Az egyik legviccesebb nevű sütemény a világon a Dammsugare, azaz a porszívó. Az ikeából ismert zöld-barna, henger alakú édesség, a porszívó csövére emlékeztető formája miatt kapta a nevét. A marcipánnal bevont édesség házi piskótamorzsából készül, gyakran zabpehellyel keverve.

A dammsugare svéd sütemény egy hosszúkás formájú, hagyományosan zöld színű marcipánnal borított édesség, aminek a két végét csokoládéba mártják. Vicces nevét azért kapta, mert a kinézete emlékeztet az 1920-as években használt, cső alakú, zöld színű porszívóra, amit Magyarországon rakéta porszívóként ismerünk. Ez az édesség az egyik legnépszerűbb hétköznai édesség, amit akár otthon még a gyerekek is szívesen elkészítik. A dammsugare süteménynek saját napja is van, március 7-én ünneplik a svédek, úgyhogy aznap, tuti ezt a süteményt választják a fika során, a kávé mellé.

Így készül a dammsugare, a porszívó sütemény

Tészta:
400 g süteménymorzsa – piskóta, muffin vagy hasonló
150 g szobahőmérsékletű vaj
5 ek kakaópor
2 ek vaníliáscukor
rum ízlés szerint (0,5-0,75 dl)
2-3 ek főzött kávé

Díszítés:
500 g választott színű marcipán
200 g (70%) étcsokoládé

Nyújtáshoz:
porcukor vagy rizs- vagy burgonyaliszt

A tortamorzsát robotgépben összetörjük. Hozzáadjuk a vajat, a kakaóport , a vaníliáscukrot és a rumot – gyorsan sűrű masszává keverjük.

 A nyújtódeszkát szórjuk meg egy kis porcukorral vagy liszttel, nyújtsuk el rajta a marcipánt kb. 35 x 45 cm-es téglalappá. A marcipánt vágjuk három hosszú, körülbelül 10 cm széles csíkokra. A tölteléket hosszú csíkokban húzzuk el a marcipánra.

 Tekerjük fel a marcipánt hosszú tekercsekre, a végüket hajtsuk be, és vágjuk a tekercseket körülbelül 5-5 cm hosszú darabokra. Tegyük a félig kész porszívókat a hűtőszekrénybe körülbelül 30 percig pihenni.

 Ha letelt az idő olvasszuk fel a csokoládét mikrohullámú sütőben vagy vízfürdő felett. A porszívók végeit mártsuk bele a csokoládéba. Fektessük sütőpapírra őket, tálalásig tartsuk a hűtőben.

Dammsugare szerte a világon

Nem csak Svédországban esznek porszívót. Dániának is megvan a saját változata, csak ott fatörzsnek hívják. Marcipánt, csokoládét, maradék kekszeket, sütemény morzsát, rumot és málnalekvárt kevernek össze.

Hollandiában is van hasonló péksütemény. Ott a torta neve Märgpipa, az egy csokoládéba mártott fehér marcipántekercs, málnalekvárból és vajkrémből készült töltelékkel. 

A svédek a porszívó süteményt olykor rózsaszín, sárga, vagy éppen fehér marcipánnal készítik. A legújabb trend szerint több színben is készítik. Ilyenkor többszínű marcipánt nyújtanak ki csíkba szorosan egymás mellé, és abba tekerik fel a rumos-morzsás tölteléket. Készítik tepsiben is, de akkor nem cső formára alakítják, hanem kockákra vágják. Bármelyik megoldásban közkedvelt fika sütemény.

A magyar puncsróló vagy puncsrolád alapja gyakran puncstorta jellegű, vagyis piskótamorzsát kevernek össze puncsaromával, narancslével, rummal, cukorsziruppal és kakaóval, majd rózsaszín fondanttal vonják be.

A porszívó, amiről a svéd sütemény a nevét kapta. Fotó: Tekniska Museet



Fotó: Isabelle/Swedischspoon
Forrás: ITT