A heringsaláta az északi népek kedvelt hidegkonyhája. Lenyűgöző milyen sokféle módon, változatban készítik el. Ahány ház, annyi heringsaláta. Mi egy klasszikusabbat hoztunk, olyat, ami akár a magyar szájíznek is megfelel.

A svédek szeretik a heringet, számtalan módon keverik salátának is. Készítik céklával, vagy anélkül, lila vagy újhagymával, tormával, mustármaggal. Almával és burgonyával. Majonézzel vagy anélkül. A friss kapor vagy a petrezselyem elmaradhatatlan hozzávalója, de korianderrel is található recept. Találhatunk kukoricásat is. De szalonnával kevert, vagy ribizlivel vegyített is van. Bazsalikomos megoldást is ismerhetünk. Szeretik az orosz változatot is, amikor a majonéz és a cékla együtt jár.

Még a Fredagsmys-ön, a családi vagy baráti körben töltött kellemes péntek estéken is gyakori a hering a svédasztalon. Saláta formájában, vagy krémként összedolgozva. A legizgalmasabb, hogy még a Taco-ba is beleteszik, így színesítve a taco-s estéket. A Fredagsmys hagyományáról ITT, a Taco estékről pedig ITT olvashat.

Persze azért azt is meg kell jegyezni, hogy a hering népszerűsége a fenntarthatóságnak is köszönhető. Helyben elérhető és olcsó. Voltak évszázadok, amikor a heringen, a burgonyán, a rénszarvas húson és nyáron az erdei bogyós gyümölcsökön kívül nem sok minden más volt helyben elárhető Svédországban. Az, hogy a heringet olyan sokfélén el tudják készíteni, annak maga a kényszer az oka. Ahhoz, hogy ne unják meg valahogy változatossá igyekeztek tenni.

Klasszikus heringsaláta

2 egészben főtt burgonya, lehűtve

1 lila hagyma

1 kígyóuborka

1 alma kockára vágva

1 natúr joghurt

fél csokor kapor

8 ecetes hering

A burgonyát kisebb kockára, a lila hagymát félkarikákra vágjuk. Kockára aprítjuk az uborkát és az almát is. Egy tálban összekeverjük a joghurttal, a felaprított kaporral és a darabolt heringgel. Sózzuk, borsozzuk. Kaporral díszítjük. A klasszikus heringsaláta mellé fehér kenyér és fehér bor dukál.

Recept és kép: ITT
További receptek: ITT