Az advent a karácsonyra felkészülés időszaka: a megnyugvás, a meghittség, a szeretet és az adakozás lehetősége. A svéd lagom filozófiája és a karácsonyi adakozás kapcsolódhatnak egymáshoz, amennyiben szeretnénk jól adakozni.

Négy héten át vasárnapról vasárnapra sorban meggyújtjuk az adventi koszorú gyertyáit, melyek a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet szimbolizálják. Ebben az évben az utolsó gyertyagyújtás december 24-ére, szentestére esik. Addig pedig nem csak arra van időnk, hogy megnyugodjunk, az ünnepekre hangolódjunk, hanem arra is, hogy segítsünk másokon. Mások támogatása, segítése nemesebbé teszi a saját szívünket. Adakozzunk!

Adakozzunk

A legjobb módja az adakozásnak az, hogy kiválasztjuk azt a lehetőséget, ami leginkább illeszkedik az adott helyzethez, és megfelel a szándékainknak, elképzelésinknek. Minden kis gesztusnak is hatalmas jelentősége lehet azoknak, akik segítségre szorulnak. A segítségünk pedig nagyon sokféle lehet. Adakozhatunk nélkülöző, nehéz sorsú gyerekeknek, családoknak, segíthetünk az időseknek, betegeknek, akár bizonyos betegség típusú embereket támogatva, adakozhatunk az otthontalanoknak, támogathatjuk az állatokat.

Segíthetünk közvetlenül vagy közvetve. Az adakozás során fontos megfontolnunk, hogy az ajándékozásnak és segítségnyújtásnak a szándéka mindig a jóság és a támogatás legyen. És olyan mértékben ami nekünk nem okoz gondot, és amivel nem lépünk át egy bizonyos lélektani határt sem, hiszen, akinek segítünk, annak nem szabad rosszul éreznie magát, zavarba hoznunk. Az alapelvünk legyen az empátia, a tisztelet és a szeretet kifejezése. Ne feledjük, mindig fontos tiszteletben tartanunk a segített egyén méltóságát és személyes preferenciáit.

A lagom szerint érdemes minőségi dolgokra összpontosítani, és ez az adakozásra is vonatkozhat. Inkább válasszunk kevesebb, de jobb minőségű adományt, amely hosszú távon szerezhet örömet az ajándékozottnak.

Vásároljunk tartós élelmiszert

Próbáljunk meg tisztába kerülni az illető igényeivel, érdeklődéseivel és preferenciáival, hogy az ajándék vagy segítségnyújtás személyre szabott és hasznos legyen. Olykor érdemesebb nem közvetlenül, hanem közvetítetten adakozni: adjunk anonim módon, különösen, ha azt érezzük, hogy az illetőnek nem lenne kényelmes elfogadni nyíltan az adományt vagy segítséget.

A lagom értékei közé tartozik a fenntarthatóság. Próbáljunk fenntartható és környezetbarát adományt választani, például újrahasznosított vagy tartós termékeket.

A karácsonyi adakozásnak számos formája lehet. Adakozzunk tartós élelmiszert, mindennapos használati cikkeket, minőségi ruhákat, higiénia eszközöket, játékokat közvetve. A legismertebb adventhez, karácsonyhoz kötődő adományozási szervezet, program:

Élelmiszerbank

Lakóhelyünkhöz közeli rászorulóknak segíthetünk a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében. Az ország legnagyobb tartósélelmiszer-gyűjtő akciója 153 településen 356 áruházban 6500 önkéntessel van jelen.
Az akcióban részt vevő áruházak listája: https://bit.ly/aruhazlista2023
Részletek: https://www.elelmiszerbank.hu/

Cipősdoboz

  1. országos cipősdoboz akció indult idén 421 gyűjtőponton a Baptista Szeretetszolgálat gondoskodásában. A program célja, hogy minél több rászoruló gyermeket és családját karácsonyi meglepetésekkel segíthesse az adventi időszakban. Ennek érdekében szerte az országban több száz gyűjtőpont létesül, hogy a jótékonykodásra kész támogatókat fogadhassa, ajándékaikat összegyűjthesse.
    Részletek itt: https://ciposdoboz.hu/

Mikulásgyár

A MikulásGyár nem tesz különbséget ember és ember között, nem kérdezi, ki miért éhezik. Ha tud, segít, tekintet nélkül származásra, etnikumra, nemzetiségre, vallásra, nemre, életkorra. A MikulásGyár szellemisége a humánumból és a szolidaritásból fakad.
Gyűjtőpontok: https://mikulasgyar.hu/cikk/gyujtopontok__plazak
További részletek: https://mikulasgyar.hu/


Fotó: Vadreams/Canva

Pont jó programok 24 napon át. Csempéssz be a Lagom Adventi Kalendárum segítségével egy- egy apróságot, amivel közelebb kerülhetsz a karácsony hangulatához!

Meríts programötleteket a kalendáriumból, olvasd el az azokhoz kínált cikkeinket, és ha van kedved, akkor játssz velünk a következő módon:

Hasonlóan a Bingó játékainkhoz: Küldj egy fotót arról, neked melyik volt a kedvenced és hogyan valósítottad azt meg! 

Részletek az Adventi Kalendáriumban: