Az egyszerűségük és szimbolikus jelentésük miatt az adventi csillagok ma is népszerűek. Mi több, az idő múlásával a karácsony egyik jellegzetes dekorációjává váltak. Hazánkban is.

A karácsony előkészítéséhez, az adventi időszakhoz megannyi szokás, hiedelem, történet, családi hagyomány párosul. A svédországi adventi időszakhoz tartozik a Nobel-díj átadás, a meseolvasás, az adventi gyertyatartók, az ablakfények, a Luca macskája sütemény, a glögg főzése, a mézeskalács sütése és az adventi csillagok felfüggesztése.

Mindebből az adventi gyertyatartó és az adventi csillag is német eredetű.  Az első adventi csillag az 1880-as években jelent meg a németországi Herrnhut városában, Svédországban pedig az 1930-as és 1940-es években vált népszerűvé. Az adventi csillag svédül így hangzik: adventsstjärna.

Az első, még 25 ágú csillag

A Görlitz közeli Herrnhuti Testvérgyülekezetet Zinzendorf gróf alapította protestáns szabadegyházként. A 18. században protestáns hitük miatt Oberlausitzba menekült családok telepedtek le a gróf birtokán. Innen indult el bel-, és külmissziói munkája a gyülekezetnek. Fegyelmezett, összetartó közösségi életük volt. A puritán templomukban járva megragadta az embert mindennek a fehérsége, tisztasága, még az istentiszteleten részt vevők is fehér köpönyeget viselnek, mert szerintük az Úr elé csak tisztán lehet járulni.

Ebben a  közösségben született meg a herrnhuti csillagok gondolata és vált a csillaggyártás jó 160 év alatt manufakturális tevékenységévé a gyülekezeti tagoknak. Az első csillag 25 ágú volt, 50 centiméter átmérőjű, 17 négyszögű és nyolc háromszögű sugárnyalábból állították össze. A morva egyház internátusának termeiben felragyogó első, papírból és kartonból készült csillagot a matematika pedagógus azért szerkesztette, hogy könnyebben tudja szemléltetni a diákoknak a geometriát.

A csillagokra mások is figyelmesek lettek, évről-évre egyre többen készítettek házilag papírcsillagokat, amire a kereskedők is felfigyeltek és elkezdték tömegesen gyártani az adventi papírcsillagokat összecsukható formában. Svédországba az 1930-as évekbe került be, és mára szinte minden svéd ablakában lóg legalább egy csillagdísz.

Az adventi csillag a betlehemi csillagot jelképezi, ami a három bölcset az istállóba kalauzolta, ahol az újszülött Jézus feküdt a jászolban. A csillag egyszerűsége és szimbolikus jelentése miatt még korunkban is kiemelkedő adventi, karácsonyi kellék, dísz.

Adventi csillagok készítése

Az adventi csillagot számtalan ódon készíthetünk, tavaly is hoztunk jó pár, inkább svéd nyelvű videót, idén magyar nyelvűvel is készültünk:

Papírcsillag készítése újrahasznosítással (könyvlapokból vagy újságpapírból)

Mikulásvirág vezeték nélküli világítással – sütőpapírból
DIY karácsonyi csillag 🎄 papírcsillag készítése papírtasakokból
Svédül tanulóknak ajánljuk, svéd felirattal olvashatják és hallhatják is az elkészítés menetét
Papír hópehely egyszerűen WC-papír gurigából – fenntartható megoldás
Adventi csillag képregényből

Fotó: Lagerhaus

Pont jó programok 24 napon át. Csempéssz be a Lagom Adventi Kalendárium segítségével egy- egy apróságot, amivel közelebb kerülhetsz a karácsony hangulatához!

Meríts programötleteket a kalendáriumból, olvasd el az azokhoz kínált cikkeinket, és ha van kedved, akkor játssz velünk a következő módon:

Hasonlóan a Bingó játékainkhoz: Küldj egy fotót arról, neked melyik volt a kedvenced és hogyan valósítottad azt meg! 

Részletek az Adventi Kalendáriumban: