Egyre több ételnek van saját napja, a svédek tartják a fahéjas sütemény napot, a semla napot vagy éppen a gofri napot, ez utóbbi március 25-én volt. Az április 4-ei sárgarépa napot is a svédeknek tulajdonítja a világ, akik az egészséges étkezés terjesztésének módját látták az ünneplésben, amikor 2003-ban elindították.

A legtöbb sárgarépát Angliában és Franciaországban eszik, de a 3. helyen Svédország áll! Évente körülbelül 65 kiló zöldséget esznek meg a svédek, ebből a sárgarépa bő 11 kilót tesz ki! Így nem is meglepő, hogy külön napot szenteltek a sárgarépának. A sárgarépa nagy mennyiségben tartalmaz karotint, az A-vitamin előanyagát, amely jót tesz a szemnek, a bőrnek, a hajnak és a körmöknek.

Napi fél kiló zöldség-gyümölcs

A Svéd Élelmiszerügynökség azt ajánlja (amit mi magyarok is nyugodtan megfogadhatunk), hogy a felnőttek naponta körülbelül 500 gramm gyümölcsöt és zöldséget egyenek – körülbelül a fele gyümölcs és fele zöldség arányban. Egy napi adag lehet például három gyümölcs és két nagy marék zöldség. Akkor jó, ha a zöldségfélék fele nem puha mint a paradicsom vagy a paprika, nem könnyen rágható, hanem inkább kemény, mint például a sárgarépa, brokkoli, káposzta, és bátran válasszunk frisset és fagyasztottat egyaránt! De a legjobb a nyers zöldség lenne.

Jó hír, a sárgarépából nem lehet túl sokat enni, ne féljünk attól, hogy beszíneződik tőle a bőrünk, mert annyi sárgarépát úgysem tudunk egyszerre megenni.

És, mennyit egyen egy kisgyermek? Egy átlagos, 100 g-os sárgarépa biztosítja a kisgyerekek napi A-vitamin szükségletét. A nyurga kamaszok a dupláját is megehetik egy nap.

Ha szeretnél még többet megtudni a sárgarépából, olvasd el EZT a cikkünket a másik magazinunkban.

Sárgarépa levesben, salátában, köretben és süteményként is

A sárgarépát tényleg szeretik a svédek. Étlapjukon gyakran szerepelnek különféle gyökérzöldségek. Levesben, húsok mellé köretként vagy önmagukban valamilyen szósszal. Édességet is készítenek belőle, például répatortát. Aminek nem is nagyon lehet ellenállni. A répatorta receptjét korábban megosztottuk ITT.

Most egy egyszerű és újszerű levessel érkeztünk a világnapra:

Sárgarépa és burgonya krémleves kókusztejjel, quesadilla-val tálalva

Hozzávalók a leveshez
500 g sárgarépa
1 sült krumpli
1 sárga hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 tk fűszerpaprika
1 evőkanál olaj
8 dl zöldségalaplé (leveskockából készítve is jó)
400 ml kókusztej
1/2 csomag metélőhagyma vagy újhagyma
1 lime

fekete bors

Quesadilla
1 csomagoljon kukoricaszemet (egyenként 150 g)
4 nagy tortilla kenyér
150 g reszelt sajt
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

Hámozzuk meg a sárgarépát, a burgonyát, a hagymát és a fokhagymát.

A zöldségeket vágjuk apró kockákra. Egy serpenyőben pirítsuk meg az olajon a sárgarépát, a hagymát, a fokhagymát, szórjuk meg a paprikával és forgassuk meg benne a zöldségeket. Adjuk hozzá a burgonyát, a zöldséglevest és a kókusztejet. Forraljuk fel, és fedővel hagyjuk a levest főni körülbelül 15 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak.

A metélőhagymát vágjuk apróra.

Turmixgépben vagy robotgépben turmixoljuk simára a levest. Lime levével és sóval, borssal ízesítjük.

Quesadilla

Csepegtessük le a kukoricát. A tortilla lapok felét szórjuk meg kukoricával és sajttal. Sózzuk, borsozzuk. Hajtsuk össze a töltött tortilla lapokat félbe.

Majd egy serpenyőben, olívaolajon, oldalanként körülbelül 1-1 percig pirítsuk át.

A levest metélőhagymával, esetleg még egy kis fekete borssal megkenjük, és quesadillával tálaljuk.

Forrás: ITT
Fotó: Pexels
Recept és fotó: Ica.se