Lust, annyit tesz svédül: vágy. Egy meglehetősen fontos fogalom. Függetlenül attól, hogy svédek vagyunk vagy magyarok. Nők vagy férfiak. Ahogyan a kortól is független. De a Lust, magyarul Szexi svédek című sorozatban a svéd, negyvenen nők vágyairól beszélnek leginkább. És valamennyire a svéd férfiakéról is. Négy nő életén keresztül. Stockholmban. Nevettünk és elgondolkodtunk. A felhozott problémákat mi magyarok is ismerjük. Sorozatajánlónkat olvashatják.

A felnőtt emberi kapcsolatok megélése sehol, egyik országban, egyik népnek sem egyszerű(bb). Svédországban sem, ahol a lagom életfelfogás egyfajta mankót ad a boldoguláshoz. A lagom, annyit jelent: pont jó, vagyis középutat a két véglet között. Legyen szó a munkáról, a pihenésről, az evésről, a szórakozásról vagy a tanulásról.

Kivételt képez talán a szex, vagy talán az sem? Talánpont az okozza a problémát, hogy kordában akarnák tartani a vágyaikat? Egyáltalán szabad, lehet, kell, szükséges, hogy szabályozzuk a vágyunkat, a szenvedélyünket? Ezekről a kérdésekről szól az HBO Max új sorozata a Lust, magyar címén a Szexi svédek. 

A szexi svédek

A Szexi svédek sorozatban négy nőt ismerhetünk meg, akik a maguk módján válaszolják és oldják meg a szexszel kapcsolatos kérdéseiket és problémáikat. Olyanokat, amiket a magyar negyvenes nők is jól ismerhetnek.  

Főszereplője Sofia Helen, aki nem csak szerepelt, hanem a kamera másik oldalán a sorozat elkészítésében is részt vett, így nyilatkozott a Svéd Rádió délelőtti műsorában a P3-ban: – Felismertük, hogy 40 év felett nehéz a szexről beszélni, miközben belemerülünk abba a narratívába, hogy olyan partnerrel kell együtt lennünk, aki az egész életünket fantasztikussá teszi, minden tekintetben, ami teljesen irreális, ezért készítettük ezt a sorozatot.

Lehet időzíteni a szenvedélyt?

A nyolc fél órás epizódból álló svéd dráma-vígjáték sorozatban a nők szexuális problémái mellett a férfiak szexuális problémái is felvetődnek. Nem véletlenül. Hiszen az életkor mind a két nem esetében nagyban befolyásolja a libidó görbét, ami nincs párhuzamban egymással.

Hiszen, míg a férfiaknál a szexuális aktivitás a húszas és harmincas évük között tetőzik, majd hanyatlásnak indul, addig a nők szexuális vágya éppen ellenkezőleg csak a húszas éveikben kezd növekedni, és 30-40 éves koruk között emelkedik meg meredeken egészen a menopauzáig. Ez a különbözőség már önmagában okot adhat arra, hogy két ember egy hosszú párkapcsolatban ne legyen  mindig szinkronban egymással. 

A Szexi svédek című sorozatban négy, csaknem egykorú, barátnőt ismerhetünk meg különböző életszakaszukban. Ketten közülük testvérek is. Négyen nagyjából mindent tudnak egymásról, ha másért nem, akkor azért, mert semmi nem marad előttük titokban. A sorozatból kiderül, a nők ugyan megbeszélik egymással a szexuális életüket, de titkolózva és eltorzítva a valóságot, úgy, hogy az jobban igazodjon a magukról alkotott képhez. Olyan képhez, amiben a nő boldogabbnak és sikeresebbnek látja önmagát, mint amilyen a valóságban.

A barátnők

Mi a helyzet a svéd középkorú nők szexuális helyzetével?

Ez az a kérdés, ami nyugtalanítja a svédeket. Lorenzo Andersson (Jacob Ericksson) egészségügyi minisztert mindenképpen. Éppen ezért, az ő indítványára a Közegészségügyi Hivatal felmérést végez a kérdésben. Ennek vezető generalista kutatója Anette Karlsson Sanchezt (Sofia Helin).

Anette egy fiatal felnőtt lány édesanyja, aki, bár a negyvenes nők szexualitásáról kutat, a saját szexuális életében több hónapos űr tátong, mert a férjének Andres (Danilo Bejarano) építőmérnöknek nincs késztetése a szexre. Másra sem. Andreas két éve van betegállományban elektroérzékenység miatt. A hangrendszerek érdeklik egyedül. 

Anette nővére Martina (Elin Karin Klinga), író, aki a szintén író volt férjével Haralddal és annak új barátnőjével  Beatrice-vel lakik egy fedél alatt. A ház földre ragasztott szalagokkal van két részre osztva, míg Martina és Harald nem tudnak anyagilag megegyezni. Illetve addig, míg Martina, nem teszi tönkre Harald  kapcsolatát Beatrice-vel, hogy újra összejöjjön vele. Martina egyébiránt menopauzában szenved, folyton melege van és állandóan szomjas. 

Nadia (Anja Lundqvist) és férje Rasmus (Johan Widerberg) szoros napirendet követve élnek szexuális kapcsolatot, amiben törekednek a lagomra. Vagyis legyen az együttlétük színes és mindkettőjüknek igazságosan kielégítő. Kapcsolatukba, a három fiúgyermekükön túl, Rasmus  halas-gyümölcsös Start Up-ja rondít bele. A hűtőjük tele van olyan undorító és furcsa halakkal, aminek Nadia a nevét se ismeri. Nadia össze is szűri a levet a bokszedzőjével, aki nem mellesleg bűnöző. 

Ellen (Julia Dufvenius) egyedülálló nő, egy autókereskedésben dolgozik értékesítőként a szingli osztályon, míg a korára hivatkozva át nem teszik a családi részlegbe értékesíteni, ahol alig tölt el pár napot és kirúgják. Miután a tesztautó kamerája rögzíti egy út során, hogy szexuális viszonyt kezd az egyik ügyféllel, Torke-val, akit nem mellékesen még iskoláskorából ismer. 

A barátnők és partnereik


Amit a svédektől tanulhatunk

Tudni és be is látni, hogy a szexhez alapvetően két emberre van szükség, az sokszor nehéz ügy. A sorozat rámutat arra, hogy a szenvedélyt időzíteni ugyan nem lehet, de alakítani szükséges.

Magyar nézőként például feltűnhet, hogy párkapcsolati vagy szexuálterapeutához Svédországban segítségért fordulni nem tűnik kérdésnek. Nincs olyan, hogy a nő vagy a férfi nem akarna elmenni. Ha egyike vagy másika felismeri önmagában, hogy boldogtalan, mert a házasságából hiányzik valami, akkor együtt kell tenniük azért, hogy mindketten jól érezzék magukat. 

Ugyanakkor azt is megmutatja a sorozat, hogy várni a sült galambot arra, hogy a másik megteszi a kezdő lépést, nem elég. Helyette, ha már felismertük magunkban, hogy igényünk és szükségünk lenne változtatni a meglévő szexuális szokásaikon, akkor az első lépést azzal kell megtennünk, ha ezt a (hiány)érzetünket a másikkal is tudatjuk.  Így akár abban is lehet változást hozni, hogy újra legyen szexualitás, intimitás két ember között, akárcsak Anette és Anders esetében.

A szexi svédek sorozatban a negyvenes éveikben járó nők nem titkolják el a szexuális vágyaikat, amitől egyre bátrabbakká válnak és végül kilépnek a saját bezártságukból. Miközben olyan kínos dolgokon esnek át, amik könnyen előfordulhatnak velünk nézőkkel is.

Ezeken a jeleneteken elcsodálkozhatunk, de akár nevethetünk is. Miközben kaphatunk hozzá egy olyan felszabadító aha érzést is, hogy jé, ha az velük megtörténhetett, akkor voltaképpen az teljesen normális, ha mi is hasonlót élünk meg, esünk át. A vágyról, ezután a sorozat után már nem lehet kérdés, beszélni kell. 


Kép: © Pär Bäckstrand/HBO Nordic AB