A hagyományszerető és egyszerűségre törekvő svédek étlapján gyakran szerepelnek különféle gyökérzöldségek. Levesben, húsok mellé köretként vagy önmagukban valamilyen szósszal. Édességet is készítenek belőle, például répatortát. Aminek nem is nagyon lehet ellenállni. 

Sok élelmiszertörténész véli úgy, a répatorta receptje a répából készült északi édességből, a sárgarépapudingból nőtte ki magát. Az északi és angolszász országokban a középkorban gyakran fogyasztották, akkor, amikor a cukor és az édesítőszerek nagyon drágák voltak. A sárgarépát önmagában is használták a cukor helyettesítésére. Svédországban amúgy is adottak a gyökérzöldségek, így nem véletlenül fogyasztják szívesen.

A sárgarépatortának amúgy külön napja is van Svédországban, pontosan február 3-ra esik. Jó étvágyat kívánunk!

Répapuding

A répapuding készülhet sósan vagy édesen is.

3 közepes méretű sárgarépa, lereszelve

3/4 dl mazsola

3,5 dl (rizs)tej

1/4 teáskanál apróra vágott friss gyömbér

3 evőkanál tápióka vagy rizsliszt
1/2 kk vaníliaőrlemény vagy egy csomag vaníliás cukor

Az összes hozzávalót egy közepes lábasban összekeverjük. Gyakran kevergetve főzzük alacsony lángon körülbelül 15 percig, vagy amíg a sárgarépa megpuhul, és a folyadék nagy része elpárolog. Ezután tegyük át a keverék felét egy turmixgépbe, és törjük simára. Öntsük vissza a keveréket az edénybe, és keverjük össze. Forrón vagy tálakba rakva kihűtve tálaljuk.

Sajtkrémes répatorta (gluténmentesen is)

 

4 dl reszelt répa 
3 tojás
2 dl cukor
3 ek repceolaj vagy napraforgó olaj
4 dl búzaliszt vagy 3,5 dl gluténmentes liszt, mi Schär B- lisztet használtunk
1 tk (gluténmentes) sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 tk  őrölt kardamom vagy fahéj
2 tk vaníliás cukor

Sajtkrém: 
200 gramm natúr Philadelphia sajtkrém
1 dl porcukor
1/2 tk vaníliaőrlemény vagy 1 tk vaníliacukor 
2 ek citromlé

Díszítés: 

0,5 dl pirított fenyőmag vagy 1 dl pirított mandulaszelet vagy 1 sárgarépa lereszelve

Megpucoljuk és lereszeljük a sárgarépát. A sütőt előmelegítjük 175 ºC -ra. 
Vajjal kikenjük a tortaformát (26 cm-es)
A tojást habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk az olajat és a reszelt gyökérzöldséget. 
Alaposan összekeverjük, majd a fűszerekkel is összedolgozzuk. 
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával, és a tojásos-cukros-répás keverékhez adjuk. 
Puha, kissé folyós tésztát kell kapnunk. 
Mintegy 45-50 perc alatt készre sütjük.
Próbáltuk búza és gluténmentes liszttel is. Mindkettő nagyon finom. Piskótaszerű tésztát kapunk a végén.
Rácson hagyjuk kihűlni. 

A sajtmáz:
Az összes hozzávalót alaposan összekeverjük, és a kihűlt tortára kenjük, megszórjuk a tetszőleges díszítőanyaggal vagy natúran a hűtőbe tesszük megdermedni.
(Ha kibírjuk. Eláruljuk, olyan is volt, hogy a még langyosra hűlt tészta tetejére kentük a sajtkrémet és úgy azonnal ettük. Langyosan is finom!)

Sárgarépatorta türelmetlenül: Még a sajtkrémnek sem volt ideje megdermedni, az épphogy langyosra hűlt tészta tetején

 

Az eredeti svéd recept az Alla Hjärtans recept könyvből.

 

Forrás: Alla Hjärtans recept című könyv és ITT