Svédországban magától értetődő nyáron a virágkoszorú. Miért ne rakhatnánk akár csak egy szál virágot, vagy egy egész koszorút mi magyarok is a hajunkba? Remek alkalom rá a Szent Iván éjjel, vagy egy nyári buli a nyaraláskor, hétvégén a munka utáni esti kikapcsolódáskor.

Svédországban nyárközép ünnepén rengeteg virágot használnak a svédek. Akik tehetik, ezt az ünnepet inkább vidéken töltik a hétvégi házukban, vagy rokonoknál, ismerősöknél. Vidéken, hogy minél közelebb legyenek a természethez, ahol könnyen szednek mezei, vadvirágot a koszorú fonáshoz is.

Természetesen nem csak vadvirágból, hanem nemes virágból is készülnek koszorúk, és az is könnyen előfordul, hogy készen vásárolják meg élővirágból, vagy mű selyemvirágból fonottat. A Midsommar ünnepéről ITT olvashatsz többet.

Leírjuk lépésről-lépésre, hogyan kösd meg a saját nyári virágkoszorú csodádat. Továbbá inspirációs filmeket is válogattunk, amikből tippeket kaphatsz a virágkoszorú elkészítéséhez. 

Hasonlóan egyszínű virágokból is nagyon szép virágkoszorúnk lehet

Lépésről lépésre: így kösd meg a saját nyári virágkoszorúdat

  1. Válassz inkább kisebb fejű és tartósabb fajtájú virágokat. Lehet egy-egy nagyobb fejű virág is. Felhasználásig tárold a hűtőben, vagy száraz és hűvös helyen. Fátyolvirág, búzavirág, kökörcsin, százszorszép, kankalin vagy a krizantém. Igen, a fehér krizantém meglepően szép a virágkoszorúban. A kisebb fejű rózsák, szegfűk, dáliák is jól mutatnak, ha nem tudsz hol virágot szedni vagy inkább megvásárolnád. Inkább kerüld a bogyós növényeket, mert könnyen sérülnek, ha mégis szeretnéd, mert igazán jól mutatnak, figyelj arra, hogy ne mérgező növény legyen. És vigyázz viseléskor, nehogy nekidőlj valaminek, nehogy szétnyomd a bogyókat!
  2. Készíts egy köralakú alapot. Például drótból, akkora nagyságban, ami kényelmesen lötyög a fejeden, a fejtetődtől a tarkódig ér, a füleden elvezetve. Ne ijedj meg a virágok még szűkítik a keretet. Az acélhuzal mindkét végére hajlíts egy-egy hurkot, amelyen átfűzheted később a szalagokat, hogy majd azzal kösd meg a saját nyári virágkoszorúdat a megfelelő méretre.
    Az alap lehet növény is: borostyán, mirtusz, páfrány, valamilyen erős hosszúra nőtt fűféle, nád, nyírfa vagy nyárfa ága.
  3. Ezután jönnek a virágok, vágd mindegyiket hasonló hosszúságúra, mintegy 5-5 centiméteresekre, majd vegyesen válogatva kössél belőle külön-külön kicsi csokrokat szalag vagy cérna segítségével. Vagy használj egyenként nagyobb fejű virágokat, mint a rózsa, a margaréta.
  4. Most kezdődik a fonás: a kis csokrokat, vagy a virágokat, úgy hogy száruknál egymást fedjék a virágok fejei, rögzítsd azokat egy cérnával, hímző fonallal, zöld színű szalaggal, vagy esetleg egy másik dróttal, takarva a szár részüket az alaphoz. Ha nagyfejű virágokkal dolgozol, akkor is hasonlóan járj el.
  5. A legvégén igazítsd el úgy a virágfejeket, hogy a drót ne látszódjon ki, és a huroknál kapcsold össze a drótszálakat. Szalagot is köthetsz bele. Ha nem azonnal teszed a fejedre tartsd hűtőben vagy száraz, sötét helyen.

    A videók svédül szólnak, de hidd el, elég nézni, és magad is megérted, megérzed a technikáját.

Fotó:


Forrás : Alexander Hall/imagebank.sweden.se