Ahogy a hosszú téli hónapok lassan átadják a helyüket a melegebb időnek, a napsütésnek és az újraéledő természetnek, úgy mi magunk is egyre jobban felélénkülünk. Megmutatjuk hogyan teremthetünk egy könnyed és tiszta atmoszférát az otthonunkba lagom módra.

A tavasz tökéletes alkalom arra, hogy új ruhába öltöztessük az otthonunkat. Felfrissítsük a környezetünket úgy, hogy elengedjük a téli, elzárkózó hangulatú lakberendezési tárgyakat, és üdvözöljük helyettük azokat a könnyed és lelkesítő megoldásokat, amelyek frissességet és életteliséget visznek a környezetünkbe. A svédek a rendszerezésben, a lakberendezésben nagyon otthon vannak. Talán, mert különösen kiegyensúlyozottan gondolkodnak ebben is. Csak az vegye körül őket, amire vagy szükségük van, praktikus vagy szép. És semmiből sem kell túl bonyolult, túl harsány vagy túl sok. A tavaszvárás sem egy olyan dolog, amiből faksznit kellene csinálni. Az otthon üdébbé tétele, a rendrakás, a takarítás része a jóllétnek.

Gallyak, ágak

Bár egyre több időt tölthetünk kint a szabadban, a természetet így is magunkkal vihetjük az otthonunkba. Különösen akkor, ha sok időt töltünk odahat, mert például home office-ban vagy saját kisvállalkozásunkban dolgozunk, kisgyermekeink vannak, vagy már a nyugdíjas éveinket töltjük. A svédek különösen ügyesek abban, hogyan vigyék haza a természetet a lakásba, gondoljunk csak a gyönyörű tapétáikra.

Ha friss virágot még csak módjával tudunk szedni, a környékünkön növő fákról vághatunk le csupasz ágakat, vásárolhatunk a helyi virágosnál vagy kérjünk olyan ismerőseinktől, akik a saját gyümölcsfáikat most úgyis megmetszik. Tegyük a gallyakat, ágakat vázába, és figyeljük ahogy a bimbók virágot bontanak rajtuk. Ha úgy tetszik lefújhatjuk az ágakat csillámporral, színes festékkel, vagy szalagokat, égősort, apró díszeket tehetünk rájuk.

Tavaszvárás barkával: A fűzfa tavaszi ága, a barka hazánkban is népszerű zöld Fotó: Lagom Neked Magazin

Beltéri konyhakert

Válasszunk egy olyan helyet a lakásban, ahol van elegendő természetes fény. Az ablakok közelében vagy egy világos sarokban ideális lehetőség lehet. Használhatjuk a belső ablakpárkányt, egy kis asztalt vagy virágtartó ládát is. Ültessünk magról vagy vásároljunk néhány cserepes fűszernövényt. Bazsalikomot, rozmaringot, mentát, oregánót, petrezselymet, kakukkfüvet vagy éppen koriandert. Persze olyan fűszernövényeket válogassunk össze, amilyeneket el is használunk.

Zöldfűszerek a konyhapulton, az ablakon vagy egy kis asztalkán már a tavaszi hangulatot erősítik

Letisztultság és könnyedség

A tavaszi hangulatot leginkább a minimalizmussal és a letisztultsággal fejezhetjük ki. Szabaduljunk meg a súlyos, meleg takaróktól és sötét, mély színű díszpárnáktól, a nehéz függönyöktől. Vegyék át a helyüket a könnyebb, légiesebb anyagok és kiegészítők, amelyek tágasabb, frissebb és világosabb érzetet kölcsönöznek a térnek. Maradjunk az otthonunk saját színeinél és mintáinál, de válasszuk a világosabbakat. Például, ha a sötét kék nálunk az uralkodó szín, akkor tegyünk hozzá világosabb kéket, drappot vagy fehéret. Bársony helyett selyem vagy pamut anyagokat. A tavaszvárás során akár a képeket is kicserélhetjük a komódon, a keret marad, de már a nyári élményeinkről szóló fotókat tesszük bele az őszi, karácsonyi helyett.

Az élénk, világos színek tavaszi és üde hangulatot kölcsönöznek az otthonunknak

Tisztaság, rendszerezettség

A tavasz a tökéletes időszak a nagytakarításra és a lakás rendezésére. Sokan ezt az időszakot arra használják, hogy megszabaduljanak a felesleges tárgyaktól és felfrissítsék a lakást. Rendezett, tiszta környezetben könnyebb érezni a tavasz beköszöntését és az új kezdetek lehetőségét. Helyiségről helyiségre haladva kiszortírozhatjuk a fiókokat, polcokat, rekeszeket. Letakaríthatjuk a bútorokat, megpucolhatjuk az ajtókat és ablakokat is. A frissen takarított otthon illata is a tavasz hangulatát emeli.

Az otthonunk tavaszi nagytakarításával a saját gondolatainkat is tisztázhatjuk. Hogyan szeretnénk élni, milyen tárgyakra van szükségünk Fotó: Struktur och inredning

Üde zöldek

A tavaszt egyértelműen a frissen vágott virágok jelentik. A svédek januárban és februárban a Hollandiából érkező tulipánokat kedvelik leginkább, március-áprilisban viszont szívesen visznek haza nárciszt, jácintot és krókuszt. Kifejezetten üdének mutatkoznak ezek a tavaszi virágok akkor, ha üvegedénybe tesszük át őket, a láthatjuk a gyökerüket is.

A tavaszi hagymás virágok üvegedényekben üde megjelenést nyújtanak. Egyszerűek és szépek Fotó: Helena Lyth

Tavaszvárás virágos ruhákkal

A tavasz hangulatába nem csak az otthonunkat, hanem saját magunkat is öltöztethetjük. Viseljünk egyre világosabb ruhát, pulóvert, kabátot, cipőt és más kiegészítőt. Ha már az előszobában is világosabb darabokat látunk, jobban érezzük magunkat.

Viselhetünk világosabb vagy színesebb, mintás virágos ruhákat is a tavasz jegyében. Például a Fika kávészünetben Fotó: Alexander Hall/imagebank.sweden.se

Fotó: iStock