Ez a leves nagyon finom, gyorsan és meglehetősen egyszerűen elkészíthető. Nem véletlenül népszerű északon ebédre vagy vacsorára egyaránt. Klasszikus receptünkkel az étkezése fénypontja lesz.
Az északiak nem szeretnek túl nagy faksznit csinálni a főzésből. Törekednek a fenntarthatóságra, hogy felhasználják a helyben és idényben elérhető alapanyagokat, és ne fogyasszanak túl sok energiát a főzésre, semmilyen formában sem. A krémes lazacleves nem véletlenül népszerű. Hasonlóan a mi húslevesünkhöz.
Meleg, finom és laktató. Minden háztartásban főzik, legfeljebb valamivel másképpen. Ez a klasszikus recept is tovább variálható. A végén tippeket is hozunk rá.
A lazacleves svédül: laxsoppa
Klasszikus krémes lazacleves
500 gramm lazac
1 póréhagyma
4 sárgarépa
4 krumpli
2 ek vaj
1 dl 30 százalékos tejszín
1 liter víz
1 csokor kapor
A klasszikus krémes lazacleves elkészítése gyors. Először a zöldségeket megpucoljuk, a hagymát és sárgarépát felkarikázzuk, a krumplit kockákra vagy negyedekre vágjuk. Utána vajon dinsztelni kezdjük a póréhagymát, majd hozzáadjuk a krumplit és a sárgarépát, egy jó tízpercig kavargatva pároljuk. Ekkor felöntjük a vízzel, sózzuk és borsozzuk. Mikor puhára főtt a krumpli hozzárakjuk a lazacot és a tejszínt és nagyjából 4-5 perc alatt készre főzzük, a legvégén beleszórjuk a kaprot. Megterítünk és friss kenyérrel tálaljuk.
Változatok:
- Az északiak használnak úgynevezett kész hallét egészében vagy a vízhez adva, vagy hallé kockát. Otthon is elkészíthető, hasonlóan mint a mi halászlé alapunk, csak pirospaprika nélkül. Mi simán vízzel főzzük, és nem érezzük a hallé hiányát.
- Víz és hallé helyett zöldségleves kockát vagy zöldség alaplét is használhatunk.
- Van, aki tesz bele fokhagymát is.
- A lazacot tőkehallra cserélhetjük, vagy vegyesen is főzhetjük.
- Elkészíthető garnélából és rákfarokból is.
- A lazacleves megbolondítható néhány garnélával.
- Sokan édesköménnyel főzik.
- A kapor mellett, vagy helyett a petrezselyem sem ritka.
- Van ahol zöldborsó is kerül a zöldségek közé.
- Máshol pedig paszternák.
- Az erős ízt kedvelők chilivel fűszerezik.
- Brokkolival is főzik.
- És a paradicsomos változat sem ritka.
Ebben a videóban a Fülöp-szigeti származású, Finnországban élő Jen receptjét láthatjuk, a videó 15. percétől:
Fotó: Adobe Stock