Különleges svéd hagyomány a hétköznapokon is megengedett ráérős kávézás. Része a kiegyensúlyozottságra törekvő lagom életmódnak. A tudatosan beépített élményforrás segít feltöltődni a mindennapokban. A kávén túl a fikaélmény egy-két tradicionális vagy modern falatnak is teret ad. Csatlakozz hozzánk, és oszd meg velünk a saját fikatörténetedet, hogy együtt éljük át a svéd kávézás varázsát!

A fika, a svéd kávészünet nem a gyors koffeinbeviteléről híres. Nem arról szól, hogy a konyhapultnál sebtiben felhörpintjük a feketénket, vagy a munka fölé hajolva, a monitor előtt görnyedve észrevétlenül ottfelejtjük a kihűlő tejeskávénkat; de nem is arról, hogy túl hosszúra nyújtjuk a munkaszünetünket és a kávézással ellébecolunk egy fél munkanapot. A fika Svédországban azt jelenti, hogy megéljük a kávézás és az együtt töltött idő élményét, mintegy negyedórában. Akár naponta két-három alkalommal, miközben a kávé mellé eszünk valami keveset, de annál finomabbat. Leginkább egy süteményt, egy szendvicset vagy akár egy Benedict-tojást.

Nincs szabály, nincs olyan, hogy mit kell enni a fika alkalmával, ahogyan arra sincs megkötés, hogy a mokkát hogyan kell készíteni. Sőt, a kávészünetben vannak, akik teát kortyolgatnak, zöldsmoothie-t isznak; és még a gyerekek sem maradnak ki – a tej, a kakaó, a forró csokoládé vagy a gyümölcsturmix is lehet választás. És a csapvíz sem kizárt.

Fika: Kávéillatban Svédország

A fika fogyasztástól függetlenül jó alkalom arra, hogy a svédek akár naponta többször megállítsák az időt, kilépjenek a feladathelyzetükből és feltöltődjenek. A kávézás alatt a munkahelyi kapcsolataikba személyesebb témát vihetnek, beszélhetnek a fredagsmys-ről, a péntek esti elfoglaltságaikról, a hétvégi programjaikról és még a szerelmi életükről is. Olyan munkatársaknak is alkalmuk nyílik így a kontaktra, akik más részlegen vannak, a szorosan együtt dolgozók pedig kötetlenebbül ötletelhetnek egy-egy feladaton. A magánéletben is más perspektívába kerülhet a fika során egy-egy beszélgetés.

Arról, hogy mit választanak a svédek a fekete mellé, alakíthatják a nemzeti tradíciók, a regionális hagyományok, a munkahelyi, a baráti és a családi szokások, az évszakok, az aktuális események, még az ünnepek is. Már messze van az az idő, amikor a háziasszonyok hétféle süteményt kínáltak egy fika meghíváson.

Vannak trendek, egy időben sláger volt a különféle töltelékkel készült muffinok, máskor az amerikai gofri vagy a hagyományos palacsinta, nem is olyan rég még a francia macaron. Jelenleg a liszt nélkül készült sütemények, és tortaszeletek mennek. A pisztácia, mint hozzávaló ott is divat, a kávéban és a desszertben egyaránt. Hangsúlyt kap az egészség is, így a kávé kísérőjeként nem csak klasszikus péksüteményeket és tortákat kínálnak. Egyre szélesedik a választék a müzli, a teljes kiőrlésű gabonákból készült pékáruk, a vegán sütemények és a zöldturmixok kínálatában, van ahol taco is van a kávéhoz, illetve a macha tea is gyakori a kávé helyett. Továbbá sok helyen fontos a pörkölés, az újhullámos mokkakínálat a fair trade kávézást is erősíti.

Reggel, délben, este

A kávé, és amit mellé fogyasztanak, szimplán napszaktól függően is változhat. Egy napon belül többféle kávét is fogyasztanak, az édes vagy éppen a sós kísérő mellé. Egy kedves svéd barátom egy átlagos szerdai kávéfogyasztási napját így mesélte el:

– Még otthon ittam egy filteresen főzött hosszú kávét, fahéjas zsemlét (kannelbulle) ettem mellé, de ez kivételes volt, gyakoribb a zabkása, vagy knäckebrödöt vajjal, sajttal és uborkával. A délelőtti fika-nál az eszpresszóhoz bekaptam egy garnélarákos szendvicset a kantinban, délután hazafelé a munkatársakkal beültem egy kávézóba, ahol a kapucsínóhoz rendeltem egy Kladkakka-t, az esti kávéhoz otthon, amit vacsora után iszom, úgy tíz körül, ettem pár kocka Malibou csokit, bár gyakrabban iszom újabban egy teát valamilyen keksszel, amíg megbeszélem a feleségemmel a másnapot, vagy ökörködöm a gyerekekkel a lefekvésük előtt.

Süteménynapok

Egyszerűbb lehet a választás akkor, amikor éppen valamelyik süteménynek ünnepnapja van. Például február 3-án a Morotskaka, a répatorta napja. A reszelt sárgarépából és lisztből készült kevert tésztájú alapot, sajtkrémmel töltik. A répatortát sokan választják év közben is a kávéhoz, ahogyan a háziasszonyok is szívesen sütik otthon.

Május 11-én ünneplik a kókuszgolyót, amit a svédek inkább csokigolyónak neveznek. A Chokladbollar napján a zabpehelyből, kávéból és kakaóból gyúrt, kókuszba hempergetett golyóké a főszerep a fikán. Hiába, Svédországban a finomságok is érdemelnek némi figyelmet.

Fordítva is megesik, hogy egy ünnephez társul valamilyen édesség. A sáfránnyal sárgára színezett sütemények Luca napja környékén kapnak érdeklődést a fika alkalmával. A legnépszerűbb a Lusekatt, a Luca macskája nevű péksütemény. A sáfrányos kelttésztából, bekunkorodó cicafarokra formázott, macskaszemeket mazsolával ábrázolt finomságot újabban kardamommal ízesítve fehér színűre is sütnek.

Fika a szabadban

Svédországban bárhol adhatunk helyet a fika-nak. Legyen szó metropoliszról vagy tengerparti településről, kávézók, pékségek és cukrászdák széles választékát találjuk mindenhol, ahol elmerülhetünk a svéd fika szokásában. De az is gyakori, hogy termoszban viszik magukkal a svédek a feketét, amit egy padon, egy sziklán vagy pokrócon a földön ülve költenek el a szabad ég alatt.

Nekem is van több emlékem a gyerekkoromból, az egyik egy stockholmi szigetről, ahol több órát töltöttünk. Fürödtünk, napoztunk a parton, áfonyát szedtünk az erdőben, bográcsban főztünk, és a felnőttek ráérősen kávéztak a kompkikötő egyik éttermében, míg mi gyerekek valami csíntalansággal foglaltuk el magunkat, nyakig maszatosan a lila áfonyától, amit nem győztünk magunkba tömni.

Meghatározó kinti fika élményeim egyike az is, amikor az apukám egy hajnali horgászatkor, a sikeres fogás után, elővarázsolt egy termoszt a hátitáskájából, hogy nyugodtan megigyon egy kávét a tó partján, míg én a testvéremmel forgattuk a grillre rakott halakat. Rajtunk kívül egy lélek nem járt éppen arra, csend volt és végtelen béke, és bár még nem kávéztam pontosan éreztem, ez a tökéletes fikatid – kávéidő.

Fika a szabadban


Svédország legfinomabb fikasüteményei

A fika tényleg nemcsak az ételekről és italokról szól, hanem a helyi kultúrák és hagyományok megéléséről is. A különböző régiók saját ízlésüknek megfelelően formálják a kávézás élményét, tükrözve ezzel a helyi szokásokat és ízeket.

Például Örebro megyében különösen advent idején népszerűek a Pepparkakor gyömbéres keksz, ami a magyar mézeskalácsra emlékeztet. Nemcsak Valentin-nap környékén, hanem az egész évben kapható Vaniljhjärtan – a vaníliás szív, amelyek közösségi alkalmakon és családi fika során kerül elő. Az omlós tésztából készülő süteménybe vaníliakrémet töltenek, és porcukorral szórják.

Nem csak a fővárosban, hanem az egész országban népszerű a már említett Kannelbulle. Stockholmban nem csak klasszikus kávézókban és cukrászdákban kaphatók, hanem a szupermarketekben és kioszokban is. Kedvelt még, az 1920-as évek háztartási gépére hasonlító Porszívó sütemény – Dammsugare, ami egy puncsos roló. Magyarországon mindkettőt megkóstolhatjuk az IKEA-ban.

Ahogyan a klasszikus fika sütemények közé tartozó a Prinsesstårta-t is. Magyarra Hercegnő tortának fordítható. Málnalekvárral vékonyan megkent piskótalapból, vaníliás-tejszínes krémből, és marcipánfedésből áll. A hétköznapokon általában zöld színű, születésnapokon rózsaszín, húsvétkor pedig sárga a marcipán a tetején, Halloweenkor narancssárga „tökökkel” is találkozhatunk a cukrászdákban.

Göteborg-ban és környékén gyakori, hogy valamilyen pitét szolgálnak fel, például valamiilyen bärpaj. azaz bogyós pitét, ami gyakran áfonyás, ribizlis, egreses vagy epres változatot takar. Göteborg-ban számos hangulatos kávézó található, amelyek a helyi ízekre specializálódtak, és szuper ügyesek az újhullámos, sepciality kávé területén. Említést érdemel a Cafe Husarenben kapható, Svédország legnagyobb fahéjas zsemléje is, ami a Haga negyed után a Hagabulle nevet kapta. Állítólag, még egy nagyétvágyú emberen is könnyen kifoghat, olyan nagy ez a fehéjas sütemény.


Perec, rénszarvashús és kávésajt

Göteborg városától nem messze fekszik a Fika fővárosának kinevezett Alingsås, ahol számtalan kávézót fedezhetünk fel, és találkozhatunk olyan fikadesszerttel, mint a Pariservåfflor. A Francia vagy Párizsi gofri egy citromos vajkrémmel töltött leveles tésztából készült sütemény, porcukorral szórva. Ugyanitt ízlelhetjük meg a húsgombócos szendvicset, amit Köttbullar (húsgombóc) zsemlében, céklasalátával szervíroznak szintén a kávéhoz.

A különleges fikasütemények közé tartozik a régióban egyedülálló Läckökringlor is, egy édes tésztájú perec, amit mandulamasszával és baracklekvárral töltenek, mogyoróval szórnak és cukormázzal díszítenek. A perec nem csak azért különleges, mert édes, hanem mert nagyon kiadós is, bő adag kávé dukál hozzá. Az eredeti recep Folke Karlsson cukrászmester munkája, amit az ausztriai és svájci tanulmányi útja során alkotott. Lindköping városában kóstolhatjuk meg a perecet, a White Guid besorolású Rådhuskonditoriet-ben. Az 1676 óta városházaként működő impozáns faépületben működő cukrászda, a hivatal svéd nevét viseli.

Északabbra, a Dalarna megyei Rättvikben kóstolhatjuk meg a Tuttult, egy puha lapos kenyeret, amit különféle édes és sós öntettel megkenve tekernek fel. A Tuttul máshol Tunnbröd néven ismert. Rättvikben biokávéval vagy házi készítésű gyümölcslével tálalják. Egészen északon, Lappföldön a Kaffetåren hagyományának tisztelhetünk, amikor a kávéba szárított rénszarvas hús és úgynevezett kávésajt kerül.

Tudtad? Budapest a svéd kávésütemények kínálatában

Befejezésül pedig megemlíteném a Budapestbakelse elnevezésű desszertet, amiről mi magyarok nemigen hallottunk még. Ami nem is meglepő, mert hazánkhoz vajmi köze van. A süteményt az 1950-es években Nils Johan Lindström svéd cukrász talált ki, állítólag a diós Eszterházy-szelet ihlette meg. A Budapestbakelse alapját a mogyorós habcsók adja, amit tejszínhabbal és mandarinnal vagy eperrel töltenek. Ízre kissé hasonlít a Pavlovára. A választott gyümölccsel a sütemény tetejét is díszítik. A tekercset Svédország számos cukrászdájában megkóstolhatjuk a kávénk mellé.

Köszönjük, hogy végigolvastad a cikkünket, kérjük osszd meg velünk a saját fikaélményedet! Meséld el, melyik a kedvenc kávéd, mit szeretsz a kávéhoz fogyasztani, hol ittad a számodra legérdekesebb feketét? Várjuk leveledet az info@lagomneked.hu-ra.

Fotó: SGBleicher

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük