Ez a leves nagyon finom, gyorsan és meglehetősen egyszerűen elkészíthető. Nem véletlenül népszerű északon ebédre vagy vacsorára egyaránt. Klasszikus receptünkkel az étkezése fénypontja lesz.

Az északiak nem szeretnek túl nagy faksznit csinálni a főzésből. Törekednek a fenntarthatóságra, hogy felhasználják a helyben és idényben elérhető alapanyagokat, és ne fogyasszanak túl sok energiát a főzésre, semmilyen formában sem. A krémes lazacleves nem véletlenül népszerű. Hasonlóan a mi húslevesünkhöz.

Meleg, finom és laktató. Minden háztartásban főzik, legfeljebb valamivel másképpen. Ez a klasszikus recept is tovább variálható. A végén tippeket is hozunk rá.
A lazacleves svédül: laxsoppa

Klasszikus krémes lazacleves

500 gramm lazac

1 póréhagyma

4 sárgarépa

4 krumpli

2 ek vaj

1 dl 30 százalékos tejszín

1 liter víz

1 csokor kapor

A klasszikus krémes lazacleves elkészítése gyors. Először a zöldségeket megpucoljuk, a hagymát és sárgarépát felkarikázzuk, a krumplit kockákra vagy negyedekre vágjuk. Utána vajon dinsztelni kezdjük a póréhagymát, majd hozzáadjuk a krumplit és a sárgarépát, egy jó tízpercig kavargatva pároljuk. Ekkor felöntjük a vízzel, sózzuk és borsozzuk. Mikor puhára főtt a krumpli hozzárakjuk a lazacot és a tejszínt és nagyjából 4-5 perc alatt készre főzzük, a legvégén beleszórjuk a kaprot. Megterítünk és friss kenyérrel tálaljuk.

Változatok:

  1. Az északiak használnak úgynevezett kész hallét egészében vagy a vízhez adva, vagy hallé kockát. Otthon is elkészíthető, hasonlóan mint a mi halászlé alapunk, csak pirospaprika nélkül. Mi simán vízzel főzzük, és nem érezzük a hallé hiányát.
  2. Víz és hallé helyett zöldségleves kockát vagy zöldség alaplét is használhatunk.
  3. Van, aki tesz bele fokhagymát is.
  4. A lazacot tőkehallra cserélhetjük, vagy vegyesen is főzhetjük.
  5. Elkészíthető garnélából és rákfarokból is.
  6. A lazacleves megbolondítható néhány garnélával.
  7. Sokan édesköménnyel főzik.
  8. A kapor mellett, vagy helyett a petrezselyem sem ritka.
  9. Van ahol zöldborsó is kerül a zöldségek közé.
  10. Máshol pedig paszternák.
  11. Az erős ízt kedvelők chilivel fűszerezik.
  12. Brokkolival is főzik.
  13. És a paradicsomos változat sem ritka.

Ebben a videóban a Fülöp-szigeti származású, Finnországban élő Jen receptjét láthatjuk, a videó 15. percétől:

Fotó: Adobe Stock