Ezt a gyorsan elkészíthető koktélt a rákfesztivál ünnepi asztalára kínálják a svédek, de nekünk is igazán jól jöhet a nyár végi napokban sós mogyoróval vagy ropival kínálva. Mindössze három összetevő kell hozzá.

Észak limonádéja egy könnyűnek tűnő, ám annál ütősebb koktél, mert az alapját a skandináv népek itala az aquavit adja. Az aquavit egy hagyományosan burgonyából, olykor gabonákkal kiegészítve készül, különféle fűszerekkel, gyógynövényekkel ízesített ital, hasonló a mi pálinkánkhoz. A svéd változatban a leggyakoribb fűszer a kömény, az ánizs vagy az édeskömény.

Ez az almás és kapros északi limonádé tökéletesen passzol a sós rák ételhez, az augusztusi rákfesztivál idején. De óvatosan igyuk, mert az aquavitek minimum 37,5 százalék alkoholtartalmúak, de a jellemző inkább a magasabb, akár 40 százalékos alkoholtartalom is.

Észak limonádéja


35 cl aquavit
1 liter almabor vagy almafröccs
2 nagy szál kapor
negyed alma szeletekre vágva

Keverjük össze az aquavitet az almaborral, öntsük hosszúkás pohárba egy maroknyi jégre, rakjunk az italba egy nagy szál kaprot, és tűzzünk almaszeletet a pohár szélére. Kínáljuk a tengergyümölcsei, halas és sós ételek mellé. Jól illik a jól megpakolt pizzákhoz és a grillezett ételekhez is. Egy grilLezett steakhez, halhoz, de még a sült padlizsánhoz is. Buliban együnk hozzá sós mogyorót, ropit vagy pogácsát.

Fotó: Folkofolk