Az állandó rohanásban elfelejthetünk vizet inni, olyannyira, hogy folyamatosan valami ételért, nasiért nyúlunk, mert összetévesztjük a szomjúságot az éhséggel. Nem állíthatjuk, hogy a svédeknél nem olvashatunk olyan cikket a magazinokban, ami ugyanerről szól, de kétségtelen hogy van egy jó szokásuk, amivel legalább az étkezéskor pótolják a kimaradt vízmennyiséget.

Ez pedig nem más mint egy végtelenül egyszerű dolog: egy kancsó víz az asztalon. Amire napközben is bármikor rájárhatunk. Menjünk el egy IKEA áruházba, vagy nézzük meg az interneten az áruház kínálatát, nem egy féle vizes kancsót találunk náluk. Nem véletlenül. A svédeknél megannyi helyen látni, hogy az ebédlő asztalon kint áll egy kancsó víz. Nem üdítős palack, hanem egy kancsó tele vízzel. Ami, ha ott áll kint, észrevétlenül is ivásra csábít.

Az IKEA áruház kancsói igazán jópofák. Tulajdonképpen ugyanúgy vásárolhatjuk azokat akár vázának is, merthogy mi magunk dönthetjük el, hogy egy-egy vizes üveget mire használunk. Kancsónak vagy virágvázának:

Láthatjuk, megvásárolni egy vizes kancsót, tényleg nem tétel, valóban olcsón is megúszhatjuk a dolgot. Innentől kezdve nincs is más dolgunk, mint minden étkezésnél megtölteni friss vízzel, és elfelejteni azt a magyar szokásunkat, hogy evés közben nem iszunk.

Mert miért ne ihatnánk? Főleg étkezés előtt? Például, hogy előkészítsük a gyomrunkat az étkezéshez, és picit meg is töltsön bennünket, hogy ne akarjunk annyit enni – így a vonalainkra is vigyázhatunk. Ha az étkezést megszakítjuk egy-egy korty vízzel, még szívességet is teszünk a gyomrunknak azzal, hogy a megemésztendő ételt fellazítjuk. Tehát, ártani nem ártunk magunknak azzal, ha evés közben iszunk.

Továbbá azt is megtehetjük, hogy egész nap kint hagyjuk az asztalon a vizet, hogy szem előtt tartva kevésbé feledkezzünk el a vízfogyasztásról, amellett, hogy erre számos mobil applikációt is figyelmeztethet. Erről a Szoknya és Nadrág Magazinban írtunk korábban ITT.

Kép: Westend61