A Luca macskája adventi süteményt tipikusan Luca napján, december 13-án készítik a svédek. A hagyományosan sáfránnyal ízesített kelt tészta, a legújabb trend szerint nem sárgás, hanem fehéresebb színt kap, az ízét pedig a kardamom adja. Ugyanakkor a jellegzetes macskafarok alak és a mazsolaszemek elmaradhatatlanok.

A fehér színű Luca macskájával először egy fórumon találkoztam, ahol egy anyuka elmondása szerint, azért süti kardamommal a Lussekaten vagy a Lussebullar Luca-napi süteményeket, mert a kislánya nem szereti a sáfrányt. Teljesen jogos kifogás szerintem. Később pedig az ICA élelmiszer üzletlánc honlapján is találtam egy Fehér Luca macskája receptet.

Ma pedig elkészítettem én is, gluténmentes változatban így:

A fehér színű Luca macskája hozzávalók:

12-15 darabhoz

8 dkg laktózmentes vaj
2,5 dl laktózmentes tej
50 g élesztő
1 dl laktózmentes tejföl (10%)
1 kk kardamom
1 tojás
10 dkg cukor
1 teáskanál sót
mintegy 60 dkg Nutri free Mix Per Dolci vagy Schär Mix It!

Tetejére: mazsola és 1 tojás

Elkészítés:

1 dl langyos tejben vagy 1 dl sütőruman áztassuk be 30-242 szem mazsolát.
Egy mély tálban keverjük össze a langyos tejet az olvasztott vajjal és tegyük hozzá az élesztőt. Adjuk hozzá a tejfölt, a kardamomot, a cukrot, a tojást és a sót. Adjuk hozzá a lisztet és dolgozzuk ki finoman a tésztát. 
Hagyjuk lefedve szoba hőmérsékleten körülbelül 60 percig pihenni.
Később a kilisztezett nyújtódeszkán gyúrjuk át kézzel. Formázzuk meg a süteményeket, nyomjuk bele a leszűrt, lecsepegtetett mazsolákat, kelesszük lefedve mintegy negyedóráig, majd kenjük át egy felvert tojással. Csaknem 8-10 percen keresztül süssük készre 225 ° C-on.


A gluténmentes sáfrányos receptet ITT találod meg a testvérmagazinunkban, ha pedig búzából sütnéd ITT találsz receptet, amibe ha nem akarsz sáfrányt, akkor fele arányban kardamomot használj.

A fehér színű kardamomos és a sárga sáfrányos Luca macskája sütés előtt
A fehér színű kardamomos és a sárga sáfrányos Luca macskája. A sáfrányosban látszanak a vörös fűszercsíkok

Fotók: A szerző sajátja

Pont jó programok 24 napon át. Csempéssz be a Lagom Adventi Kalendárum segítségével egy- egy apróságot, amivel közelebb kerülhetsz a karácsony hangulatához!

Meríts programötleteket a kalendáriumból, olvasd el az azokhoz kínált cikkeinket, és ha van kedved, akkor játssz velünk a következő módon:

Hasonlóan a Bingó játékainkhoz: Küldj egy fotót arról, neked melyik volt a kedvenced és hogyan valósítottad azt meg! 

Részletek az Adventi Kalendáriumban: