A lagom életstílusnak szerves része a testmozgás és a természetben töltött idő. A kettő ötvözése, minél többet kint lenni a szabadban, ott élni, mozogni, játszani és sportolni maga a motion. A cél pedig mint mindig, ha lagomról van szó: az egyensúly elérése és megtartása az egészségünk és fizikai erőnk megtartásában is.

A svéd motion kifejezést legalább olyan kacifántos dolog egyértelműen magyarra lefordítani, mint a lagom és a fika szavakat. Többet jelentenek egy-egy szónál. A Motion jelent például gyakorlatot, mozgást vagy éppen testmozgást is – a szabad ég alatt. A Norstedts Kiadó gondozásában megjelent: Första Svenska Ordbok – értelmező szótárban olvashatjuk a motion: gyakorlat, testmozgás és torna. Példamondatnak említi: Kerékpárral menni az iskolába jó mozgást nyújt.

Motion: Bontsunk vitorlát, pattanjunk biciklire


A Lagom Magazint olvasva számtalanszor bukkanhatunk arra, hogy a svéd boldogság eléréséhez nem elég meggyújtanunk télen egy gyertyát, nyáron pedig virágkoszorút tenni a hajunkba. Ugyanakkor arról is meggyőződhetünk, hogy semmit sem kell túlzásba vinnünk ahhoz, hogy elérhessük a lagom, vagyis az éppen jó állapotot.

Abban sem, hogy a szabadban legyünk eleget. Kivéve persze, ha nagyon nehezen mozdulunk ki a lakásból. Ami a svédek számára elképzelhetetlen. A szabad ég alatt végzett mozgás is kulcs a lagom ígért egyensúly eléréséhez. A svédek tisztában vannak azzal, hogy a napfényre, a friss levegőre és a mozgásra mindannyiunknak szüksége van.

Vagyis, ha nem lakunk távol a munkahelytől, iskolától, ha nem akarunk nagy bevásárlást végezni és az üzlet nincs messze, akkor egyáltalán nem szükséges autóba ülni. Lehet kerékpározni, görkorcsolyázni, rollerezni vagy éppen sétálni. A téli hóesésben is, a nyári melegben pláne, örülnek, ha végre süt a nap. Gyalogolni a munkahelyre, az iskolába a boltba vagy át egy barátunkhoz még nem igazi testmozgás, de nem fér kétség hozzá, hogy már motion.

Mozgásban maradni nyáron is

A motionera ige minden olyan mozgást jelent, amikor azért teszünk valamit, hogy jó formába kerüljünk és egészségesek is maradjunk. Sétálni egy parkban vagy az erdőben, jógázi vagy tai-chizni egy dombon a kék ég alatt, kocogni a folyóparton vagy vitorlát bontani a legközelebbi tavon úgy, hogy ez a mozgás megemelje a pulzusunkat és izzadjunk egy jót, akkor bizony már használhatjuk a motionera igét.

A motion célja világos is belőle: mozgassuk meg magunkat szőröstül-bőröstül. A testünket, a szívünket, emeljük a pulzusszámunkat, hogy a mozgással kitisztítsuk az elménket is. Minden kerüljön a helyére.

Mindezt persze lagom módra: pont annyit tegyünk, hogy egyensúlyba kerüljünk. Nyáron is. A szabadidő, a nyaralás sem kivétel ez alól. Sőt! Miután a szürke hétköznapokon kevesebb idő juthat a természetben tölteni az időnket, most használjuk ki ezt a lehetőséget. Tollas labdázzunk, túrázzunk, pingpongozzunk, vízilabdázunk, strand röplabdázzunk, másszunk fára, eregessünk sárkányt, bontsunk vitorlát vagy húzzuk az evezőt a csónakban. És az is motion, ha rengeteg lépcső megtételével felcaplatunk egy jó magas kilátóra. Mi például az esztergomi Bazilikát jártuk meg legutóbb.

kezdjünk el gondolkodni, az életünk melyik részébe vihetünk több mozgást még. Hol és milyen távolságra tehetjük le az autót, hagyhatunk ki egy busz vagy metró megállót, használhatunk lépcsőt lift helyett. Ha így teszünk, akkor nem is ijedünk meg annyira, ha elromlik a lift, eggyel több ügyet kell elintéznünk és eggyel többet kell sorban állnunk, a szervizelés miatt nincs néhány napra autónk, vagy a nyaralás után sokszor többet kell mosnunk, teregetnünk és hajtogatnunk-vasalnunk, mint az év többi napján.

Fotó: Simon Paulin/imagebank.sweden.se