Jansson-csábítása nem más, mint egy nagyon krémes csőben sült krumpli hagymával és sprotnival. A klasszikus recept ugyanúgy éke a karácsonyi asztalnak, mint a húsvéti menünek, vagy más ünnepeknek. Elvehetetlen előnye, hogy az esemény előtt már néhány héttel előre elkészíthető, mert fagyasztás után sütve is nagyon finom.

Az egytálétel svéd neve: Janssons frestelse, ami annyit tesz Jansson-kísértése, vagy csábítása. Az ételnek több eredetismerete van, az egyik egy 1945-ben megjelent folyóiratban volt olvasható egy Jansson nevű családról, akik igencsak szűkében voltak az ételnek. Az egyik alkalommal, amikor nekik kellett megvendégelniük a többi gazdaságban élő családot, Janssonné egy nagy tál burgonyagratint főzött jobb híján sprotnival, és tejjel elkevert hagymával, ami végül kimondottan finomra sikeredett. A néphitben ezt az ételt nevezték el Jansson-kísértésének.

Az étel könnyen elkészíthető gluténmentes és laktóz vagy akár tejmentes formában is, a megfelelő alapanyagokra cserélve az allergéneket.

Hozzávalók

3 nagy sárga hagyma

másfél kg  burgonya

2 evőkanál vaj vagy margarin a sütéshez

100 g üveges sprotni filé

4 dl tejszín

2 dl tej

2 evőkanál zsemlemorzsa

3 evőkanál vaj vagy margarin még a tetejére

Ízlés szerint: tipikus „Janssons fűszerek” a mustár, a babér, a szegfűbors, a szegfűszeg és a gyömbér, amiket akár ki is hagyhatunk.

Jansson-kísértése gratin elkészítése

Állítsd a sütőt 175°C-ra.

Hámozd meg a hagymát és a burgonyát. 

Szeleteld fel vékonyan a hagymát, pirítsd meg egy serpenyőben.

A burgonyát szeleteld vékony csíkokra.

A burgonyát, a hagymát és a sprotnit rétegezd egymásra egy kivajazott, kb. 20 x 30 cm-es jénaiba. A sprotni levét tedd félre. Burgonyával kezd és fejezd be a rétegezést.

Egy külön lábosba öntsd össze a tejszínt és a tejet, forrald össze, majd öntsd rá a rakottasra, a sprotni levével együtt. Szórd meg a tetejét zsemlemorzsával, és fedd le. A sütő alsó részében 1 1/2-2 órán át süssed.

Fontos, hogy a gratint elkészülése után még sokáig hagyd a sütőben, hogy a burgonya valóban kész legyen, és a többi ízzel együtt összeforrjon, krémes legyen.

A Jansson-kísértése gratnit tényleg nagyon könnyű előre elkészíteni és lefagyasztani. A lefagyasztott gratint vedd elő a fagyasztóból és hagyd, hogy egy-másfél óra alatt kiolvadjon. Utána állítsd a sütőt 150˚C-ra. Öntsd fel a gratint további 1-2 dl tejszínnel, és szórd meg a tetejét zsemlemorzsával. Fedd le alufóliával, és melegítsd k a sütő közepén kb. 1 órán keresztül, vagy amíg a belső hőmérséklet kb. 65˚C-ot nem ér. A legvégén vedd le a tetejéről az alufóliát, és hagyd, hogy megpiruljon a teteje.

Forrás és fotó: Ica.se