Ahogy a fák ágai deres fehér lepelbe burkolódznak, és az élő tavak befagynak, máris előkerülnek a korcsolyák, és a svédek a tavak és műjégpályák felé veszik az irányt. A korcsolyázás a tél egyik varázslatos szórakozása, amely nem csupán mozgásra késztet, hanem a természet szépségével is összehoz.

A fizikai aktivitás mindig is a svéd kultúrához tartozott. Svédországban az egészséges életmódhoz való általános hozzáállás a szabadtéri mozgás iránti szeretettel párosul. A svédek könnyen találnak tevékenységet minden hangulathoz és évszakhoz. A télhez is. Szeretnek sétálni a téli erdőben, sífutni, síelni, snowbordozni, jéghokizni vagy éppen horgászni egy befagyott tavon. Nem viccelek, Lyukat fúrnak a tóba, leülnek egy kis sámlira vagy rénszarvas bőrre, kávét isznak termoszból és türelmesen várnak a fogásra.

Ebben a cikkben a korcsolyázás öröméről és annak számtalan előnyéről írunk, miközben inspirálni igyekezünk téged arra, hogy élvezd a tél hűvös szabadtéri élményeit.

A korcsolyázás varázsa

A svédek körében a korcsolyázás népszerű és elterjedt kikapcsolódási forma. A téli hónapokban a befagyott tavak, folyók és műjégpályák kiváló lehetőséget kínálnak a korcsolyázásra.

Ezen kívül, számos városban rendeznek olyan téli sporteseményeket, amelyek középpontjában a korcsolyázás áll, és ahol az emberek együtt élvezhetik a téli időszakot.

Fontos megjegyezni, hogy a befagyott tavak és folyók használata a biztonság szempontjából mindig függ az időjárási körülményektől és a jég vastagságától. A svédek gyakran figyelnek a hivatalos biztonsági ajánlásokra, mielőtt elkezdenék a korcsolyázást a természetes vizeken.

Öleld át a szabadteret: a korcsolyázás előnyei

A korcsolyázásra valószínűleg nem gondolunk túl komolyan. Egy kikapcsolódási, szórakozási formának véljük. Holott a korcsolyázás nemcsak szórakoztat, de számos egészségügyi és érzelmi előnnyel is jár.

Először is a korcsolyázás egy remek kardioedzés, hatékonyan fejleszti az állóképességet, és erősíti a szív- és érrendszeri rendszert. Másrészt a friss levegőn való mozgás stimulálja a testet és felfrissíti az elmét.

A korcsolyázás során tett összpontosított egyensúlyozás kiválóan fejleszti a lábizmokat és a gerincet. A korcsolyázás természetes módon kihívást jelent más izomcsoportoknak is. Így segít az izomerősítésben és a test egészének kiegyensúlyozásában.

Továbbá a korcsolyázás egyben közösségi tevékenységet is jelent. A családdal, barátokkal való közös szórakozás és a sikeres korcsolyázás élménye emlékezetessé teszi a hideg napokat. A korcsolyázás azzal, hogy szabadtéri mozgás, a szeretteinkkel együtt töltjük, kint a szabadlevegőn, a természet közelségében, így összességében hozzájárul a stressz csökkentéséhez és a hangulatunk javításához.

És nem utolsó sorban a korcsolyázás egy kreatív kifejezési forma is lehet. Kísérletezhetünk új mozgásformákkal, fejleszthetjük a tudásunkat, táncolhatunk, kötözhetünk, ha bátrak vagyunk ugorhatunk is a saját stílusunkban.

A korcsolyázás varázsa hozzájárul a testi és lelki egészségünkhöz, ne hagyjuk ki advent idején sem. Menjünk ki a jégre, és élvezzük a téli időszak minden csodáját, miközben a korcsolyázás előnyeit is begyűjthetjük.

Érdemes megnézni, ahogyan a svéd influenszer Daniel Erik egy speciális korcsolyával megy a jégre

korcsolyázás a Kvarnsjön-tavon Lissma Huddingében, Stockholmtól délre. Forrás: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

Pont jó programok 24 napon át. Csempéssz be a Lagom Adventi Kalendárum segítségével egy- egy apróságot, amivel közelebb kerülhetsz a karácsony hangulatához!

Meríts programötleteket a kalendáriumból, olvasd el az azokhoz kínált cikkeinket, és ha van kedved, akkor játssz velünk a következő módon:

Hasonlóan a Bingó játékainkhoz: Küldj egy fotót arról, neked melyik volt a kedvenced és hogyan valósítottad azt meg! 

Részletek az Adventi Kalendáriumban

    Fotó: Ljungdalsfjällen