Az áfonyában az a jó, hogy egész évben kapható. Ritkán elérhető hazai, mirelit formában mégis mindig találhatunk, ahogyan frissen is, legfeljebb aranyáron.
Az egyszerű áfonyás sütemény igazán lagom. Nem azért, mert svéd, hanem mert nem különösebben nehéz megsütni. Mondjuk úgy közepes mennyiségű figyelmet igényel.
Amikor áfonyás süteményt, ételt készülök sütni, akkor előbb a svéd receptek között kezdek keresgélni, mert a svédek jól értenek az áfonyához. Igaz, hogy a nálunk kapható kívül lila, belül inkább fehér, mintsem lila-fekete színű áfonya kevésbé fog, mint az északi fajta, és más az íze is, az illúzió, hogy az áfonya, mindenhogy finom, nem marad el.
Márpedig az áfonya finom. Önmagában, vanília sodó tetején, vagy vanília fagylaltra szórva, lekvárnak főzve, tejszínes torta tetején, vagy könnyű pitének sütve.
A most hozott egyszerű áfonyás sütemény is egy svéd recept. És a szerzője azt kéri, ha megsütnénk és posztolnánk az Instagram oldalunkon, akkor használjuk a #bakamedfrida hastaget.
Frida Skattberg 28 éves, és Örebroban lakik, receptkészítőnek és süteménykönyv szerzőnek tartja magát. Örebro megye, és Örebro városa egyaránt kedves a szívemnek, egy felejthetetlen karácsonyt és nyarat töltöttem ott.
Az áfonya tepsis süteménye közepes hőfokon, lassan sül. Az áfonya mellett van benne reszelt citromhéj, ami nagyon kellemes savanykás ízt ad a tortának. A vanília, az áfonya és a citrom igazán szép kombináció – jegyzi a receptjéhez. Hozzáteszi, ha nem akarunk citromot a süteményünkbe, akkor ki hagyhatjuk, a sütemény nélküle is nagyon finom lesz.
A recept egy tippel kezdődik:
* A tészta könnyen összekeverhető ugyanabban a serpenyőben, amelyben a vajat olvasztják, ezért válasszon egy nagy serpenyőt.
Egyszerű áfonyás sütemény tepsiben, 40 kocka
Hozzávalók:
200 g vaj
1 dl tej
4 tojás
4 dl porcukor
6 dl búzaliszt
2 tk vaníliás cukor
1 tk sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 tk citromlé
1 csipet só
500 g áfonya friss vagy mirelit
GLUTÉNMENTES VÁLTOZAT ESETÉN:
Használjunk gluténmentes süteménylisztet, mint pl. a Schär C lisztkeverék, és duplázzuk a tej és tojás adagját, hogy lazább, önthetőbb tésztát kapjunk.
Elkészítés:
Kapcsoljuk be a sütőt 175°C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és tegyük félre.
Olvasszuk fel a vajat egy nagy serpenyőben, vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni pár percig. Ezután keverjük hozzá a tejet és a tojást.
Adjuk hozzá a porcukrot, a lisztet, a vaníliás cukrot, a sütőport, a citrom héját és levét és a sót. Keverjük a tésztát csomómentesre, és öntsük a formába.
A tésztába szórjuk az áfonyát, és toljuk a süteményt a sütő közepére. Süssük az egyszerű áfonyás süteményt mintegy 30 perc alatt készre.
Vegyük ki és hagyjuk kihűlni a tortát, mielőtt darabokra vágnánk.
Ha nem ennénk meg egyszerre, akkor a torta fagyasztható! De gyereknapon elképzelhetetlen, hogy ne fogyna el.
Én fél adagot szoktam sütni, és vanília sodót vagy mascarpones krémet púpozok a tetejére friss áfonyával, ha van.
Forrás: ITT