Világszerte megtorpant a postai levélküldemények száma, hiszen e-mailt, sms-t, vagy más elektronikus üzenetet küldeni ma már sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint egy képeslapot beszerezni, megírni és feladni postán. Nem beszélve a napokról, míg a küldemény a címzetthez megérkezik. Talán csak karácsonykor változik ez meg, amikor egy kézzel írt lap többet jelent egy messenger üzenetnél. Elhoztuk a svéd posta rövid történetét.

Ne gondoljuk, hogy a posta története unalmas lenne, hogy az évszámok mellett száraz tények jelennének meg. Nem így van. Emberi mivoltunk civilizációs fejlődése, tudása áll mellette. Szokásiank története. Nem teljesen a mienk, a svédeké. Ami mindenképpen érdekes. A legfontosabb postatörténelmi pontokat hoztuk el a svéd Postamúzeum oldaláról.

Fontos megjegyezni, hogy a svéd posta ma már dán is. Egyesült a két ország kézbesítője. Hogy mikor, az idővonalból kiderül.

1632
Futárokat állítanak szolgálatba, a hírek eljuttatására. Körülbelül egy hónap kell, mire a király halálhíre eljut Stockholmba.

1636
Svédország kancellárja Axel Oxenstierna megalapítja a postát Kristina királynő felhatalmazásával. Postahivatalokat létesítenek és futárok helyett postai alkalmazottakat neveznek ki, akik közvetítő rendszerben kézbesítik a leveleket, a postahivatalok között.

1645
Ekkor már 29 posta működik Svédországban.
Ugyanebben az évben, a királynő kívánságára megjelenik az első svéd újság, ami egyben a világ első napilapja is lesz, az Ordinarie Posttijdender. Az újság ma már Svédország Hivatalos Közlönye és kizárólag weben jelenik meg.

1718
XII. Károly teljesen át akarta szervezni a posta működését. Postahivatalok helyett fogadósok kezdik kézbesíteni a leveleket. Ugyanekkor vezetik be a jobb oldali közlekedést az utakon. A király halálával viszont a postai reform megszűnt és minden visszatért a korábbi kerékvágásba.

1750
A 18. században a levélírás a felsőbb osztálykörök különleges kiváltsága volt. Ezt az időszakot az érzelmek vharának is nevezik. Ekkor kiemelkedően fontos volt az érzelmek kifejezése levélben. Levelet szépen, választékosan fogalmazni egy külön művészet volt. A levélírás fontossága az akkori statisztikából is látszik: Svédország lakossága ekkor mintegy 1, 7 millió volt, a kiküldött küldemények száma pedig félmillió. Ötven évvel korábban még csak 100 ezer levelet küldtek.

1824
Üzembe helyezik az Alkotmányt, a svéd posta első gőzhajóját.

.1855
Megjelennek az első svéd bélyegek, és az egységes levélküldemény árak. Belföldön belül minden levél kézbesítése ugyanannyiba került.

1860-as évek
Megjelennek az első postaládák és az első postai kézbesítők.

1873
Már több mint 1000 kis posta működik országszerte. A legtöbb a vasútállomás mellett nyitott.

1862
Elindul a vasúti postaszállítás.

1863
Megjelennek a postás kisasszonyok, akik csak nagykorúak, 25 évnél idősebbek és hajadonok lehettek.

1872
Elindul az első levéllap. Az egyik oldalán a címzett, a másik oldalán az üzenet olvasható. Ekkor már valamivel kevesebb mint 20 millió levelet, levéllapot küldtek a svédek.

1879
Megalakul az első csomagküldő cég. A postai hálózat és a csomagküldő lehetőséget teremt a katalógusból való vásárlásra. Ekkor alakul az Åhlén och Holms.

1897
Megváltozik a levéllap, és már képeslap formájában is elérhető. Anna Palm grafikus művész képeivel.

1903
Tesztelik az első autót. Két évvel később a vidéki postások a kerékpár használatot tesztelik a kézbesítéshez.

1920
A belföldi légiposta mellett ebben az évben jelenik meg az első külföldi, kontinens belüli svéd légipostai küldemény.
Ekkor már 626 153 169 ezer küldeményt kezelt a svéd posta.

1938
Már nem csak férfiak, hanem nők is szerepelhetnek egy bélyegen, az első nő a svéd bélyegeken Kristina királynő.

1951
Bevezetik a posta mentes napokat, vasárnapra leáll a kézbesítés. A lakosságnak nem tetszik, hogy egy napig nem érkezek meg a küldeményeik. Ötven évvel később bevezetik a kétnapos kézbesítést.

1964
Megjelenik az első számítógép, az IBM1410 a svéd posta szolgálatában.

1968
Bevezetik az irányítószámokat.

1994
A posta átalakul részvénytársasággá. A posta új logót kap. A sárga kör alakú cégjelzésben a korona és a postakürt kék színt kap.

1996
A Posta elindítja a Torget.se webhelyet. Az amazonas-hoz hasonlító webhelyet, ma is él, jelenleg felújítják.

1997
A karácsonyi képeslap-küldés rekordot dönt. Ebben az évben a svédek mintegy 60 millió karácsonyi képeslapot küldenek ki. A digitalizációval ez a szám 2017re már 20,5 millióra csökken.

1997
Megjelennek az érték nélküli bélyegek, hogy a postai költségek változásával ne kelljen új bélyeget nyomni.

2000
Megjelennek az öntapadós bélyegek, és a posta el kezdi bezárni a kisebb postahivatalait.

2009
Egyesül a svéd és a dán posta, és megalakul a PostNord.

2021
2021-re, akárcsak máshol a világon, egyre kevesebb levelet, ugyanakkor jóval több csomagot küldenek az emberek egymásnak, avagy szállítatnak ki maguknak. 2021-ben 239 millió csomagot kézbesítettek Svédországban.

2022
A csökkenő levelezési kedvvel bevezetik a kétnapos levél kézbesítési időt.

Forrás és fotó: Postmuseum

Pont jó programok 24 napon át. Csempéssz be a Lagom Adventi Kalendárium segítségével egy- egy apróságot, amivel közelebb kerülhetsz a karácsony hangulatához!

Meríts programötleteket a kalendáriumból, olvasd el az azokhoz kínált cikkeinket, és ha van kedved, akkor játssz velünk a következő módon:

Hasonlóan a Bingó játékainkhoz: Küldj egy fotót arról, neked melyik volt a kedvenced és hogyan valósítottad azt meg!