A svédek tényleg minden alkalmat megragadnak az ünneplésre, a szórakozásra. Az augusztusi rákfesztivál is ilyen. A svédasztalokat dugig pakolják rákkal, mindenki papírcsákót és előkét visel. Abszintet kortyolgat, vagy egyenesen dönt magába, és énekel. Megmutatjuk, milyen a nyár búcsúztatása svéd módra.

Ismét eljött az évnek az az időszaka, amikor a svédek ünnepelhetnek. Az élelmiszerüzletek, bárok, kifőzdék, éttermek megtelnek rákkal, homárral és langusztával, a szupermarketek lakberendezési osztályai rákparti dekorációs kellékeivel, hogy aztán asztal köré üljenek a svédek, mókás papírkalapot húznak, előkét kössenek maguk elé, és szürcsöljék, szívogassák a rákokat, homárokat és langusztákat, fogyjon az alkohol és szóljanak a Helan Går! dal. (a cikk végén találsz róla videót) Így élvezik ki a svédek az utolsó nyári napokat és estéket.

Ezt hívják Kräftskiva-nak, amit mókás magyarra fordítani, mert a kräft rákot jelent, a skiva szó pedig bulit vagy ünneplést, de egészében az egészet értelmezik abban az asztalban is, amit mi pont a roskadásig telepakolt svédasztalnak hívunk.

TUDTAD?

A svédeknek az egyik legfontos élelmiszerük a rák, évente körülbelül 1500 tonna rákot fognak ki Svédországban. És körülbelül 3000 tonnát importálnak hozzá Észak-Amerikából, Kínából és Törökországból.

A rákban található pigmentek zöld, kék és barna színűek, de főzéskor ezek elpusztulnak, ezért vörösödik a rák. A farkukról és a csápjaiktól lehet megkülönböztetni a hímt a nősténytől. A nőstényeknek szélesebb a farkuk, míg a hímeknek nagyobbak a csápjai. A rák Omega 3-ban, vasban és cinkben gazdag, B12-vitamint is tartalmaz.

A Kräftskiva, a rákfesztivál története

Mint minden ünnepnek, a kräftskiva-nak is van múltja, ami egyrészt a 19. századik nyúlik vissza, bár a rákfogyasztás Svédországban a 16. századik nyúlik vissza. Először csak a főúri asztalokon jelent meg, feltehetőleg a német nemességtől ellesve, még melegen tálalva: pogácsába, pudingokba töltve. Idővel a rákot importálni kezdték, csökkent az ára és a fogyasztása átszivárgott a társadalmi rétegeken, és a rák az egész svéd konyha részévé vált.

A gyakran svéd homárként emlegetett különleges királyrák egy ízletes édesvízi rákféle, amely valahol a garnélarák és a homár között helyezkedik el. Ez az északi hideg vizekben lassabban fejlődő svéd rák igazi ínyencségnek számít, amelyet külföldre is exportáltak, de amikor 1907-ben kitört a rákpestis akkor helyette más országokból kellett Svédországba a rákot importálni. Ma sincs ez máskánt, Svédország azok az országok közé tartozik, amelyek a legtöbb rákot importálja a világon.

A 19. század folyamán annyira elterjedté vált a rák iránti kereslet, hogy betiltották a rákhalászatot a november elseje és augusztus 7-e közötti időszakokra. Finnországból, de Észtországból és Litvániából sem lehetett bevinni Svédországba a rákot, mert a svéd tilalom ezeket is sújtotta, és legkorábban augusztus 8-án kerülhettek forgalomba. Ez a dátum később, amennyiben augusztus 7-e szombatra esett, akkor augusztus első péntekére, majd teljesen egészében augusztus első szerdájára változott, innentől kezdődött a rákhalászat a svéd tavakban és csak ekkor engedélyezték a rák árusítását is.

A rákhalászati tilalom teljes egészében 1994-ig volt érvényben, ma már településenként eltérő szabályok vonatkoznak arra, hogy mikor és hogyan horgászhatnak a svédek a rákra. A feloldás ellenére pedig a hagyomány megmaradt, így augusztus első szerdájától szeptemberig ráknapok, rákparti van Svédországban. Családtagok, barátok, munkatársak ülnek össze bulizni, vagy mennek el éttermekbe, rákfesztivál hétvégét kínáló hotelekbe rákot enni.

Kräftskiva Örebróban 1934-ben. Fotó: Sam Lindskog/Örebro Megyei Múzeum


Izgalmasabb, mint a szenteste

Sok hagyomány kötődött ehhez a dátumhoz. Egy bizonyos Gertie Karlsson így  mesélt  a „The wild hunt for crafish” című cikkben arról, hogyan folyt a rákhalászat az 1950-es években.

– Emlékszem, annyira izgatott voltam, hogy csak sikoltoztam. Szinte izgalmasabb volt, mint a szenteste. Minden azon a napon történt. – Mint amikor elvágják a köldökzsinórt. Akkor volt az utolsó nagy buli. Aztán vége lett a nyárnak és minden mókának./

../»Vigyázz, kész, rajt!« Pontosan délután 5 órakor bemerítették a hálókat. Mindenki felsorakozott a folyó partján, és egymásra figyeltek, hogy senki ne induljon hamarabb.

A rákparti elengedhetetlen kellékei

A rákparti elengedhetetlen része a rák. Mellette pedig a hagyományos svéd sajtok, a különféle zöldséges-rákos piték, a friss hagyományos kenyér és a svédek kedvence a ropogós knäckebröd mellett a különféle kapros saláták, szószok. És persze az áfonyás pite.

Rákot enni nem egyszerű dolog. Próbáltam, nem egyszer. Volt lehetőségem Stockholmban étteremben egy nagy halom ráknak nekiveselkedni. Ha jól emlékszem 16 éves voltam az első alkalommal. Akkor tiniként az egyik legcikibb dolognak tartottam az egész rákpartit. Ma már tudom, hogy tulajdonképpen nem lehetetlenség szépen, illően enni. És ha nem sikerül sincsen semmi baj, az egész nagyon mókás dolog. Végtére is a rákevést is meg lehet tanulni. (Itt egy videó arról, hogyan lehet szépen rákot enni.)

De nem véletlen az, hogy a kräftskiva elengedhetetlen kelléke a szalvéta. Nagyjából a négyszeresét vagy ötszörösét készítik ki a szalvétának a rákfesztivál svédasztalára, mint egy hétköznapi ebédre. A rákról eltávolítani a páncélját nem könnyű, pillanatok alatt ragadni kezd tőle az ember keze, a fogyasztásától pedig a szája, az arca, és ha lefolyik, akkor már mindene.

Ahhoz pedig, hogy az ember jól lakjon, nagyon sok rákot kell szétbontania. Az ember szinte egyre hülyébben érzi magát attól, hogy ragad. Na meg attól, ha igazán élvezni akarja a kis falatok ízét, akkor akaratlanul is szívni, csócsálni, szürcsölni kezdi a rákokat.

Éppen ezért, ha már lúd legyen kövér, a feszültség oldására az idétlen papírcsákók, és előkék viselete elengedhetetlen, és az is, hogy az alkohol is lazítson rajtunk. Az Absinttel persze jó vigyázni, igen magas az alkoholtartalma, helyette a sör is jól jöhet vagy a fehérbor. És persze nem feledkezhetünk meg a kissé együgyű dalocskákról sem. Mutatjuk, úgy egyszerűbb, hoztunk ilyen-olyan videókat:

Forrás: ITT és ITT
Fotó: fyrklovern.se és https://hu.fyrklovern.com/


Polgár Ágnes

Szereted a rákot? Voltál már rákfesztiválon?
Szólj hozzá a Facebookon!