Lorine Zineb Nora Talhaoui, művésznevén Loreen marokkói berber származású svéd énekesnő immáron másodszorra nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált a svédeknek. A Tattoo című dalt gyakran hallhatjuk ezen a nyáron a rádióban.

Bakuban képviselte Loreen Svédországot a 2012-es Eurovíziós Dalfesztiválon, amikor az Euphoria című dalával megnyerte a zenei versenyt. Akkor szerezte meg Svédország ötödik győzelmét. Most hétvégén pedig a Liverpoolban rendezett versenyen a Tattoo című dalával ismét megnyerte a versenyt, és ezzel megszerezte Svédország hetedik győzelmét a dalfesztivál történelmében.

Hét győzelem: Loreen duplázott

Svédország eddig hatvankettő alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon, először 1958-ban csatlakozott a rendezvényhez. A debütáláson a negyedik helyen végeztek, akkor Alice Babs Lilla stjärna magyarul Kis Csillag című dalával. Majd 1974-ig nem arattak különösebb sikereket. Az áttörést az ABBA hozta meg Waterloo című számával, amivel az együttes elindult a nemzetközi elismertség felé.

1. Abba

Abba Waterloo

2. Herreys

Ezt követte 1984-ben a Herreys együttes Diggi-Loo Diggi-Ley című száma, amit svédül adtak elő. A hármas formációt testvérek alkották: Per Herrey, Richard Herrey és Louis Herrey.

3. A Fångad av en stormvind magyarul: Egy szélvihar rabságában című dal volt az 1991-es Eurovíziós Dalfesztivál győztes dala, amit a svéd Carola Häggkvist adott elő svéd nyelven. Az énekesnő már 1983-ban is részt vett 16 évesen a versenyen, akkor a harmadik helyen végzett. Legismertebb számai: Främling, Fångad av en stormvind, Tokyo, I Believe In Love

4. Charlotte

1999-ben Charlotte Perrelli (eredeti nevén: Charlotte Nilsson) svéd énekesnő Jeruzsálemben rendezett dalversenyen az angolul előadott Take Me to Your Heaven magyarul Vigyél a mennyországodba! című számával vitte haza a győzelmet.

5. Loreen

Loreen 1983október 16-án született Stockholmban marokkói berber szülők gyermekeként. A család a lány születése után nem sokkal Västeråsba költözött, az énekesnő itt nőtt fel, itt végezte iskoláit is, így Västerås-t mondja szülővárosának. 21 évesen  mutatkozik be a svéd TV4 televíziócsatorna Idol című tehetségkutató műsorában. 2011-ben indul először az Eurovíziós Dalfesztiválon. És második alkalommal 2012-ben meg is nyeri azt az Euphoria című számával. Az „Euphoria” sikere nem maradt el a verseny után, hanem Európa-szerte elterjedt, és óriási sikert aratott Németországban, Ausztriában, Belgiumban, Cipruson, Görögországban, Írországban, Máltán, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Svájcban és Spanyolországban.

6. Måns Zelmerlöw képviselte Svédországot a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon, Bécsben a Heroes magyarul Hősök című dalával, amivel minden idők harmadik legmagasabb pontszámát összegyűjtve megnyerte a dalversenyt.

7. Loreen

És elérkeztünk a 2023-as évadhoz, amikor ismét Loreen az, aki a svédeknek hazaviszi a győzelmet, idén az angolult énekelt Tattoo, magyarul Tetoválás című számával. A Tattoo egy érzelmes és erőteljes dal, ötvözi a pop, az elektronikus és az etnikai hangzás elemeit, kiemelve Loreen szenvedélyes hangját és jellegzetes stílusát. A nehézségek leküzdéséről és a belső erő megtalálásáról szól a nehéz pillanatokban. Loreen ezt együtt komponálta Moh Denebi és Peter Boström dalszerzőkkel.

A győzelemmel jár a következő évversenyének helyszíne is, amire esélyes a svéd főváros Stockholm mellett, Malmö és Göteborg is.

Fotó: Loreen / Alma Bengtsson