Ahány ház, annyi szokás – ahány mézeskalács annyi recept, családonként, tájanként, országonként változik. Lehet puha, kalácsszerű, édes, finoman fűszeres, nagyon fűszeres, mézes, gyömbéres és akár keményebb, roppanós is. Mint a svédeké.

A Pepparkaka (ejtsd: pepparkaaaká) svéd gyömbéres sütemény kicsit hasonlít arra, amit mi mézeskalácsnak hívunk. A magyar mézeskalács tartalmas, puha sütemény, sokan tesszük almakarikák közé fémdobozba, hogy puha maradjon. Fűszerezzük világosra vagy éppen sötétebbre, mélyítheti a színét a fahéj, a szerecsendió, a szegfűszeg és a kakaópor, de kóstoltam már enyhén kávés változatot is. Míg a svéd mézeskalács, a pepparkaka kifejezetten vékony, törékeny keksz, karakteres ízű a gyömbértől, a fahéjtól és a szegfűszegtől. Közkedvelt fika sütemény.

A karácsonyi szerencsesüti

Az első írásos emléke a süteménynek 1335-ből ered. Magnus Ericsson király esküvőjére összeírt, alapanyag listáján szerepelt a sütemény. A középkorban a gyömbéres kekszet az apácák sütötték és árusították a kolostorok pékségeiben, gyógyszertáraiban. Úgy tartották, hogy a keksz nyugtató hatású, és az emésztési problémákat is enyhíti. Akkor még angyal, malac és szív formára szaggatták.

Egy középkorig visszanyúló babona szerint a svéd mézeskalács a karácsony szerencsesütije. Karácsony estéjén mindenki a tenyérbe vesz egy kekszet, amit a másik kezével, a keksz közepén elkezd ütögetni, addig kopogtatják, amíg az el nem törik. Az kívánhat valamit, akinek a kezében a pepparkaka három részre törik. A kívánságot persze nem szabad senkinek sem elárulni, különben nem teljesül. Egy másik babona szerint, aki pepparkaka-t eszik, az kedves lesz. Süssünk hát svéd gyömbéres kekszet és együnk belőle minél többet!

A svédek ma már többnyire készen vásárolják a kekszet. Vagy sütéskor gyakran „csalnak” mert előregyártott tésztából szaggatják az ünnepi formára: virágsziromra, szívre, Dala lóra, fenyőfára, csillagra vagy éppen Peppe emberformára. A házi készítésű pepparkaka leggyakrabban cukorszirupból készül, és és csak ritkán sütik mézzel.

Az információ arról, hogy a mézeskalács honnan kapta a nevét, nem egyértelmű. Az egyik elmélet szerint a mézeskalács eredetileg borsot tartalmazott, a pepper pedig borsot jelent, míg egy másik elmélet szerint a fűszerpaprikára godoltak, mert később az is hozzávaló lett, és akkoriban még minden egzotikus fűszert borsnak neveztek. 

Világos és sötét szirup

Sütemények és édességek készítésekor a svédek alapvető édesítőszere, a szimpla és egyszerű cukorszirup, amit közönséges répacukorból főznek. A készen kapható szirup a legtöbb háztartásban alapanyagnak számít. Az ügynevezett Ljus sirap egy könnyű, világos változatot jelent édességek, sütemények, desszertek, szószok készítéséhez és húsételek ízesítéséhez. A Mörk sirap, vagyis a sötét szirup jellegezetesebb, karamellás ízű, ideális a pepperkaka-ba, és ízfokozóként is használják főleg sós ételekhez. A Vit, vagyis a fehér szirupot a sáfrányos kenyerekben és más búzából sütött kenyérben használják.

A cukorszirupot házilag is könnyen megfőzhetjük, ehhez 7 dl kristálycukrot forraljunk össze 3 dl vizzel egy rozsdamentes acéledényben. Lassú lángon, kevergetés nélkül nagyjából 10-12 percig főzzük, hogy a cukor teljesen felolvadjon. Ha felolvadt a cukor, akkor emeljük a hőmérsékletet és folytonos kevergetés mellett főzzük mézsűrűségüre a szirupot, ez lesz a világos szirup. Ha sötétebb szirupot szeretnénk, akkor főzzük tovább, hagyjuk karamellizálódni.

A gyömbéres kekszet kedvünk szerint díszíthetjük cukormázzal

Így készül a Pepperkaka


Pepperkaka hozzávalók:

400 gramm búzaliszt
1,5 tk szódabikarbóna
0,5 dl tejszín
1,5 szirup
80 g vaj
80 g kristálycukor
2 tk. őrölt fahéj
2 tk őrölt gyömbér
3 g narancshéj
1,5 tk. őrölt szegfűszeg

Tetejére pár kanál tej

Elkészítés

A szirupot, a vajjal, a cukorral és a fűszerekkel együtt összelangyosítjuk. Hűtsük le a hideg tejszínnel.

Keverjük össze a lisztet és a szódabikarbonátot. A felforralt és kihűlt keveréket öntsük a száraz hozzávalókhoz, és keverjük tésztává. Fogjunk egy üvegtálat, olajozzuk körbe ki, és tegyük bele a tésztát, lefedve tegyük egy estére vagy 1-2 napra a hűtőbe

Miután a tészta pihent, osszd el el 20 darabra. Formáljunk golyókat belőle, amit egy pohár aljával nyomjunk laposra. Vagy, nyújtsuk ki egészen vékonyra és szagassunk belőle tetszőleges formákat.

210-220 fokra előmelegíttet sütőben süssük 10 percig. Ne használjunk légkeverést.

A süteményeket sütés után azonnal kenjük le tejjel. Amíg még meleg csomagoljuk be a sütiket fémdobozba, vagy tegyük egy fedővel ellátott üvegbe.

Forrás: ITT