művészek segítenek fokozni az ünnepi hangulatot. A svéd karácsonyi vásárok hagyományőrző események is. A helyi kultúra és hagyományok megőrzése fontos része ezeknek az eseményeknek.

Néhány vásár jótékonysági céllal is összefonódik, és lehetőséget biztosít a látogatóknak arra, hogy adományokkal segítsék a helyi rászorulókat.

Középkortól a máig

A Visby karácsonyi vásár maga az időutazás. A világörökség részének tekintett város Gotland szigetén egy semmi máshoz nem hasonlítható középkori rendezvénnyé alakítja a helyi karácsonyi vásárt. A varázslatos fáklyás felvonulások, a középkori dalokat éneklő kórusok, a lovaglás és az íjászat mesterségét bemutató programok mind-mind segítenek megmutatni milyen lehetett Svédország a középkorban. A festői kisvárosban a meleg glögg illatával a karácsonyi vásár olyan, mint egy ünnepi mese.

Ha viszont modern és egyedi karácsonyi ajándékot szeretnél találni akkor a Stockholm központjában található Kungsträdgårdenbe kell mennünk. Itt a karácsonyi vásár a Junior Achievement cégeket gyűjti össze, amelyeket középiskolás diákok alapítottak Stockholm egész területéről, hogy bemutassák termékeiket – a modern falatotól a legújabb trendi ruhákig. A Kungsträdgården karácsonyi vására több mint 200 standdal az egyik legnagyobb Svédországban.

Válasszuk bármelyik helyszínt, csalódni nem tudunk, mert minden piacnak megvan a maga varázsa. Továbbá mindegyik vásár közös vonása, hogy örömmel és jóindulattal, szeretettel ünneplik a szezont. Ha látogatást terveznél jövőre egy svéd karácsonyi vásárra, utazás előtt mindenképpen érdeklődj az adott település honlapján a vásárokról. És arról is előre szólunk, hogy egyes vásárokon belépődíjat kell fizetni.

Fotó: Per Eriksson készült Falu Grov 2022

Pont jó programok 24 napon át. Csempéssz be a Lagom Adventi Kalendárium segítségével egy- egy apróságot, amivel közelebb kerülhetsz a karácsony hangulatához!

Meríts programötleteket a kalendáriumból, olvasd el az azokhoz kínált cikkeinket, és ha van kedved, akkor játssz velünk a következő módon:

Hasonlóan a Bingó játékainkhoz: Küldj egy fotót arról, neked melyik volt a kedvenced és hogyan valósítottad azt meg!