Az adventi időszakban különleges pillanatot teremthetsz önmagadnak. Nem csak a külsődnek, hanem lelkednek is ünnepet varázsolhatsz azzal, ha egy kis időt a gőzben töltesz. Az arcszépítés svéd titka az arcszauna varázsában van.

Az arcgőzölés vagy más néven arcszauna az elfeledni látszó arcápolási teendők közé tartozik. Hódítanak a gyors és kompakt megoldást nyújtó arcradírok, maszkok és olajok. Az arcgőzölés valamivel hosszabb és kicsit összetettebb feladatot igényel, ugyanakkor megfelelő alapot képez az arctisztításnak, a hidratálásnak és a fényvédelemnek.

Mi az az arcgőzölés?

Az arc gőzölése pontosan az, aminek hangzik: hagyjuk, hogy a forró víz gőze az arcunkat érje. De persze nem úgy, hogy egy fazék forrásban lévő víz fölé hajolunk – kérlek, azt így ebben a formában ki se próbáld! Ennél kicsit összetettebb feladatról van szó. Ugyanakkor korántsem bonyolultról. Pont lagomnyi időnkbe és fáradtságunkba kerül előkészülni. Gőzölhetünk a fürdőszobában, a nappaliban vagy akár a hálószobában.

Az arcgőzölési rutin elindításához csak forró vízre, némi orvosi gyógynövényre, törölközőre és legalább 5 percre van szükséged. Akár úgy is megteheted hogy meleg, nedves törülközőt teszel az arcodra. Ehhez a törölközőket forrásban lévő víz felett hagyod átnedvesedni. De vannak olyan technikák és kiegészítők, amelyek hozzájárulhatnak az optimális arcgőzölési élményhez.

Arcszauna lépésről-lépésre

Forralj fel vizet. A vízforraló használata ezt megkönnyítheti. A forró vizet öntsd egy hőálló üveg vagy kerámiatálba, vagy ha lábosban melegítetted hagyhatod akár abban is. A víz felforralása után hozzáadhatsz egy evőkanálnyi Szépülj Arcápoló gőzölő virágkivonatot, hagyd egy-két perig állni, hogy a gyógynövények kifejtsék a hatásukat.

Közben fogj egy nagyobb méretű törülközőt. Győződj meg róla, hogy a törülköző elég nagy ahhoz, hogy letakarva magadat körülölelje a fejedet és a tálat is.
Kezdd el a gőzölést: Tedd a törülközőt a fejedre, és hajolj a tál fölé. Ügyelj arra, hogy a törölköző a tál köré terüljön, és felfogja a gőzt. Nem szabad olyan közel hajolni a tálhoz, hogy a gőz megégesse vagy megcsípje a bőrt. Az arc gőzölésének kellemesnek kell lennie, nem fájdalmasnak.
Állíts be egy időzítőt, a legjobb eredmény érdekében gőzöld az arcodat legalább 5 percig (de legfeljebb 20 percig).

Svédországban, de hazánkban is évszázados hagyománya van a virág- és gyógynövénygőzök szépségrituálékban való használatának. A virágok és gyógynövények hozzáadása az arcápoló gőzhöz népszerű azok körében, akik a természetes és nem mérgező bőrápolást részesítik előnyben.

Ez a rituálé nem csak az arcbőrünket varázsolja szebbé, hanem a lelkünket is. Abban a félórában, míg előkészülünk, gőzölünk majd hidratáljuk a bőrünket, majd elpakolunk, addig kizárólag magunkra figyelünk, kikapcsolódunk és szellemileg feltöltődünk.

Az arcszépítés svéd titka bőrtípus szerint

Az arcszauna vagy arcgőzölés a bőr mélyebb tisztítására és a bőr pórusainak tágítására irányul. A meleg gőz előkészíti az arcbőrt a tisztítás vagy az arcmaszk használata és a hidratálás előtt. Hetente egyszer érdemes alkalmazni. A svédek hagyományosan nagy hangsúlyt fektetnek a gyógynövényekre, melyeket gyakran tekintenek természetes és hatékony módjának az egészségük fenntartására és javítására. Tisztában vannak a szaunázás, a gőzfürdők jótékonyhatásával.

Tisztában vannak azzal, hogy az arcgőzölés előnyösen segíti a zsíros bőrt a mélyebb tisztításában. A meleg gőz kitágítja a pórusokat, és elősegíti a faggyú felszabadulását, így könnyebben eltávolíthatók az apró mitesszerek, pattanások, szennyeződések.

Azoknak, akik kombinált bőrtípussal rendelkeznek – azaz az arcuk egyes részei zsírosabbak, máshol pedig szárazabbak-, az arcgőzölés segíthet a kiegyensúlyozottabb bőrállapot elérésében.

Száraz bőr esetén is alkalmazható az arcgőzölés, különösen, ha ezt követően hidratáló kezelést alkalmazunk. A gőz támogatja a hidratáló termékek hatékonyabb felszívódását.

Az érzékeny bőrű egyéneknek viszont óvatosan kell megközelíteniük az arcgőzölést, mivel a meleg gőz néha irritációt okozhat. Rövidebb időtartamú és alacsonyabb hőmérsékletű gőzölést választhatnak. Lemondani csak akkor szükséges az arcszaunáról, ha túlságosan irritálja a bőrt a gőz.

Fontos megjegyezni, hogy minden bőrtípus különböző, és minden egyes személy különböző módon reagálhat az arcgőzölésre. Ha bőrproblémákkal küzdsz vagy aggódsz, konzultálj egy bőrgyógyásszal vagy kozmetikussal, hogy a legmegfelelőbb kezelési módot válaszd.

Fotó: Allison Berler

Pont jó programok 24 napon át. Csempéssz be a Lagom Adventi Kalendárum segítségével egy- egy apróságot, amivel közelebb kerülhetsz a karácsony hangulatához!

Meríts programötleteket a kalendáriumból, olvasd el az azokhoz kínált cikkeinket, és ha van kedved, akkor játssz velünk a következő módon:

Hasonlóan a Bingó játékainkhoz: Küldj egy fotót arról, neked melyik volt a kedvenced és hogyan valósítottad azt meg! 

Részletek az Adventi Kalendáriumban: